
Heb je ooit zoveel planten in één appartement gezien?
Architect Jakob Lange verbetert de productiviteit en zijn welzijn door groene planten in elke hoek van zijn appartement te plaatsen.
Door
Jacob Lange in zijn appartement
Jakob tekent de toekomst
Van een verbrandingsinstallatie met een skipiste erop, tot de verdere ontwikkeling van Elon Musk's Hyperloop tot architectuur voor Mars en intelligent productontwerp – Jakob Lange, partner bij BIG en verantwoordelijk voor BIG Ideas, is niet bang om groot te denken.
We hebben de moderne Willie Wortel bezocht in zijn groene huis op Vesterbro en tekenen hier een portret van een van de meest visionaire design- en architectenprofielen van Denemarken, die helpen de toekomst te definiëren - van de kleine tot de zeer grote lijnen.

In de woonkamer domineren de planten en zorgen de meubels voor een discreet contrast. De grote zwevende bank is van Engell Møbler, de witte gordijnen zijn gemaakt van camouflagegaas en gevonden in een legerwinkel, het groene tapijt is van Permafrost en de salontafel is gemaakt van gevelpanelen van VM Bjerget in Ørestaden, waarvoor Jakob architect is geweest. De grote raampartijen, die het appartement openen naar het terras en de tuin, zorgen voor veel lichtinval vanaf ongeveer 13.00 uur tot zonsondergang. Het werk van de ruimtevaarder aan de muur is van de Franse kunstenaar Victor Ash.
Visionaire ideeën komen thuis tot uiting
Als je het hebt over slimme huizen, nieuwe technologie en nieuwe manieren van leven in de toekomst, is architect Jakob Lange een van die persoonlijkheden die moeilijk te negeren is. Als partner bij architectenbureau BIG en oprichter van de afdeling BIG Ideas geeft hij met zijn visionaire ideeën voor de toekomst vorm – niet alleen in eigen land, maar ook internationaal.

Voor Jakob is het onnatuurlijk om zonder groen te leven, aangezien wij als mens uit de natuur komen en afhankelijk zijn van de natuur. Bovendien zorgen planten voor een gezond binnenklimaat. Daarom krijgen de groene planten voldoende ruimte in Jakobs huis.

Jakob maakte het werk aan de muur zelf van bruin verpakkingstape. De ronde speaker en de rechthoekige tv vormen geometrische bouwstenen in een grotere visuele compositie.
Een puur talent als student
Al toen Jakob nog in opleiding tot architect was, zag Bjarke Ingels het licht in Fynbo. Hij werd ingehuurd om leiding te geven aan de werkzaamheden aan Amager Bjerget – een gecombineerde woning en parkeergarage in de wijk Ørestaden in Kopenhagen.
Vervolgens werkte Jakob als een van de eerste zes partners in de ontwerpstudio van Bjarke Ingel.
Binnen een paar jaar ontwikkelde de ontwerpstudio zich tot een van de meest innovatieve en significante ontwerpstudio's ter wereld, met kantoren in Londen, New York, Barcelona en Kopenhagen en met 16 partners naast Bjarke Ingels zelf. In verband met de uitbreiding startte Jakob de afdeling BIG Ideas, waaraan hij vandaag de dag leiding geeft.
Ik ben altijd een soort Willie Wortel-type geweest, en BIG Ideas is als een platform voor alle projecten die buiten het normale kader liggen. We hebben onder meer gewerkt aan de Hyperloop in Las Vegas, het idee van hogesnelheidsvervoer, waarbij je in een gesloten buis wordt vervoerd met een snelheid die dicht bij de geluidssnelheid ligt. Ook staan we achter de Mars Science City buiten Dubai, waar we een stad hebben gebouwd, zoals je die op Mars zou bouwen, waarbij rekening is gehouden met straling, zuurstof, temperatuur, te weinig grondstoffen etc. Hij gaat verder:
Daarnaast heb ik voor BIG Ideas een aantal specialisten ingehuurd, zodat we alle omstandigheden rondom onze gebouwen, zoals wind, golven en energie, kunnen simuleren voordat ze gebouwd worden, zodat we steeds slimmere gebouwen kunnen maken. Als sluitstuk is BIG Ideas ook de plek waar we onze afdeling productontwerp hebben, waar we alles ontwerpen van stoelen tot deurklinken, raamkozijnen en lampen. Allemaal zaken die nog niet op de markt verkrijgbaar zijn en die we daarom zelf moeten creëren, legt Jakob uit.

