Bekijk dit zwevende huis in de Noorse bergen

In het Noorse skigebied Kvitfjell vind je dit bijzondere huis, dat zich op een prachtige manier aanpast aan de natuur eromheen.

drijvend vakantiehuis in hout
© Inger Marie Grini

Het vakantiehuis uit 2019 met zijn sneeuwwerende bekleding ligt op circa 1000 meter hoogte, vlak bij het Noorse skigebied Kvitfjell. Lexie en Casper Mork-Ulnes van Mork-Ulnes Architects ontwierpen het huis van 145 m2 voor hun gezin. Zowel binnen als buiten is alles van hout, en de grote entree biedt naar beide zijden uitzicht op het spectaculaire berglandschap.

moderne woonkamer met natuurlijke materialen
© Inger Marie Grini

Binnen zijn alle oppervlakken van geolied grenen. De geïntegreerde keuken is ontworpen door Lexie en gebouwd door Strønes Snekkerverksted. De schuine hoeken kaderen de enorme hoogte in en komen samen in een daklicht. Dankzij de grote glazen vlakken in de gevel hoeven de lampen ’s zomers niet aan! De bank Mags Soft is van Hay, de kruk Another Country van Kollekted By en het vloerkleed van Home & Cottage.

Een makkelijke keuze

Lexie en Casper Mork-Ulnes hoeven niet lang na te denken over de vraag waar ze zouden willen wonen als ze nergens rekening mee hoefden te houden: ‘In het vakantiehuis!’

Ze lachen. Het geeft wel aan dat het vakantiehuis in Kvitfjell dat ze voor zichzelf en hun kinderen Lucia (13) en Finn (12) hebben ontworpen, een fijne plek is. In 2011 is het gezin van San Francisco naar Oslo verhuisd. Casper is architect en Lexie inte- rieurarchitect, en via hun architectenbureau Mork-Ulnes, met een vestiging in Oslo en in San Francisco, doen ze opdrachten voor klanten in binnen- en buitenland. Gaandeweg kwamen daar ook huizen voor familie en vrienden bij.

‘Het was niet zozeer dat we jaloers waren, maar we dachten: waarom ontwerpen we niet iets voor onszelf?’ zegt Casper.

houten huisje in het bos
© Inger Marie Grini

Het vakantiehuis sluit aan bij de omgeving, maar valt tegelijkertijd door zijn bijzondere architectuur ook op.

Lees ook:

moderne scandinavische woonkamer met natuurlijke materialen
© Inger Marie Grini

Door de grote ramen aan weerszijden voelt het alsof je midden in het landschap zit, met een fantastisch uitzicht op het Gudbrandsdal. Afgezien van de moderne bank Mags Soft van Hay en de plaids en kussens van Anderssen & Voll en Røros heeft het stel gekozen voor oude, antieke houten meubels van Blomqvist en finn.no, als tegenwicht tegen de moderne architectuur. Op de oude kist, waar spelletjes in zitten, staat de tafellamp Terne van Bjørn van den Berg voor Skagerak. De houtkachel is van Hwam. De deur ernaast leidt naar het oudergedeelte, met slaapkamer, badkamer en sauna.

Gek op wintersport

Ze gingen op zoek naar een stuk grond. Het moest vooral in de winter een goede plek zijn, want het hele gezin is gek op skiën. Zo hebben Lexie en Casper elkaar ook ontmoet. Het stel bezocht het landhuis van een nicht van Casper in een dal bij het skigebied Kvitfjell. Lexie, die is geboren en getogen in Californië, raakte in de ban van de esthetiek, de natuur en de vele paarden.

‘Ik was nog nooit in een weidegebied in de bergen geweest, het was magisch!’

Niet ver ervandaan, op 1000 meter hoogte en met uitzicht op de skilift, vonden ze de perfecte plek. De omgeving vormde de inspiratie voor het idee om het huis een sneeuwwering te geven. Het werd een baanbrekend project. Omdat dit nog nooit was gedaan, gingen ze zelf op onderzoek uit, en ze kwamen uit bij een boek over skiën van langlaufer Pål Gunnar Mikkelsplass.

