© MARJON HOOGERVORST

Een duurzame woning aan de rand van het bos in Alkmaar

Toen Jorien en Mark met twee jonge kinderen toe waren aan meer buitenruimte, hadden ze het geluk op een nieuwbouwproject te stuiten aan de rand van het bos en toch dicht bij de binnenstad.

Toe aan meer buitenruimte

Jorien en Mark wonen met hun kinderen Ole (6) en Jesper (4) – en een baby op komst – in Alkmaar. Het is hun derde huis samen, en sinds 2009 is Alkmaar hun woonplaats.

Eerder woonden ze al in de binnenstad van Alkmaar, maar met twee jonge kinderen waren ze toe aan meer buitenruimte. Ze wilden de stad alleen nog niet verlaten, en zochten daarom een nieuwe woning in een buurt met meer groen en toch dicht bij de binnenstad.

© MARJON HOOGERVORST

De opvallende trap is ontworpen door Aimée Selling van April and May en Robert Tediek keukens. Die laatste heeft de trap ook uitgevoerd. Bij de eettafel van Studio Henk staat een kinderstoel van Carl Hansen. In het wandrek staan servies van Creatrice Ceramics en een object van NewMags.

Een duurzaam nieuwbouwproject

Met de moeilijke huizenmarkt van nu dachten Jorien en Mark dat dit een meerjarenplan zou worden. Maar het stel had geluk: ze stuitten op een kleinschalig nieuwbouwproject van vijf woningen met een grote tuin, in de groenste buurt van Alkmaar en ook nog dicht bij het centrum. Het ging om een duurzaam project, wat ook een wens van hen was.

Jorien en Mark hebben het gevoel dat ze aan de rand van het bos wonen, terwijl ze toch met 5 minuten fietsen in het centrum zijn. Het huis is een vrijstaande woning, die zo op de kavel is geplaatst dat je zowel binnen als buiten heel vrij kunt zitten. Dankzij zonnepanelen en een warmtepomp is de woning geheel duurzaam. Hout vormt de basis, vanbinnen en vanbuiten.

© MARJON HOOGERVORST
© MARJON HOOGERVORST
© MARJON HOOGERVORST

De keuken is ontworpen door Aimée Selling van April and May en op maat gemaakt door Robert Tediek keukens. De barkrukken zijn van Hay en de lamp boven het kookeiland is van Westwing. Links bevindt zich een verborgen deur naar de garage.

Een echte eyecatcher

De unieke rechte trap in het midden van de woning vormt beneden een scheidingswand tussen de woonkamer en de keuken. De trap is ook een eyecatcher door de houten spijlen, die doorlopen over twee verdiepingen.

Het ontwerp van de buitenkant stond vast, maar binnen was alles nog mogelijk.Belangrijke uitgangspunten voor Jorien en Mark waren veel hout, lichte en duurzame materialen, een in het oog springende trap en een verborgen doorgang van de keuken naar de garage.

© MARJON HOOGERVORST

Onder de trap is een leuk kinderhoekje gemaakt. Het stoeltje is van Nofred, de opbergbak van Ferm Living, en het olifantje van Vitra.

© MARJON HOOGERVORST
© MARJON HOOGERVORST

De grote housten kast in de woonkamer is ontworpen door Aimée Selling en op maat gemaakt door Robert Tediek keukens.

© MARJON HOOGERVORST

Dankzij de openslaande deuren loop je vanuit de keuken zo naar buiten. De stalen deur naar de woonkamer is uitgevoerd in beige door Special Metals. Het wandrek is van Ferm Living.

Een lichte, Scandinavische sfeer

De verborgen deur moest onderdeel worden van de keukenwand. Omdat dit geen standaardoplossing is, riepen Jorien en Mark de hulp in van Aimée Selling van April and May. Zij ontwierp ook de trap, de keuken en het interieur beneden.

Doordat er vanwege corona meerdere lockdowns waren in de periode dat ze met de inrichting bezig waren en woonwinkels dus gesloten waren, was die hulp extra fijn. Aimée voelde goed aan wat het stel wilde neerzetten: een rustige, lichte Scandinavische sfeer.

‘Ik ben heel blij met de basis van de benedenverdieping, met de trap, keuken en inbouwkast, samen met de gietvloer van Seamless Cork en de tuin met veel groen om de woning heen, waar we binnen en buiten elke dag van kunnen genieten,’ zegt Jorien.

Lees ook:

© MARJON HOOGERVORST

Stilleven met een kunstwerk van Anna Eva en keramiek van Creatrice Ceramics.

© MARJON HOOGERVORST

De badkamer staat in het teken van zachte tinten. Het interieur is van Filiaal 4. Op het wastafelmeubel staan twee plateaus voor producten en accessoires, een van Arket en een houten exemplaar van Foresta.

© MARJON HOOGERVORST

Doorzicht naar de woonkamer met op de achtergrond de Elephant Chair van Norr11 – een van de favoriete plekken van het gezin.

Een plek waar geleefd kan worden

Het stel heeft bewust geïnvesteerd in kwaliteitsmeubels, waar je lang van kunt genieten en die net wat specialer aanvoelen en het huis wat meer eigen maken. Maar ze zijn ook praktisch ingesteld. Zo wilden ze aan de bank niet te veel geld uitgeven want in een huis met straks drie opgroeiende kinderen kan er snel iets misgaan.

Als ze aan de lange houten tafel aan het borrelen zijn met vrienden terwijl de kinderen op de bank hangen, willen ze zich niet te druk hoeven maken dat er misschien iets wordt gemorst. Er moet wel geleefd kunnen worden.

© MARJON HOOGERVORST

Het bed van Loof in de ouderslaapkamer staat in een knusse nis onder het puntdak. Ook hier is gekozen voor zachte pastelkleuren. Het beddengoed is van Essenza Home en het kledingrek van Ferm Living.

© MARJON HOOGERVORST