Kijk binnen in een huis met een superhoog plafond!

Met een 8 meter hoog plafond, een jungle boven de haard en een surfplank in de keuken móét je wel onder de indruk zijn!

Architect, interieurontwerper en meubeldesigner Nikki Butenschøn is partner van Haptic Architects. Toen hij zijn eigen appartement betrok, wilde hij speciale oplossingen uitproberen.

© Inger Marie Grini

Unieke oplossing

‘Ik vind het best belangrijk dat het uniek is. Beroepsdeformatie,’ glimlacht architect, interieurontwerper en meubeldesigner Nikki Butenschøn.

Toen hij in zijn appartement trok, was dat een buitenkans om speciale oplossingen te zoeken. En om ‘knippen en plakken’ te vermijden.

‘Je kunt verveeld raken als je te veel van hetzelfde ziet. Thuis moet ik wat slimmer en handiger te werk gaan,’ vindt hij.

We zitten in een traditioneel laat-19e-eeuws stadshuis, maar bij Nikki thuis is het allemaal verre van traditioneel. Het eerste wat we zien in de hal is een zelfontworpen trap, waarvan de onderste helft dicht is en volledig uit douglashout bestaat, terwijl de bovenste helft een open en luchtige stalen constructie is met drie treden. En door het slaapkamerraam valt er via de matglazen panelen ook daglicht in het trappenhuis.

De keuken en het eetgedeelte zijn van hetzelfde hoge niveau – in meters tot het plafond welteverstaan. Wat Nikki achterliet in vierkante meters heeft hij er in kubieke meters voor teruggekregen. Het plafond is ongeveer 8 meter hoog, en het bovenraam versterkt het ruimtelijke karakter. Zulke kwaliteiten vind je niet in de hedendaagse woningbouw, vindt Nikki.

‘Ik wil niet wonen in betonnen nieuwbouw met 2,4 meter tot het plafond en een garage in de kelder.’

WOONKEUKEN

De eethoek bevindt zich in het verlengde van de keuken, in het gedeelte van de kamer met dubbele plafondhoogte. De eiken bank heeft Nikki Butenschøn zelf ontworpen, de kussens zijn van puter.no. De CH23-stoelen zijn van Carl Hansen & Søn. Het kunstwerk Seven Years Later is van Espen Dietrichson. Het tafelblad Loop van Hay is gecoat met Desktop: een 2 millimeter dikke linoleumcoating van Forbo die een zachter en lichter oppervlak geeft. Het tapijt is van Kasthall.

© Inger Marie Grini
EEN LAAGJE LINOLEUM

Het tafelblad van Hay is voorzien van een laag linoleum van Forbo in de kleur Mushroom. Het materiaal dempt scherpe geluiden wanneer harde voorwerpen op de tafel worden gezet. De waterkoker Fellow in glanzend chroom is van Bolina, het lichtgele porseleinen vaasje is van Jossolini.

© Inger Marie Grini

Lees ook:

kleine hangende tuin

Op de tweede verdieping heeft Nikki een kleine hangende tuin weten te creëren.

© Inger Marie Grini

Binnenjungle

Openheid nodigt uit om omhoog te kijken. Langs de gepleisterde open haard bijvoorbeeld, waar wat vreemde koorden in de hoek bungelen. Het zijn luchtwortels van de monstera die op de verdieping boven is ontploft. Nikki heeft daar een oase gecreëerd, een hele verzameling van tropisch chlorofyl. Hijzelf is niet de enige die van dakramen houdt.

Onze blik dwaalt verder, tot we even met onze ogen moeten knipperen.

Lees ook:

massief houten blad

Het massief houten blad steekt 1,20 meter uit het kookeiland en lijkt meer op een surfplank dan op een werkblad. De raamwand is bekleed met lariksfineer, en de korte wand – en werkzone in de keuken – is voorzien van zeshoekige tegels van Fagflis. De Lightwood-barkrukken zijn van Maruni, en de glazen hanglampen Gregg zijn van Foscarini. De ingefreesde kabelgoten en downlights maken deel uit van het Storm-systeem, ontwikkeld door One A.

© Inger Marie Grini
zwarte keukenkasten

De keukenmeubels zijn zelfgemaakt. De fronten bestaan uit mdf en eikenfineer, gepigmenteerd en geolied met Rubio Monocoat. De achterwand en het werkblad zijn van compact laminaat. In het achterpaneel zitten gaten om de schapdragers te kunnen verplaatsen. De keukenkraan is van Cea en de wandlamp is een Serge Mouille.

