Kijk binnen in een luxe appartement met geen enkele witte muur

Kleur brengt in dit appartement in Kopenhagen alle details naar voren en zorgt voor een heel bijzondere sfeer.

Aan de muur hangen fotokunst van Claus’ jeugdvriend Erik Refner, een kleine litho van Cathrine Raben Davidsen en een poster van thewallmarket.com.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Mia koos voor donkere tinten voor de muren, het stucwerk en de plafonds. Op deze manier komen de vele details van de gestuukte plafondlijsten goed tot hun recht, wat het appartement veel karakter geeft.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Luxueuze omgeving in Kopenhagen

In het stadsdeel Østerbro in Kopenhagen hebben Mia en Claus Brandt-Jakobsen hun huis ingericht als een donker, luxueus universum met verleidelijke kleuren, spannende vintage vondsten en hun eigen ontwerpen.

De meubels in de eetkamer zijn een perfecte mix van vintage en nieuwer design. De kristallen kroonluchter van Arnold Montrose voor Dernier & Hamlyn komt prachtig uit tegen de grijsgroene achtergrond en draagt bij aan de elegantie van de kamer. De stoelen van Bertoia uit de jaren 1940 passen prachtig bij de nieuwe eettafel van Millioncph. Fotokunst van Annaleena Leino Karlsson siert de muur.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Sfeervolle kleuren

Het is zo’n interieur waarin alles klopt. Waar kleuren zowel verleiden als betoveren en een mooie samenhang scheppen. Waar de sfeer net zo bijzonder is als in een luxe hotel of een museum.

Het is de privéwoning van Mia en Claus Brandt-Jakobsen en hun samengestelde gezin met vier kinderen. Een huis waar veel unieke meubelontwerpen en voorwerpen staan, en waar ze niet bang zijn om kleur te gebruiken.

Het appartement bevindt zich in een statig gebouw in Østerbro in Kopenhagen.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Claus Brandt-Jakobsen is ontwerper en medeoprichter van Millioncph. Hij is getrouwd met Mia Brandt-Jakobsen, die optometrist is. Samen hebben ze vier kinderen: Sara van 14, Magnus van 12, Marius van 10 en Norr van 6.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Dezelfde nuance

Volgens Mia Brandt-Jakobsen speelt kleur een belangrijke rol in hun huis, en er is daarom gespeeld met spannende effecten zoals muren, stucwerk en plafonds in donkere tinten. Er zijn geen witte muren in het huis, en hoewel alle kleuren verschillend zijn, hebben ze allemaal een grijze of groene nuance.

De mooie glazen deurpartij leidt naar een klein balkon. De indiaan aan de muur is een souvenir, en de stoel is ontworpen door Harry Bertoia.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Met respect voor het verleden

– De kleuren zijn geïnspireerd op de twee fantastische mensen die hier vóór ons woonden, en op de magische tijdcapsule die wij mochten overnemen. De eerste keer dat we het appartement zagen, liepen we een huis binnen waar al 50 jaar niets meer aan was gedaan. De kamers hadden de mooiste kleuren, dus we kozen ervoor om in dat universum te blijven. Veel mensen vinden het gewaagd om zowel het plafond als het stucwerk donker te schilderen. Maar voor ons is het gewoon verf. Wij vinden dat de kleuren alle details naar voren hebben gebracht, en dat dat het appartement nog meer karakter geeft, zegt Mia.

In de loop van de tijd heeft ze in het buitenland en op veilingen veel interessante vondsten verzameld. Mia heeft een bijzondere passie voor lampen en kleine industriële meubels, die een mooi contrast vormen met de voorname stijl van het appartement.

De keuken stamt nog uit de jaren 1950 en is het volgende interieurproject van het gezin. Tot die tijd genieten ze van de gezellige oude keuken, die ook een donkergroene kleur op de muur heeft gekregen.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Een huis met ruimte voor het gezinsleven

De interesse voor interieur en meubelontwerp deelt ze met haar man, Claus Brandt-Jakobsen, die ontwerper en partner is bij het interieurbedrijf Millioncph. Na enkele jaren als productiemanager bij Muuto te hebben gewerkt, richtte Claus samen met zijn jeugdvriend Jens Kajus, die een verleden bij e-Types heeft, het merk Millioncph op.

– Wij zijn geen typisch Scandinavisch merk en laten ons vooral inspireren door buitenlandse trends. We zijn heel kwaliteitsbewust en hebben een grote passie voor het materiaal zelf. We besteden veel tijd aan de ontwikkeling van elk product en brengen dingen liever wat later op de markt dan dat we jaarlijkse collecties moeten waarmaken, vertelt Claus.

De woning is ingericht met slechts enkele meubelstukken van Millioncph, omdat Claus een goede balans wil tussen zijn eigen design en de andere dingen in het appartement.

– Omdat ik dagelijks met meubels werk, heb ik een heel ontspannen houding wat betreft de inrichting. Ons huis hoeft geen showroom te zijn. Je moet kunnen zien dat er een gezin met vier kinderen woont. Het moet functioneel zijn en een plek waar we kunnen ontspannen. Vooral dat comfort is belangrijk – misschien omdat ik niet meer de jongste ben, zegt Claus met een glimlach.

In de slaapkamer heerst een intieme hotelsfeer met donkere kleuren en weelderige stoffen. Het kussen is door Mia zelf ontworpen, de sprei is van Cozy Living en de lamp komt van een vlooienmarkt in Berlijn. Aan de muur hangt fotokunst van Erik Refner.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Een gedeelde interesse

Bij de inrichting laat hij Mia met een gerust hart het voortouw nemen. Maar het stel doet af en toe ook samen projecten voor het huis. Voor de woonkamer ontwierpen ze bijvoorbeeld een bureau van staal en glas dat als een prachtige sculptuur in de ruimte staat.

– Door onze gedeelde interesse in meubelontwerp en architectuur staan er altijd weer nieuwe projecten op stapel. Ik hoop dat ons appartement die passie weerspiegelt, zegt Mia.

Het stel wilde een functioneel en decoratief bureau met voldoende ruimte voor hen allebei. De lamp uit de jaren 1970 vonden ze op een Duitse veilingsite. De raamkozijnen zijn van mahoniehout en werden waarschijnlijk in de jaren 1940 toegevoegd. De stoel is van Magis.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt