
Een beeld van een houten huis
Dankzij een gevel van gebrand hout is deze Noorse architectenvilla buiten Oslo onderhoudsvrij – en heeft hij een unieke look. Ook aan de binnenkant is het een en al hout wat de klok slaat, dus het huis is op en top Scandinavisch.
Door‘De gevel ziet er een beetje vuil en versleten uit, maar hij is ook fraai. Ik vind het vooral mooi hoe het patroon in het houtwerk duidelijk naar voren komt, en dat de zon een zilverachtige glans teweegbrengt,’ aldus Harald Linnebo.
We zijn in Voksenkollen, zo’n 400 meter boven zeeniveau. De Noorse hoofdstad Oslo strekt zich uit in de diepte onder ons, achter ons is een dennenbos. De huizen hier communiceren met elkaar, en dat is geen toeval: ze moeten 3 etages tellen, rechthoekig zijn, een zadeldak hebben en bruin of zwart zijn.
Er was echter wel wat speelruimte. Het gezin met drie kinderen klopte aan bij het architectenbureau Schjelderup Trondahl, dat al eerder bijzondere huizen had ontworpen. Dit was een prachtige kans.
‘We dwongen onszelf iets anders dan anders neer te zetten ondanks de strenge bouwvoorschriften,’ vertelt Stian Schjelderup.
En dat zie je meteen al aan de buitenkant. Op sommige plaatsen is het huis pikzwart, elders is het houtwerk wat lichter. Shou sugi ban is een traditionele Japanse techniek waarbij hout met vlammen behandeld wordt. Dit gaat rotting tegen en vermindert het brandgevaar. Het gezin Linnebo hoeft bovendien nooit de verfkwast ter hand te nemen.
‘We hebben de verblijfsruimtes boven gesitueerd – de woonkamer en keuken – omdat het uitzicht hier het mooist is. Dat is de grootste kwaliteit van dit huis.’
Het is niet moeilijk te begrijpen waar Harald het over heeft, want zodra je boven aan de trap staat, dwaalt je blik af. Het is alsof het huis fluistert: kijk daar en daar, maar niet daar. In de noordelijke muur zit één raam, dat in de hoek is geplaatst om het licht goed te laten doorstromen. Je vergeet al gauw dat er vlak naast deze woning andere huizen staan.
DAAROM KOZEN ZE VOOR
GEBRAND HOUT: De architecten pasten deze methode bij een eerder project toe en bevalen hem aan vanwege het spel in het houtwerk en de manier waarop het verandert. Siberische lariks ontwikkelt zich vaak wat ongelijk. Als de gebrande stukken met de jaren gaan slijten, zal de gevel veranderen. Het wordt spannend om te zien hoe dat proces verloopt.
KLEINE SLAAPKAMERS EN EEN KLEINE BADKAMER: Het gezin gaf de voorkeur aan een grote keuken en woonkamer. Dat ging ten koste van de andere ruimtes, wat geen probleem is, want de bewoners leven vooral op de bovenste verdieping. De entree had echter iets ruimer gekund, vinden ze nu.