© Peter Kragballe

Een open doolhof van mooie ruimtes

De blauweregen bloeit, zonlicht stroomt door de grote ramen. De gangen vormen strakke, zuivere lijnen in dit Deense huis uit de jaren 1960, waar de kunstenaar Silke Bonde woont.

De ontwerper Silke Bonde maakt aquarellen met een fijne, lichte toets, en in haar werken komen bladeren, druppels en regenbogen sierlijk tot leven.

© Peter Kragballe

EEN NIEUWE KEUKEN is het probleem niet, maar het kan lastig zijn hem te laten harmoniëren met de bestaande lijnen in huis. Daarom heeft Silke de originele keuken gehouden en hem opgefrist met een nieuw aanrechtblad. De stoel bij de tafel is een Soft Edge 10 van Hay. De eettafel CPH Deux is ook van Hay. De lampen zijn de Flowerpot en Gubi’s Semi Pendel van Verner Panton. Aan de muur hangen van links naar rechts een werk van Silke, een poster met een Lundstrøm-motief uit het kunstmuseum Louisiana en een schilderij van de Nederlandse Milou Trouwborst.

‘Aquarelverf fascineert me al sinds mijn moeder me ermee kennis liet maken toen ik klein was. Ik vind het geweldig dat de kleuren hun eigen leven leiden op het papier en dat je ze toch een kant op kunt sturen. Op dit moment ben ik erg geïnspireerd door de veranderende seizoenen die we in Denemarken hebben en de transformatie die plaatsvindt in de natuur. Elk seizoen is geweldig, en ik vind dat we bevoorrecht zijn dat we vier keer per jaar zo’n omslag mogen ervaren,’ zegt Silke vanuit haar lichte atelier aan huis.

© Peter Kragballe

VANUIT DE WOONKAMER leidt een glazen gang naar de oranjerie. De kandelaar Ildhane op tafel is ontworpen door het Noorse Anderssen & Voll voor Nedre Foss.

Met Silkes fascinatie voor de natuur is het niet moeilijk te raden waarom zij en haar man vielen voor de architectonische villa uit 1960 in het plaatsje Birkerød.

© Peter Kragballe

DE EETTAFEL is de Egon Eiermann van Please Wait to be Seated, de klassieke hanglamp Radiohus is van Vilhelm Lauritzen, de stoelen zijn tweedehands en de foto is van de Nieuw-Zeelandse fotograaf Georgina Skinner.

De grens tussen binnen en buiten is bijna opgeheven door de grote ramen van vloer tot plafond, die uitzicht bieden op de natuur.

© Peter Kragballe

BIJ DE ZITHOEK staat een houtkachel die Silke en haar man hebben laten plaatsen toen ze het huis overnamen. Aan de strakke muren hangen alleen drie kleine kunstwerken van Silke, om de vlakken en lijnen van de woning niet te doorbreken.

Vanuit de hal word je door gangen en kamers geleid, die allemaal één open, lichte doolhof van mooie ruimtes vormen.

© Peter Kragballe

DE LOUNGESTOEL van Eames staat als een standbeeld voor de grote ramen met de lichte gordijnen en de tuin op de achtergrond. Het tafeltje is van Hay en de rijstpapierlamp Akari is gemaakt door een Japanse kunstenaar. De mand is van Lillerød.

‘We waren al erg geïnteresseerd in de stijl van de jaren 1960 toen we huizen gingen kijken, en toen we dit zagen, met het geweldige licht, waren we verkocht. We zijn dol op de kas en de mogelijkheden die we erin zagen. Ook vielen we voor de kamerindeling en de grote, strakke vlakken,’ vertelt Silke.

© Peter Kragballe

SILKE WERKT thuis op de eerste verdieping met uitzicht op de tuin. Ze omringt zich met haar werken, schetsen en inspiratie, en de kamer ademt creativiteit. Het prikbord is van Manufakture en de tafel is van Please Wait to be Seated.

Om de filosofie van het huis recht te doen, streeft ze ernaar om de inrichting eenvoudig te houden met strakke lijnen en oppervlakken.

© Peter Kragballe

VANUIT DE GANG krijg je een kijkje in Silkes werkkamer. De glazen deur creëert openheid en geeft je het gevoel dat je rechtstreeks naar buiten kunt kijken, waar je je ook bevindt.

‘Dat ons huis niet vol staat met allerlei spullen, geeft ons rust en ruimte voor creativiteit. En het belangrijkste is het uitzicht op de natuur.’

© Peter Kragballe

DE TUIN is aangelegd in velden en vlakken, en je wordt door gangen van blauweregen naar kleine oases geleid. Op de patio van de woning is een klein Japans tuintje met een miniatuureiland in een zee van steen aangelegd, waar kleine witte bloemetjes dansen in de wind onder een bonsai-achtig boompje.

Silke was ook weg van de tuin, een afgeschermde kleine oase voor de bewoners alleen.

© Peter Kragballe

DE BLAUWEREGEN in bloei biedt een mooi schaduwplekje.

Hij is niet strak gesnoeid, maar heeft ondanks zijn vierkante bloembedden en pergola rustig kunnen woekeren, net als de vrije natuur. De vijver van cement heeft Silke vol gezet met bloemen.

© Peter Kragballe

DE FIJNE TUIN is vanuit bijna alle kamers in huis te bewonderen.

De grote oranjerie is geweldig in de Deense zomermaanden, en in de lente en herfst is het heerlijk om buiten te zitten en te genieten van het zachte licht.

© Peter Kragballe

DE ORANJERIE is een cadeautje tijdens de Deense zomer, en hij verlengt het seizoen van de vroege lente tot ver in de herfst. De warmte wordt in de kas versterkt, en om het elle zonlicht te verzachten heeft Silke twee parasols neergezet. Die zijn praktisch, maar creëren ook een geborgen hoekje in de open ruimte. De stoelen met vlechtwerk zijn van Le Corbusier.

‘Mijn man zegt altijd dat hij een skatebaan in de tuin gaat maken, maar ik denk en hoop dat het er niet van komt,’ lacht Silke.

© Peter Kragballe

IN DE HANGMAT is het heerlijk wegdromen onder de blauweregen, die van de pergola af komt stromen.

Koop dit nummer voor € 7,95 in de winkel of online