Het oppotsysteem van Boskke in het raam bevat chiliplanten en is ontworpen door Jakob als onderdeel van zijn Window Farming-project.

De eettafel is een witgeverfde multiplexplaat met vrij geschuurde randen op een paar witte schragen. De stoelen zijn van HAY, Paustian, Fritz Hansen en Holmris. Deze laatste in kurk is ontworpen door Jakob en zijn ontwerpteam bij BIG. De SKUM vaas op tafel is ook ontworpen door het BIG team, maar dan hier voor Rosenthal. Boven de tafel hangt een lamp van Frederik Roijé.
De vele functies van een slim huis
Voor Jakob is het essentieel dat alles wat in BIG Ideas wordt gecreëerd, gebaseerd wordt op nieuwe ideeën en nieuwe kennis. Het moet problemen oplossen die niemand anders eerder heeft opgelost. Daarom hebben veel van de producten die ze op de wereld zetten ook nieuwe technologie als centraal punt.
Dat is ook het geval met een van hun nieuwste producten, de Friday Smart Lock, die ook op Jakobs eigen voordeur zit.
- Ten eerste kun je zeggen, dat een ordinaire sleutel niet meer dan 1000 combinaties heeft. Als je daarentegen een slim slot hebt geïnstalleerd, staat dit gelijk aan het hacken van een bank. Daarbij kun je onbekenden een sleutel voor bepaalde tijd geven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een aantal Airbnb-gasten hebt, die een week in jouw appartement komen logeren. Dan kunnen ze via hun telefoon toegang krijgen en als het huurcontract afloopt, hebben ze geen toegang meer tot het appartement. Het slot biedt ook andere slimme features, zoals het automatisch openen van de deur als de eigenaar in de buurt komt, zodat je de sleutels niet uit je zak hoeft te halen. Je krijgt veel opties die je dagelijkse leven gemakkelijker kunnen maken, zegt Jakob.
Naast het slot leeft Jakob ook met andere smart home-oplossingen. Zo heeft hij diverse lichtscenario’s geïnstalleerd, zodat hij met één klik alle lampen in het appartement kunt aanpassen aan een werksituatie, een thuisbioscoop, een gezellig etentje etc. Hij beschikt over slimme rookmelders en een thermostaat die zich aanpast aan de temperatuur in het appartement zelf, en die hij ook vanaf zijn mobiele telefoon kan regelen als hij niet thuis is.
Alle technologie in huis is echter min of meer onzichtbaar, en voor Jakob is het essentieel dat nieuwe technologie niet op de voorgrond treedt; het moet gewoon discreet in de omgeving binnendringen en het dagelijks leven gemakkelijker maken.

