rijstpapier lamp, bank, stoel, licht eiken
© Foto: Anniken Zahl Furunes

In dit lichte huis zijn de kubieke meters het belangrijkst

Dit gezin offerde 40 m2 op om een extra hoge ruimte te krijgen. En dat heeft fantastisch uitgepakt.

De juiste prioriteit

‘We hebben 36 à 40 vierkante meter opgeofferd, maar daar kregen we een zes meter hoge ruimte voor terug,’ zegt Torkel Mohn over het nieuwe huis waar hij en Line Woldmo wonen.

De hoogte van de woonkamer annex keuken wordt extra benadrukt door de simpele trap naar de entresol, die een zuivere witte diagonaal vormt tegen de met eikenhout beklede achterwand.

‘Die wand is het centrum van het hele huis. Je wilt hem aaien. En dat doen we ook echt,’ zegt Line Woldmo.

Vrouw in keukenplanten

Vertrouwen. Line Woldmo vertrouwde de architecten volledig, en dat heeft goed uitgepakt.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Weloverwogen materiaalkeuze

Het materialenpalet is consequent: witte wanden en plafonds, eikenhout, een betonnen vloer en stoffen in aardetinten. De look is stijlvol en voor liefhebbers van Scandinavische interieurs heel herkenbaar.

De spanning, of het bijzondere, zit ’m in de vele mogelijkheden voor verschillende perspectieven. Als je door het huis loopt, wordt je blik telkens weer ergens anders naartoe getrokken: van beneden naar boven en weer terug, naar binnen en naar buiten.

Rijstpapier lamp, hoge plafonds, lange eettafel, Scandinavisch design

Scandinavisch ameublement. De eethoek bestaat uit de tafel Bjelke van Andreas Engesvik voor Tonning & Stryn, About a Chair van Hay en de Y-stoel en CH23-stoel van Carl Hansen & Søn, ontworpen door Hans J. Wegner. Onder de eettafel ligt een vloerkleed van House Doctor.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Een oefening in vertrouwen

Line en Torkel zijn meegegaan in de voorstellen en oplossingen die de architecten aandroegen: de lage ramen, die de tuin bij de leefruimte betrekken, de witte trap en het raam tussen de slaapkamer en de leefruimte.

En voor de ingebouwde en losstaande meubels hebben ze zich laten adviseren door hun vriendin Anniken Zahl Furunes, die interieurontwerper en fotograaf is.

Eettafel, rijstpapier lamp, y-stoelen, hoge plafonds, Scandinavisch design

Ruimtelijke zone.
De eettafel staat op de plek waar het plafond het hoogst is en er het meeste licht naar binnen valt. De haard en de loungeplek hebben een intiemere sfeer, doordat ze worden afgeschermd door de trap en de entresol.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Rijstpapier lamp

De trap, gemaakt door Byåsen Trevare, en de eikenhouten wand zijn favoriet bij Line en Torkel.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Het beste uitzicht van de stad – vanuit de slaapkame

Het origineelste perspectief vind je misschien wel in de slaapkamer, door het grote binnenraam dat uitkijkt op de woonkamer.

‘Met dat raam zijn we denk ik het meest blij. Het geeft de slaapkamer een fantastisch ruimtelijk gevoel, met uitzicht op de entresol, de trap, de beneden verdieping en de lucht,’ zegt Line.

‘Het is nog mooier geworden dan we hadden gedacht, we hebben wel geluk gehad. Al zouden de architecten het vast geen geluk noemen,’ zegt Torkel.

Het stel heeft namelijk vertrouwd op de expertise van anderen. Het huis staat in een buitenwijk van de Noorse stad Trondheim en is ontworpen door Inger Svare Morset van het lokale architectenbureau Brendeland & Kristoffersen.

