
Hoe een ansichtkaart leidde tot een droomhuis
Het is een statement, dit strakke jarenzeventighuis van twee verdiepingen op een heuvel aan de rand van het bos in het Deense Vedbæk. Het piept tussen de boomtoppen door en kijkt overal uit op de lucht. het is het droomhuis van Maggie en Jesper Kempinska-Larsen en hun kinderen – in elk geval nu het ingrijpend is gemoderniseerd.
DoorToen Maggie en Jesper Kempinska-Larsen negen jaar terug een wandeling maakten door het bos, viel hun blik weer eens op de witte James Bond-villa, zoals ze hem noemden. Zelf woonden ze op een steenworp afstand, maar de villa was hun nu al zo vaak opgevallen dat het tijd was voor actie. Ze schreven een kaartje aan de eigenaar met de vraag of deze geïnteresseerd was in huizenruil of verkoop en deden dit bij hem in de bus. Acht jaar lang hoorden ze niets, maar toen kwam er plotseling een e-mail met het bericht dat de eigenaren het huis wilden verkopen.
‘We woonden eigenlijk prima, maar toen dat mailtje in onze inbox ver- scheen, dachten we dat het zo moest zijn,’ vertelt Maggie.
‘Drie maanden lang hebben we over de prijs onderhandeld, en de emoties liepen daarbij soms hoog op, maar we kregen het huis en raakten onze oude woning vrij snel kwijt. En toen moest het dus worden verbouwd,’ zegt Jesper, die partner is bij interieurarchitectenbureau HolmrisB8 en zich bezighoudt met de inrichting van hotels en restaurants.
‘Ineens hadden we een origineel jarenzeventighuis van twee verdiepingen waarvan in 45 jaar tijd alleen de keuken was vernieuwd. Er lagen roestrode tegels op de vloer en de kamers waren klein. De leidingen waren zichtbaar, de deuren laag en de eerste verdieping had drie soorten houten deuren. Er moest heel veel gebeuren, vooral aan de drie badkamers en de keuken uit de jaren 1990. We namen Jonas Bjerre-Poulsen van Norm Architects in de arm en bedachten welke materialen we wilden gebruiken,’ vertelt Jesper.
Boven kwam een houten vloer van gepigmenteerd eiken en werden er een paar muren doorgebroken om twee fatsoenlijke kinderkamers te maken.
‘Aan de verlichting hebben we veel aandacht besteed. Die moest niet alleen Maggies kunst benadrukken, maar ook het zorgvuldig uitgekozen steen en de overige materialen en oppervlakken. We wilden niet te veel decoratie in onze woning. Het huis moest onderdeel zijn van de omringende natuur en worden vormgegeven met natuurlijke materialen,’ legt Jesper uit.
Eikenhout, laminaat, keramiek, linnen, wol en steen vormden de basis- elementen van het huis. Het kleurenpalet bestaat uit zwart, wit, grijs, beige en alle soorten hout. En de vele planten in huis voegen groen toe.