De witte keuken gezien vanuit de woonkamer. Rondom het appartement vind je veel slimme huistechnologie, die Jakob helpt in het dagelijks leven. Onder meer het licht in het gehele appartement is in verschillende scenario’s in te stellen, waar je met één druk op de knop tussen kunt schakelen. Deze technologie wordt echter niet in huis gezien, omdat het de overtuiging is van Jakob dat technologie niet gezien en gehoord moet worden, maar onzichtbaar in de omgeving moet glippen en moet helpen waar het zinvol is.
Een jungle van planten
Een ander slim product dat Jakob op meerdere plekken in huis heeft staan, en dat hij ook zelf heeft helpen ontwikkelen, is de Gople lamp van Artemide. De lamp is gebaseerd op een speciaal RWB-lichtsysteem, dat kan schakelen tussen rode, witte en blauwe tinten en op deze manier zowel een warme en gezellige sfeer creëert als de fotosynthese van groene planten helpt, zodat ze beter groeien.
De lampen helpen Jakob de jungle aan planten levend te houden, die hij in zijn huis heeft geïnstalleerd en die hij ook wel een basis smart home-functie noemt, omdat de vele planten de lucht in huis zuiveren en het binnenklimaat aangenaam maken om in te vertoeven.
- Ik koop mijn planten vooral op basis van wat ze kunnen. Bij BIG hebben we ons goed verdiept in welke plantsoorten goed werken voor het binnenklimaat. Voor mij is het dus belangrijk om een aantal planten in mijn huis te hebben, die een deel van de gassen absorberen die afkomstig zijn van plastic producten en chemicaliën. De gifstoffen worden door de planten opgenomen en omgezet in pure zuurstof. In de architectuur werkt men met het concept Biofilie, een wetenschap die bewijst dat door verschillende maatregelen op het gebied van het binnenklimaat de productiviteit en het welzijn verbeterd kunnen worden. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor zicht op de natuur, stromend water dat achtergrondgeluiden zou kunnen overstemmen en groene planten. En hier moet gezegd worden, dat dit appartement deze Biophilia-richtlijnen volgt, zegt Jakob en wijst op de grote ramen die het zonlicht laten binnenstromen, evenals de vele groene planten.

De oude ramen in de slaapkamer getuigen van de geschiedenis van het gebouw – een oude school die Jakob heeft helpen transformeren tot moderne appartementen. In de slaapkamer zie je ook veel groene planten, die fungeren als een natuurlijk airconditioningsysteem dat de lucht zuivert. Het werk aan de muur is van Victor Ash.

In de badkamer zie je een foto van een kunstwerk opgericht door Jakob, Bjarke Ingels en hun team bij BIG in de woestijn van Nevada tijdens het Burning Man-festival. Het werk The Orb is een gigantische spiegelbol die de zonsopgang en zonsondergang weerspiegelt en fungeert als navigatiepunt voor gasten, net zoals hij het leven van het festival weerspiegelt.
Planten spelen een belangrijke rol
Volgens de Biophilia-theorie hebben wij als mensen een ingebouwde neiging om verbinding te zoeken met de natuur en het levende en vitale. Daarom hebben planten ook een belangrijke rol gespeeld in Jakobs project om architectuur voor Mars te creëren.
- Als we nu zo ver van de aarde verwijderd zijn dat de aarde slechts een klein blauw stipje is, dat nauwelijks met het blote oog te zien is, denk ik dat het belangrijk is dat je enkele elementen van het aardbewonerschap op Mars meekrijgt. Groen speelt hierbij een belangrijke rol. Naast dat het ons eraan herinnert waar we vandaan komen, kunnen planten ook veel straling verdragen die zich in de kamer bevindt, en daarom kunnen we onder deze koepels grote tuinen hebben waarin je kunt ademen, zegt Jakob.

Gople lamp is gemaakt in een samenwerking tussen Artemide en BIG. De lampen zijn voorzien van een RWB verlichtingssysteem, waardoor de planten beter groeien.