Keukenkamer, eettafel, rijstpapierlamp, licht eiken

Weggewerkt. De keuken, die bestaat uit een eiland, kasten en een wand waarin de functies zijn weggewerkt, is gemaakt door Lars Johansen van Byåsen Trevare. De Flower Pot-hanglampen van Verner Panton zijn van &tradition.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Alles hangt samen

‘Anniken bedacht de keukenoplossing. We wilden een keuken die niet slechts in verbinding stond met de leefruimte, maar er onderdeel van zou zijn. Daarom staat hij dwars op de ruimte.

Zo ga je makkelijker op in het gezelschap en kun­ nen er meerdere mensen tegelijk zijn,’ legt Torkel uit.

‘En de halve wand die de badkamer in tweeën deelt, was ook een geniaal idee van haar,’ zegt Line.

Gezelligheid, mand, interieur, kussens, rijstpapier lamp, woonkamer

Naadloze overgangen.
De trap leidt naar de entresol. Achter de eikenhouten wand bevindt zich een woonkamer. De mand en de kussens komen van de woonwinkel Keiserens nye trær, de bank Ghost is van Paola Navone voor Gervasoni, de vloerlamp Akari, een ontwerp van Isamu Noguchi, is van Vitra.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Uitzicht, raampartij, licht, Scandinavisch design

Raam met planken.
Dit grote raam op de eerste verdieping wordt omlijst door houten platen en vormt daardoor een geïntegreerd onderdeel van de open kast. De oplossing is ontworpen door Line en Torkel en uitgevoerd door Byåsen Trevare. De Safari Chair, ontworpen door Kaare Klint, is van Carl Hansen & Søn. Het vloerkleed is van Ikea.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Open slaapkamer, alternatieve oplossing, lampen van rijstpapier

Binneraam.
Door het speciaal gemaakte raam kun je de woonkamer/ keuken van een andere kant zien. Als Line en Torkel met z’n tweeën zijn, zijn de gordijnen open om zo veel mogelijk te kunnen profiteren van de ruimtelijk- heid en lucht die dat oplevert.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Slaapkamer

Kijk ver. In de slaapkamer wordt je blik via de leefruimte naar de tuin getrokken.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Slaapkamer hebben eikenhouten deuren

Consistente stijl. Het materialenpalet is overal in huis hetzelfde. De kledingkasten in de slaapkamer hebben eikenhouten deuren. De spijlenstoel met hoge rug is van Hay.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Raam, planten, licht

Lange lichtinval. Het hoge raam naast de trap laat het daglicht binnen in de woonkamer en biedt naar meerdere kanten uitzicht op de omgeving.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Ruimte voor veel en weinig mensen

Ze wonen hier met z’n tweeën, maar hebben in totaal vijf kinderen uit eerdere relaties. Het huis is groot genoeg om er met z’n allen tegelijk te zijn.

Maar Line en Torkel wilden ook zo veel mogelijk van het huis gebruiken als er geen bezoek is en lege, afgesloten logeerkamers voorkomen. Daarom zijn er schuifdeuren geplaatst. Als het stel het huis voor zichzelf heeft, schuiven ze de deuren opzij en openen ze de gordijnen van het binnenraam.

En dan is het volop genieten van de ruimte.

Inbouwbankje met bergruimte

Uitkijkpost.
Bij een van de ramen is een inbouwbankje met bergruimte gemaakt. De oplossing is ontworpen door Line en Torkel en uitgevoerd door Byåsen Trevare. Het kussen is van Bordfolk

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Wandelen

Open zones. Als de schuifdeuren opzij zijn geschoven, oogt het huis nog opener. De oplossing zorgt ervoor dat ruim- tes die niet worden gebruikt er toch bij horen.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Spiegel, wit marmer, licht eiken, badkamer

Tweedeling. Het voorste deel van de badkamer is dankzij grote eikenhouten vlakken warmer en zintuiglijker dan het binnenste deel.

© Foto: Anniken Zahl Furunes
Bad, badkamer, wit marmer, minimalistisch design

Marmeren hart. De Imperiale Calacatta Bianco-tegels en het Strømberg Arden-bad zijn van Bergersen Flis. De kraan is van Tapwell.

© Foto: Anniken Zahl Furunes