© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bekijk dit droomhuis omringd door hoge bomen en fantastische natuur

Diep in het bos staat een uniek langhuis, waar de grens tussen binnen en buiten is uitgewist. Ga mee naar binnen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De twee parallelle gebouwen zijn verbonden via een oranjerie – een drie-eenheid die een beschutte patio vormt. De lage, brede bloempotten zijn van Thors Design. De cederhouten picknicktafel met bankjes is de Overlap van Skagerak, ontworpen door TAF.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Buiten de lange passage die de woning afscheidt van Bruno Jakobsens kantoor, is een 4 meter brede, transparante luifel aangebracht – een complexe constructie, die licht en eenvoudig oogt en de 37 meter lange gevel breekt. De luifel creëert een fijne oase, waar plek is voor een klassieke lange tafel voor gasten en feestjes. De meubels zijn van het Zweedse Skargaarden.

Op een bosrijke plek... Staat een uniek, met cederhout bekleed langhuis, dat refereert aan de boerenschuren van weleer.

Volledig in lijn met de actuele droom van een woning in balans met de natuur staat Villa Brink midden in een mooi bos van hoge beuken en naaldbomen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De familie Jakobsen bestaat uit Bruno, Dorte, hun kinderen Tristan en Silje en de hond Terry.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een kijkje door het huis. Een pad van grote betontegels leidt naar het kantoor van Bruno Jakobsen. Op de lange inbouwbank zit je ’s ochtends in de zon.

Een droom die uitkwam Het is een zeldzame plek, met aan de ene kant akkers en heuvels en aan de andere kant een gemengd bos. Op deze charmante stek, waar kwetterende vogels het geluidsdecor vormen, hebben de architect Bruno Jakobsen en zijn vrouw Dorte een bijzonder huis gebouwd – of eigenlijk drie afzonderlijke volumes, die architectonisch en qua materialen toch met elkaar verbonden zijn.

Bruno heeft het droomhuis voor hem en zijn gezin zelf ontworpen, en hij is met recht trots op het resultaat.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Je kijkt dwars door het huis doordat de ruimtes in open verbinding staan met elkaar. In de hele woning liggen vloertegels van Italiaanse Grigio Bottarga-zandsteen. Het keukenblad is van hetzelfde materiaal, alleen is dat gepolijst, terwijl de vloer gezandstraald is.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het plafond is bijna 6 meter hoog en de verticale lijnen worden benadrukt door de haard van Rais. De woonkamer is ingericht met klassiek Deens design van Hans J. Wegner, Poul Kjærholm en Fabricius & Kastholm.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De grote leefkeuken is het hart van het huis. De keuken is op maat gemaakt van gezeept douglashout. Ook de eettafel is door Bruno Jakobsen zelf ontworpen, en uitgevoerd door meubelmaker Nikolaj Jørgensen uit Aarhus. Onder de zwarte akoestische plafonds – Line Design van Troldtekt – hangen railspots, die een warm licht verspreiden. De bank is ontworpen door Fabricius & Kastholm, en de Bentwood 209- eetkamerstoelen zijn van Thonet. De Hashira-hanglampen boven de eettafel zijn van Menu, de lamp boven het keukeneiland is van Anour.

Nieuwbouwhuis in nauwe relatie met de wilde natuur Eigenlijk woonden ze al prima en waren ze niet van plan om te verhuizen, maar toen kwam dit unieke perceel aan de rand van het bos beschikbaar. Ze wilden de vele hoge bomen – beuken, eiken, dennen, hazelaars, kersenbomen en vlierbessen – zo veel mogelijk behouden, en het huis moest een intieme dialoog aangaan met de omringende natuur.

Om de nieuwe woning zo goed mogelijk te kunnen situeren, observeerde Bruno bijna een jaar lang hoe de zon over het terrein beweegt en hoe het licht ’s zomers en ’s winters door de bomen wordt gefilterd. Pas daarna nam hij plaats aan de tekentafel om zijn ideeën voor een langhuis vorm te geven.

Het werd een 37 meter lange woning, geflankeerd door een 40 meter lang houten terras. Vóór het huis plaatste hij een gebouwtje met ruimte voor een garage, werkplaats en carport en een doorkijkje naar het woonhuis.

De twee gebouwen werden aaneengesmeed door een oranjerie van 45 m2 – een architectonische truc waardoor een beschutte patio ontstond waar je onder de blote hemel kunt zitten. Zo werd er een huis van 260 m2 gecreëerd dat rekening houdt met de natuur.

Lees ook:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De binnenwanden lopen niet helemaal door tot aan de gevels, maar de ruimtes kunnen worden gescheiden met plafondhoge schuifdeuren van douglashout. De natuur en het bos zijn een geïntegreerd onderdeel van het huis. Zo kan de grote schuifpui van Schüco worden geopend om de grens tussen binnen en buiten op te heffen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De badkamer in het oudergedeelte wordt gedomineerd door tegels van Italiaanse Grigio Bottarga-zandsteen, waarmee ook de douchenis is bekleed. De kranen zijn van Tapwell, en de kruk Vent is een ontwerp van Chris Liljenberg Halstrøm voor Skagerak.

