© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Driehoek aan de kust

De architect Søren Sarup vindt de Deense kustplaats Agger simpelweg betoverend. Dat zie je terug in zijn fraaie driehoekige vakantiehuis, dat het levendige duinlandschap vangt in een minimalistisch, ruig kader.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN
© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Søren Sarup heeft de klassieke vorm van een huis met zadeldak zo veel mogelijk opgerekt, waardoor de voorgevel nu een scherpe, karakteristieke driehoek vormt. De architect bouwde al eerder vakantiehuizen in Agger. Zijn eerste huizen werden er in 2006 en 2007 opgeleverd, en op dit moment legt hij de laatste hand aan het vierde zomerhuis, in opdracht van een vriend. En daar blijft het niet bij, want Sarups enthousiasme voor de kustplaats Agger werkt aanstekelijk. In het vierkante, houten plantenbed voor het huis staan nu alleen wat grassen, maar op den duur moet het vol komen te staan met bramen- en frambozenstruiken. Het huis meet 153 m2 en biedt plaats aan acht personen. Bekijk meer projecten van Søren Sarup op zijn website, puras.dk (alleen in het Deens).

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Door de haard in de onderbroken glaswand te plaatsen, wilde Søren Sarup deze een functie geven. Daardoor ontstaat er meer samenhang tussen de binnen- en buitenruimte. De eenvoudige inbouwhaard is van Morsø, model S160-32. De mahoniehouten stijlen boven in de glazen gevel hebben een vast ritme, wat rust creëert.

Je weet niet waar je het eerst moet kijken in het nieuwe vakantiehuis van Søren Sarup in Agger, een plaats aan de westkust van Denemarken. Gelukkig stuurt de architectuur je blik. De zuidkant, die uitziet op de grindweg naar de buren, bevat nauwelijks ramen. Maar de noordgevel is bijna volledig open, zodat je vrij zicht hebt over het meer, de verwaaide struiken, de weidse hemel en de gelige duinen die zo karakteristiek zijn voor het landschap aan de Noordzee.

In de woonkamer, de badkamer en de slaapkamer, die simpele, strakke lijnen hebben en slechts enkele zorgvuldig uitgekozen meubels bevatten, zit je eerste rang om te genieten van de wisselende seizoenen en de rijke fauna.

‘Ik wilde een open vakantiehuis ontwerpen, dat in nauwe verbinding staat met weer en wind en wordt gevormd door de genereuze natuur,’ vertelt de architect. Hij vervolgt: ‘Het is zo zen als je in bad ligt en naar buiten kijkt en opeens een otter voorbij ziet lopen, of als er een ree naar binnen kijkt. Soms word ik bij dageraad wakker en lig ik uren naar het meer te kijken. En als ik koffie ga zetten, beland ik ook vaak op een stoel voor het raam om te kijken naar het licht, de kleuren van de natuur en het riet dat wuift in de wind. Er heerst zo’n bijzondere rust hier.’

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Van de woonkeuken loopt een gang naar een open slaapkamer. In de verte zie je de houtstapel, die inkijk voorkomt. De trap met eikenhouten treden leidt naar een grote vliering met meerdere slaapkamers. De schommelstoel is een tweedehands aankoop.

Een van de vele fraaie details zijn de ramen, die zonder zichtbare profielen doorlopen tot aan de vloer en de schoorsteen. Ook mooi is dat de parketvloer en het terras op hetzelfde niveau liggen. Zo wordt je blik nergens gestuit en lijken de vloer en de ruimte binnen en buiten met elkaar te versmelten.

‘Je zintuigen worden in dit huis voortdurend geprikkeld. Ik heb wel eens gasten gehad die dat te onrustig vonden. Maar de meeste mensen ervaren het als stimulerend om de natuur helemaal tot je te nemen,’ vertelt Sarup.

Zelf vindt hij het huis juist ontspannend. Daarom gaat hij vanuit zijn woning in Aarhus vaak hiernaartoe om in alle rust te kunnen werken. En afgelopen winter, toen het huis net af was, heeft hij er ook veel gezeten.

Op het perceel stond eerder een huis uit de jaren 1970 dat een voor die tijd typerende vorm had, met een zadeldak. Eromheen stonden een garage, schuren, een trampoline en speeltoestellen. Toen Sarup het huis gekocht had, sloopte hij alle bijgebouwen en twee derde van de jarenzeventigwoning om helemaal opnieuw te kunnen beginnen.

‘Ik vind dat je altijd de omgeving als uitgangspunt moet nemen. Daarom koos ik voor een driehoekige vorm, die fraai en verticaal is, en combineerde ik die met een nieuwe horizontale, transparante vorm. Het is een eerbetoon aan het klassieke zadeldak.’

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Het interieur van de woonkamer bestaat uit eenvoudig Deens design, dat past bij de Scandinavische stijl van het huis. De zes Series 7-stoelen van Arne Jacobsen worden geproduceerd door Fritz Hansen. Het blad van de eettafel is zelfgemaakt van gelakt eiken, de bank is van BoConcept.

Het huidige huis bestaat daarom uit twee met elkaar verbonden vormen, waarbij het horizontale deel ten behoeve van de lichtinval iets is verschoven. Op het schuine dak, dat helemaal omlaag loopt tot aan het gras, ligt leisteen, waarvan de grijstinten meeveranderen met het weer. De kopgevel is bekleed met onbehandelde douglashouten latten, die in de loop der tijd een prachtige zilvergrijze kleur zullen krijgen.