© Inger Marie Grini
moderne scandi woonkamer

De loft wordt van daglicht voorzien door ramen in het dak en de halve wanden. De bank is van Sancal. De fauteuil Cité is van Jean Prouvé en de kruk uit de Cork-familie is ontworpen door Jasper Morrison, beide van Vitra. De salontafel is een aangepaste Ikea-tafel, en doet vooral dienst als kruk. Het tapijt, gemaakt van gerecyclede plastic flessen, is ook van Ikea. De kastenwand is ontworpen en gebouwd door een meubelmaker.

© Inger Marie Grini

Zwevend keukenblad

Er steekt een werkblad uit het keukeneiland. De bovenkant zweeft zonder steunpoten boven de vloer. Wat is dit voor gezichtsbedrog? Maar ook deze oplossing kent een natuurlijke verklaring. Het werkblad rust op een stalen frame dat een meter doorloopt in het frame van het kookeiland, en dit is met bouten aan de vloer bevestigd.

Om alle zelfbedachte oplossingen en de dubbele plafondhoogte te realiseren, was het het eenvoudigst om van nul af aan te beginnen. Dus Nikki had een appartement gekozen waar hij zijn gang kon gaan. Als een jager die de ingewanden uit een zelfgeschoten dier rukt, stortte hij zich op de muren en plafonds. Dat was hard werken.

‘Ik heb alles afgebroken! Tot op de stenen muur. Ik was niet van plan om zo grondig te werk te gaan, maar alles was zo scheef en rokerig.’

Lees ook:

werkruimte ogeerkamer

De werkruimte en de logeerkamer maken allebei deel uit van de open ruimte op de tweede verdieping. De Woody Low-opslagmodules zijn van Hay.

© Inger Marie Grini
grote tropische planten in terracotta pot

De ruimte tussen trap en overloop is moeilijk te gebruiken, maar wel heel geschikt voor de kleine en grote tropische planten, die elk in hun eigen terracotta pot leven.

© Inger Marie Grini
KANTOORDECOR

De mok van terracotta is van Kollekted By, en de marmeren bal is van Granit. De speelgoedauto is gemaakt door Nikki’s vader.

© Inger Marie Grini

Lang proces

Nikki verbouwde het appartement in fases over meerdere jaren, terwijl hij bivakkeerde in een kamer op zolder. Nu is hij klaar – en hopelijk voor- goed. Voorlopig gaat hij althans niet voor de lol verbouwen.
‘Ik heb geprobeerd tijdloos te zijn en de meest hedendaagse elementen te vermijden. Alles wat trendy is, raakt ook weer een keer uit.

Daarom is het van het grootste belang te zorgen voor goede materiaalkeuzes. Ik zou nu waarschijnlijk niet meer voor zeshoekige tegels kiezen. Zes jaar geleden waren ze in en vond ik het een slimme keuze. Maar toen werden ze erg trendy, wat me irriteerde. Gelukkig is de olijfkleur vrij mild, en de voeg heeft dezelfde kleur als de tegel, dus het geheel schreeuwt niet in je gezicht.’

Nikki lijkt trots op wat hij bereikt heeft. Maar hij zal nooit beweren dat alles perfect is.

‘O, nee, lang niet. Het is een beetje geven en nemen. Als je bijvoorbeeld daglicht in het trappenhuis wilt, moet je ook accepteren dat er licht aan de andere kant het huis binnenkomt. Daardoor moet ik in de zomermaanden een slaapmasker dragen. Een nogal eigenaardig gevolg.’

TRANSPORTMEUBEL trap

De trap is smal, slechts 130 centimeter, en vereiste speciale aanpassingen. Het onderste deel is gebouwd van vloerplanken van douglashout van Treverkstedet. Het stalen deel is gemaakt door Bolt. De lattenwand in grenenfineer met verzonken glaspanelen laat daglicht vanuit de slaapkamer door.

© Inger Marie Grini

Lees ook:

minimalistische groene badkamer

De badkamer is minimalistisch zonder steriel te zijn. Alle oppervlakken, ook van het bad, zijn bekleed met handgepigmenteerd microcement. De oude tegelvloer kreeg ook deze behandeling, maar eerst werden de voegen weggewerk.

© Inger Marie Grini
De kruk Cork is ontworpen door Jasper Morrison voor Vitra.

De kruk Cork is ontworpen door Jasper Morrison voor Vitra.

© Inger Marie Grini
moderne slaapkamer

De slaapkamer bevindt zich aan de andere kant van de lattenwand met verzonken matglas. De oplossing zorgt voor meer daglicht in de slaapkamer, maar is niet instelbaar. Het beddengoed is van Myyk.

© Inger Marie Grini