Met hulp van de aannemer Meho Sortland uit Hafjell Bygg bedachten ze een goede manier om de constructie te maken.

keuken in natuurlijke materialen
© Inger Marie Grini

Lexie ontwierp de keuken met open en gesloten vlakken. Trouw aan het concept van het vakantiehuis is ook het werkblad van grenen. De kraan is van KWC, de koffieketel Tias van Kaffebrenneriet op de voorgrond is een ontwerp van Tias Eckhoff voor Os Tableware. De eikenhouten eethoek is gevonden op finn.no.

keramische kopjes en borden
© Inger Marie Grini

Lexie heeft de keramieken borden speciaal voor het vakantiehuis gemaakt. De mok Hasami komt van Kollekted By, en op de achtergrond zie je een kandelaar van Anna Maria Øfstedal Eng voor Houz.

Een gevel die met de seizoenen mee verandert

De bijzondere bekleding vormt een beschermend raster en geeft het vakantiehuis van 145 vierkante meter een opvallende esthetiek, die met de seizoenen en het perspectief mee ver- andert. Zo oogt het huis zachter als er sneeuw op de stammen ligt.

Het rechthoekige gebouw steekt af tegen het landschap maar gaat er ook in op, en het huis is gebouwd op palen.

Dat zorgt ervoor dat het landschap gespaard blijft en de schapen onder het huis door kunnen lopen.

eetkamer met houten meubels
© Inger Marie Grini

De antieke eetkamermeubels komen van finn.no. Samen met het bankje van Blomqvist geven ze de moderne architectuur een vleugje oude Noorse boerenesthetiek.

houten huisje in het bos
© Inger Marie Grini

Doordat het huis boven de grond zweeft, kunnen de lokale schapen hier nog steeds rondscharrelen – ze lopen gewoon onder het gebouw door.

Binnen en buiten zijn één

Binnen zijn de vloeren, wanden, plafonds en de geïntegreerde meubels – van keuken tot garderobe – van grenen. Alleen de sauna is van populierenhout, omdat bij grenen door de hitte het hars uit het hout zou lopen. Vanuit elke hoek kijk je uit op de natuur. De grote ramen lopen door tot aan de vloer en zorgen voor een bijzondere dynamiek tussen binnen en buiten.

‘Vooral in de woonkamer, die aan weerszijden glazen wanden heeft, merk je dat goed. In de winter is het heel bijzonder om midden in de sneeuw te zitten en toch warm te zijn,’ zegt Lexie.

houten slaapkamer met uitzicht op het bos
© Inger Marie Grini

Alle slaapkamers kijken uit op het dal. De ingebouwde bedden zijn ontworpen door Lexie en uitgevoerd door Strønes Snekkerverksted. Op de kruk Adam van Toke Lauridsen voor Frama via Kollekted By staat de lamp Cestita van Miguel Milá voor Santa & Cole. De deken Bislett is van Hallgeir Homstvedt voor Røros Tweed.

Lees ook:

badkamer met houten wanden en uitzicht op het bos
© Inger Marie Grini

Zelfs de douchenis is van grenen! Casper vertelt dat de badkamer na het douchen minder vochtig is dan hun betegelde badkamer in Oslo. Het hout neemt het vocht op en staat het langzaam weer af. De vloerplanken zijn er bij het schoonmaken makkelijk uit te halen. De kraan is van Hans Grohe, de AML-kruk is van Andreas Martin Löf Architects voor Frama.

Een mix van oud en nieuw

Het vakantiehuis bestaat uit een gastenverblijf met woon-, slaap- en badkamer, een gedeelte voor de kinderen met twee slaapkamers en een badkamer, een oudergedeelte met slaap- en badkamer en sauna, een verblijfsruimte met keuken, woon- kamer en eethoek en een entree, terras en garderobe.

Het huis is opgedeeld in zones met schuine wanden, wat het gevoel geeft van een rij kleine huisjes. Daklichten zorgen voor licht van boven, en de meeste meubels zijn tweedehands en van hout.

‘We wilden ook iets imperfects naast al dat nieuwe. Alles is van hout, binnen en buiten. Ik wilde ook een houten wastafel en toilet, maar dat zag Lexie niet zitten. Nu in elk geval niet. Maar misschien over een paar jaar,’ zegt Casper glimlachend.

houten slaapkamer met uitzicht op het bos
© Inger Marie Grini

In de lichte, ruime slaapkamer zijn oude bedden van finn.no verbonden tot een tweepersoonsbed. Op de kruk Adam van Frama staat de kandelaar Allas van Andreas Engesvik voor Iittala.

De balken op de gevel geïnspireerd op traditionele weidehekken.
© Inger Marie Grini

De balken op de gevel zijn geïnspireerd op traditionele weidehekken. Dit is nooit eerder op deze manier toegepast.