‘De ruw gezaagde latten hebben een puurheid en tactiliteit die ik geweldig vind. Het huis heeft strakke lijnen, maar de grofheid van de materialen voor- komt dat het een industriële uitstraling krijgt. En het onbehandelde hout heeft als voordeel dat ik de latten, wanneer ze aan vervanging toe zijn, als brandhout voor de haard kan gebruiken,’ aldus Søren Sarup.

Als je het huis van buiten bekijkt, is het duidelijk dat de materialen qua structuur en kleur perfect aansluiten bij de omgeving. Sarup is dan ook goed bekend met het plaatsje aan de Noordzee, dat de zuidelijkste plek vormt van het Deense surfparadijs Cold Hawaii. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij een vakantiehuis heeft gebouwd in Agger.

Voor een fervent surfer als Sarup lag het voor de hand om in deze regio zijn eerste vakantiehuizen te bouwen, in 2006 en 2007. En vorig jaar werd hij door het landschap en het heerlijke Noord-Jutse dialect verleid tot een nieuw zomerhuisproject een paar minuten verderop en net iets dichter bij de zee.

Vlakbij wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een vakantiehuis voor een vriend. En binnenkort zal op een perceel met een ouder huis en Verkocht-borden voor de ramen een vakantiehuis verrijzen voor een kennis. Sarup is straalverliefd op Agger, en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Tegen de gewoonte en de oriëntatie van het oorspronkelijke huis in koos Søren Sarup ervoor het huis aan de noordzijde te openen en de zuidzijde juist gesloten te houden. Zo wordt het binnen nooit te warm en kijk je met het licht mee naar het landschap, waardoor je veel meer kleuren ziet. Bovendien is het licht in huis door de omgekeerde oriëntatie prettiger.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

In de grootste badekamer is de achterwand geheel van glas. Vooral als het buiten koud is, vindt Sarup het magisch om vanuit het warme water naar de natuur te kijken. Het vrijstaande bad is van Arkilife Zen en de mooie grijze tegels zijn het model Memento Mercury van Marazzi. De grote regendouche is van Grohe.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Søren Sarup neemt graag de tijd voor een slow coffee. Een met aandacht gezet kopje koffie van goede kwaliteit past volgens hem bij de geest van het huis.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

De buitenruimte vormt een belangrijk deel van het zomerhuis. Her en der rond het huis zijn terrassen aangebracht. Sarup heeft meerdere hoekjes gecreëerd, zodat je altijd een plek in de zon kunt vinden – of uit de wind, die hier aan zee veel waait. Het terras is gemaakt van robinia, ook wel valse acacia genoemd. Het is de bedoeling dat het gazon verwildert, zodat er bloemen opkomen die allerlei insecten aantrekken. Extra voordeel is dat het gras niet gemaaid hoeft te worden op een plek die bedoeld is om alleen of met vrienden te relaxen.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

De keuken is uitgevoerd in smaakvolle donkere tinten, die in contrast staan met de vele witte vlakken in het huis. De bovenkastjes zijn weggelaten, voor een licht en ruimtelijk gevoel. De wasemkap is weggewerkt achter een ombouw van gelakt eiken. Daardoor oogt hij als een meubel en sluit hij aan bij de vele eikenhouten meubelen.

De keuken van Invita is gemaakt van geverfd mdf in de kleur lavagrijs, het mooie keramieken keukenblad is van DFI Geisler. De donkergroene lampen zijn van Hay en de barkruk van gezeept eiken is van Mater. Op het schap staan Cold Hawaii-biertjes van de lokale brouwerij.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Als het donker is zie je duidelijk hoe open de achtergevel is. Er leven in deze omgeving veel dieren. Zo zag Søren Sarup tijdens een nachtelijk ritje eens drie wolven. Ook otters, reigers en reeën komen heel dicht bij het huis.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Zodra je's ochtends je ogen opendoet, kun je genieten van de prachtige natuur rond Agger. En als je vroeg wakker bent, heb je de kans dat je de reeën gedag kunt zeggen die vaak rond 6.00 uur voorbijkomen. Het eiken boekenkastje is ontworpen door Mogens Koch, het tapijt is van Egetæpper in het model Atlantic Light Grey.

5 TIPS VAN DE ARCHITECT VOOR EEN FIJN VAKANTIEHUIS

  1. DOORBREEK DE BUITENGRENS door de buitenmuur een functie te geven. In mijn zomerhuis heb ik voor één gevel gekozen voor glas en een ingebouwde haard met schoorsteen. Daardoor oogt de schoorsteen als een sculptuur in de ruimte en niet als een element dat binnen en buiten scheidt. Met onder andere een boekenkast kun je hetzelfde resultaat bereiken.

  2. INVESTEER IN DE BUITENRUIMTE evenveel als in de binnenruimte. Het buitenleven is immers belangrijk bij een vakantiehuis. Zorg ervoor dat je binnen en buiten met elkaar verbindt. Ik ben bijvoorbeeld van plan een sauna met buitendouche te installeren. Koud afdouchen onder de blote hemel is een geweldige ervaring – je hele huid zindert.

  3. EEN VUURPLAATS is altijd genieten. Heb je kinderen, dan staat een vuurplaats of vuurschaal garant voor talloze gezellige uurtjes met marshmallows en brood op een stok.

    1. BOUW EEN KAS of leg een moestuin aan. Aardappels zijn het lekkerst als ze net uit de grond zijn, en de smaak en geur van zelfgekweekte groenten en fruit zijn een lust voor de zintuigen. 5. LAAT HET GRAS ZIJN GANG GAAN, zodat er wilde bloemen opkomen die insecten aantrekken. In je vakantiehuis wil je relaxen en heb je geen zin in verplichtingen als grasmaaien of de tuin op orde houden. Kies om dezelfde reden voor materialen die weinig onderhoud vergen.

Koop dit nummer in de winkel of online.