Ruimte voor de natuur De woning met de slanke volumes oogt transparant, met veel grote glaspartijen en schuifdeuren, die de overgang tussen binnen en buiten doen vervagen. Het huis is bekleed met cederhout en voorzien van zwarte stalen daken zonder overstek. Daar- mee refereert het aan historische schuren en U-vormige boerderijen, maar dan in een gestileerde interpretatie.

Zowel binnen als buiten staan rustieke, natuurlijke materialen centraal. Alle vloeren zijn bekleed met kalkzandsteen uit een Italiaanse groeve, en het schuine plafond heeft in al zijn zwarte eenvoud een tactiele, grafisch sterke uitstraling. De gegroefde akoestische platen van Troldtekt geven het geheel een aantrekkelijke moderniteit. Verder is hout het belangrijkste materiaal. De kasten, schuifdeuren, keuken en inbouwmeubels zijn van douglashout.

Ze zijn stuk voor stuk ontworpen door Bruno en uitgevoerd door meubelmaker Nikolaj Jørgensen uit Aarhus. De materialen vormen een eenheid en hebben gemeen dat ze mooi verouderen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de slaapkamer heeft Bruno een inbouwbeddenhoofd van douglashout ontworpen. Erin hangen kleine Radiohus-lampen van Louis Poulsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De vloer en wanden van de kinderbadkamer zijn bekleed met terrazzo. De wastafel is van Copenhagen Bath, de spiegel van JN Bech en de decoratieve wandlampen zijn van het Italiaanse Il Fanale.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Van een blok steen van 200 kilo, dat uit dezelfde steengroeve komt als de vloertegels, is een mooie wasbak voor de ouderbadkamer gemaakt – ook ontworpen door Bruno.

Verbonden vertrekken Bruno Jakobsen heeft aan de oostkant zijn kantoor ingericht, dat van het woon- gedeelte wordt gescheiden door een overdekte passage. De passage voorziet in een aparte ingang voor klanten en biedt een onbelemmerd uitzicht op het bos. Daarnaast creëert de opening een organische route rond het huis, waardoor je helemaal om de gebouwen heen kunt lopen.

Dat wordt binnen gespiegeld, waar de ruimtes als kralen aan een ketting naast elkaar liggen en de binnenwanden niet helemaal doorlopen tot aan de gevels.

De vertrekken zijn onderling verbonden, en als je op jezelf wilt zijn, kun je de plafondhoge schuifdeuren dichttrekken en zo de doorkijk over de lengte van het huis onderbreken – een voorbeeld van de constante wisselwerking tussen privé en toegankelijk, transparant en gesloten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bij het bureau S1092 van Thonet staan een bureaustoel van Vitra, ontworpen door Charles & Ray Eames, en twee Capitol Complex O!ce Chairs van Cassina, ontworpen door Pierre Jeanneret. De zelfontworpen boekenplanken fungeren als moodboard voor de lopende projecten van het architectenbureau.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In het kantoor is een entresol gemaakt om sfeer en variatie in de ruimte te brengen.

Perfect terras voor een groot gezelschap Bruno Jakobsen heeft het sociale leven van de familie verwerkt in de architectuur, wat je terugziet in het lange terras. Hier is zowel plek voor relaxte tuinmeubels als voor een lange eettafel, die associaties oproept met Italiaanse zondagslunches.

De tafel staat buiten de passage tussen het kantoor en het woongedeelte. Om de ruimte in te perken en intimiteit en schaduw te creëren, is er een luifel aangebracht van houten balken in een ritmisch verloop op zware ijzeren draag- balken, die het licht doorlaat.

Zo worden het spel en de wisselwerking tussen licht en schaduw voortgezet. De luifel markeert de passage en breekt de lengte van het terras.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De oranjerie is met zijn 45 m2 oppervlak, zeeën van licht en zuidelijke sfeer de favoriete ruimte. Er staan een houtkachel en exotische planten, zoals een 100 jaar oude olijfboom. De tafel en bankjes van Skagerak staan op een blauwzwarte tegelvloer van Klinker Outdoor.

Focus op het buitenleven Het buitenleven speelt een belangrijke rol in Villa Brink. Je kunt met de zon mee rond het huis bewegen, eten in verschillende omgevingen, rust of gezelschap opzoeken en kijken naar wilde of getemde natuur.

En dankzij een buitendouche en een houten buitenbad kun je het hele jaar door baden onder de sterren.

© Bruno Jakobsen

Op de dronefoto die Bruno heeft gemaakt, zie je goed hoe het langhuis en de garage zijn verbonden via de oranjerie.