De transformatie van oud bedrijfspand naar moderne woonvilla

Van drie keer verhuizen binnen dezelfde straat, nu eindelijk rust in hun droomhuis

Van bedrijf naar thuis

Al 17 jaar woont het tandartsenpaar Louise en Jakob Riis aan dezelfde villalaan. Toen ze nog met z’n tweeën waren, woonden ze in een charmant achterhuisje. Later, toen ze twee kinderen hadden gekregen, kochten ze een villa aan de overkant en knapten die op. Na de komst van de derde ontstond er opnieuw behoefte aan meer ruimte. Het stel droomde van een ander huis – concreet van een huis verderop in de straat. Toen dit op een gegeven moment te koop kwam, ging het snel.

‘Op de dag dat het te koop werd gezet, hebben we meteen aangebeld. Het huis staat vlak bij onze vorige woning, dus we waren buurtgenoten. De eigenaar zag het gelukkig wel zitten en wilde aan ons verkopen. We raakten ons oude huis vrij snel kwijt, en toen hadden we ons droomhuis,’ vertelt het stel.

Aangezien de begane grond ruim 25 jaar aan een bedrijf verhuurd geweest was, stonden ze voor de opgave een bedrijfsruimte te veranderen in een woonruimte. En om ervoor
te zorgen dat de villa een eenheid werd, besloten ze het hele huis aan te pakken. Ze braken enkele muren door en maakten een grote eetkeuken met een uitgang naar de iets lager gelegen tuin. De dichtgemaakte ramen van de personeelskeuken werden weer zichtbaar gemaakt en deze ruimte werd omgetoverd tot een serre, met een nieuw stucplafond en een marmeren vloer. Het huis is oorspronkelijk door een koopman gebouwd voor zijn gezin.

Teruggebracht in oorspronkelijke stijl

Later werd de begane grond een bedrijfsruimte, waar eerst een vakbond voor textielarbeiders was gehuisvest en daarna een architectenbureau. Louise en Jakob wilden het huis graag weer terugbrengen in de oorspronkelijke stijl.

‘We wilden trouw zijn aan het huis en hebben daarom alle oude deuren laten restaureren. Van het weinige stucwerk dat nog intact was, lieten we afdrukken maken, zodat het nieuwe stucwerk hetzelfde werd. Ook de lambrisering werd in de oude staat hersteld. De ramen en deuren kregen nieuwe handgrepen in klassieke stijl, en toen de nieuwe vloer was gelegd, werden de originele radiatoren teruggebracht,’ leggen ze uit.

Voor de inrichting riep het tweetal de hulp in van interieurarchitect Caia Leifsdotter, met wie ze bevriend zijn.

‘Toen we een keuken moesten kiezen, vroegen we Caia om advies. We legden haar een paar voorstellen voor van keukenbedrijven, maar zij wilde weten hoe wij onze droomkeuken voor ons zagen. We beschreven een keuken met staal, marmer en ronde vormen. Niet lang daarna stuurde ze ons haar eerste schets. We stonden er versteld van dat het mogelijk was om een keuken precies op maat voor de ruimte en helemaal naar onze wensen te maken.’

Kleurgebruik

De kleuren in de woning zijn relatief gedempt, en de meest gebruikte materialen zijn marmer, staal en hout. Het stel heeft de originele kasten in de blauwe gang behouden en een rode garderobekast laten bouwen in de entree. De rode kleur komt terug op de toiletten en bij de voordeur. Alles bij elkaar is de villa het droomhuis geworden waar het gezin over fantaseerde als ze er langs wandelden.