Ook in de badkamer zijn er groene planten.
Wat is er nodig om naar Mars te gaan?
Het bouwen van een stad op Mars lijkt voor de meesten waarschijnlijk abstract, maar in feite kan het ons veel leren over het leven hier op aarde en de weg vrijmaken voor de manier waarop we nieuwe technologie gebruiken om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren.
- We hebben veel gekeken naar wat er nodig is om naar Mars te gaan, en hier hebben we feitelijk ontdekt dat 8 van de 17 duurzaamheidsdoelen die de VN heeft opgesteld, direct beïnvloed worden door de technologie die we moeten ontwikkelen om naar Mars te kunnen gaan. Door te bestuderen hoe we de uitdagingen van het vliegen naar Mars en ons daar kunnen vestigen, kunnen overwinnen, zullen we tegelijkertijd veel nieuwe technologie ontwikkelen die we hier op aarde kunnen gebruiken. Het kan bijvoorbeeld gaan om het leren verbouwen van gewassen op een heel klein oppervlak, het hergebruiken van water, het inrichten van onszelf in een veel kleinere ruimte en dergelijke, legt Jakob uit.

In de badkamer is de ruime douchenis met zwart marmer en wit beslag van Vola te zien.

De grote boom, 'Ficus Exotica', groeit en groeit ieder jaar en vult het verder grote en ruime appartement goed. De planten krijgen veel natuurlijk zonlicht door de grote ramen aan beide zijden van het gebouw en daarnaast heeft Jakob overal in het appartement kunstlicht geïnstalleerd, wat ook helpt om de planten in leven te houden.
"Ik ben ervan overtuigd, dat technologie ons dagelijks leven gemakkelijker kan maken"
Voor Jakob gaat het erom het bestaande voortdurend uit te dagen en een wereld te helpen vormgeven, waarin hij zelf graag zou willen leven.
- Ik wil graag helpen een wereld te creëren die een beetje spannender is. Als je tien jaar geleden had gezegd, dat je bovenop een warmtekrachtcentrale kon skiën, zouden de mensen hun hoofd hebben geschud, maar vandaag lijkt het heel natuurlijk. Voor ons gaat het vooral om kennis en het opleiden van mensen, zodat zij een verschil kunnen maken. Ik ben ervan overtuigd dat technologie ons dagelijks leven gemakkelijker kan maken, juist zodat we meer tijd hebben voor al het andere, zoals het schrijven van een roman of het verzorgen van onze planten, zegt Jakob.

Beter leven met groene planten
Zoals Jakob Lange vertelt, hebben mensen altijd zij aan zij met de natuur geleefd. Maar sinds de laatste industrialisatie, toen we naar de stad verhuisden, is er steeds minder groen in ons dagelijks leven. Volgens Jakob zijn moderne architectuur en stedenbouw nu steeds meer gericht op het groen. Naast dat het voor de mens vanzelfsprekend is om omringd te zijn door groen, hebben planten ook een bewezen effect op onze gezondheid.
Hier is een lijst met planten waarmee je je goed kunt omringen:
- Goudpalm reinigt de lucht van kooldioxide en schadelijke stoffen. Bovendien voegt het vocht toe aan de lucht, wat goed is voor de luchtwegen in een benauwde slaapkamer.
- Aloë vera is een tropische vetplant. Hij gedijt dan ook goed in de vaak warme slaapkamer, waar hij ook nog eens de lucht zuivert.
- Ficus is een van de meest geschikte luchtreinigers en filtert schadelijke stoffen die vrijkomen uit textiel.
- De Sansevieria laat zuurstof vrij, reinigt de lucht van schadelijke stoffen en is goed voor onze luchtwegen. Velen geloven ook dat het helpt tegen zowel hoofdpijn als hoge bloeddruk.
- Varen reinigt de lucht net als de andere planten, net zoals er aanwijzingen zijn dat varens die als kamerplant worden gebruikt een regulerende werking kunnen hebben op ons zenuwstelsel en ons kunnen helpen stress te verminderen terwijl we slapen.
(Bronnen: Jakob Lange, bobedre.dk en NASA)

Het grote balkon is ook gevuld met groene planten en is een kleine groene oase, die het gevoel geeft midden in een prachtig bos te zijn in plaats van in de bakstenen jungle van Kopenhagen, die Jakob het brugkwartier van Kopenhagen noemt.