natuur slaapkamer hout © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Metamorfose: Van oude schuur tot idyllisch weekendhuisje

Toen de architect de schuur voor het eerst zag, waaide de wind er dwars doorheen.

Slaapkamer in het teken can de natuur Aan de voet van de Spaanse Pyreneeën is een oude schuur omgetoverd tot een idyllisch weekendhuisje. De slaapkamer heeft, naast een indrukwekkend uitzicht op het bos en een bruisende rivier, rustieke stenen muren en een karakteristiek houten plafond, die de natuur naar binnen halen – en getuigen van de geschiedenis en ziel van de plek.

natuur slaapkamer hout
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De halfhoge betonnen wand tussen de slaapkamer en de woonkamer heeft een ingebouwde haard waarvan je vanuit beide ruimtes kunt genieten. De slaapkamer verwijst duidelijk naar de natuur direct buiten de grote panoramaramen dankzij de brede vloerplanken en het rustieke houten plafond, die het rustgevende vertrek inkapselen. Op de vloer ligt een rendierhuid van Jippi.

Een oude schuur met potentie Toen de Spaanse architect Carlos Nicolau de oude schuur voor het eerst zag, waaide de wind er dwars doorheen. Hoewel het één grote open ruimte was zonder elektriciteit of stromend water, wist Nicolau dat hij er een fantastisch huis van kon maken.

natuur slaapkamer hout
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Originele stenen muur geeft de ruimte een gevoel van degelijkheid en tactiliteit. Het eikenhouten hoofdeinde is op maat gemaakt voor het bed en heeft aan weerszijden ingebouwde kasten om je spullen uit het zicht te kunnen opbergen. Het beddengoed is van Society.

Een simpel leven Eigenaren Silvia en Andrés Valiantes wilden een huis in nauw contact met de natuur, waarin ze zich niet opgesloten zouden voelen in kleine ruimtes en waar je de ziel en de geschiedenis van de plek kon ervaren.
‘We droomden van een weekendhuis dat het tegenovergestelde was van ons drukke dagelijkse bestaan. Een plek waar we konden ontspan- nen en een simpel leven konden leiden,’ vertelt Andrés Valiantes.

Lees ook:

moderne badkamer natuur
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een doorkikje van de slaapkamer naar de badkamer. De eikenhouten constructie links bevat de grote inloopkast, terwijl de constructie rechts vanbinnen is betegeld en de douche bevat.

Respect voor de originele elementen Dat is gelukt door de oorspronkelijke constructie zo veel mogelijk te behouden. De stenen muren bleven staan, maar zijn opnieuw gepolijst, en ook de dragende plafondbalken zijn origineel. Al het andere hout moest echter worden vervangen, evenals het dak. De slaapkamer, die op het zuiden ligt, kreeg grote panoramaramen met een indrukwekkend uitzicht, waardoor de natuur het hele jaar wordt verwelkomd.

vaas organische vorm
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De organische vormen en natuurlijke materialen komen overal in huis terug – ook in de fraaie porseleinen potten van de Spaanse ontwerper Helena Rohner.

houten zolderventilator
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het dak van de oude schuur is aangepakt, omdat het hout in slechte staat was, maar het nieuwe hout is zo behandeld dat het op het originele lijkt. Zelfs de plafondventilator heeft houten bladen, waaraan je ziet dat er over elk detail is nagedacht.

Vorm en functie worden één Om het slaapgedeelte te definiëren integreerde Nicolau meerdere ruimtescheiders in de inrichting. Zo bevindt de douchenis zich in een grote houten constructie, die vanbinnen met tegels is bekleed en het bed afschermt van de badkamer. Ook de grote inloopkast is aangebracht in een houten kern, waarvan de buitenwanden een open kast vormen.

Op die manier zijn vorm en functie verenigd om een dynamisch huis te creëren met unieke oplossingen en een bijzondere sfeer. De slaapkamer heeft bovendien een open haard die in het winterseizoen veelvuldig wordt gebruikt. Hij is ingebouwd in de scheidingswand tussen slaap- en woonkamer, waardoor hij in beide ruimtes een functie vervult.

natuur slaapkamer hout
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kledingkast heeft schappen aan de buitenkant, waardoor je meer spullen kwijt kunt zonder onnodig ruimte te hoeven opofferen. De houten kern die de kast vormt is gemaakt volgens een Japanse techniek, waarbij de houten onderdelen zonder spijkers met elkaar verbonden zijn. Dat geeft de kast een transparante uitstraling. Aan de noordkant van het huis is een eikenhouten bank gemaakt die doorloopt in de badkamer en de wastafel ondersteunt.

Lees ook:

moderne badkamer natuur
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De badkamer heeft een op maat gemaakt wastafelmeubel met een wasbak van Corian. Aan de ruwe stenen muur, die doorloopt vanuit de slaapkamer, hangen twee simpele spiegels zonder lijst, die een mooi contrast vormen met de ronde vormen van de stenen.

Binnen- en buitenleven gaan hand in hand Niet alleen de slaapkamer, maar het hele huis is een bijzondere com- binatie van moderne oplossingen en rustieke materialen, die samen het decor vormen voor deze vredige plek, waar Silvia en Andrés gevrijwaard zijn van het stressvolle, jachtige dagelijks leven.

Hier ben je midden in de natuur – zowel binnen tussen de vele pure materialen, als buiten, waar je kunt genieten van het bos en het ruisen van de nabijgelegen rivier.