De juiste prioriteit
‘We hebben 36 à 40 vierkante meter opgeofferd, maar daar kregen we een zes meter hoge ruimte voor terug,’ zegt Torkel Mohn over het nieuwe huis waar hij en Line Woldmo wonen.
De hoogte van de woonkamer annex keuken wordt extra benadrukt door de simpele trap naar de entresol, die een zuivere witte diagonaal vormt tegen de met eikenhout beklede achterwand.
‘Die wand is het centrum van het hele huis. Je wilt hem aaien. En dat doen we ook echt,’ zegt Line Woldmo.
Weloverwogen materiaalkeuze
Het materialenpalet is consequent: witte wanden en plafonds, eikenhout, een betonnen vloer en stoffen in aardetinten. De look is stijlvol en voor liefhebbers van Scandinavische interieurs heel herkenbaar.
De spanning, of het bijzondere, zit ’m in de vele mogelijkheden voor verschillende perspectieven. Als je door het huis loopt, wordt je blik telkens weer ergens anders naartoe getrokken: van beneden naar boven en weer terug, naar binnen en naar buiten.
Een oefening in vertrouwen
Line en Torkel zijn meegegaan in de voorstellen en oplossingen die de architecten aandroegen: de lage ramen, die de tuin bij de leefruimte betrekken, de witte trap en het raam tussen de slaapkamer en de leefruimte.
En voor de ingebouwde en losstaande meubels hebben ze zich laten adviseren door hun vriendin Anniken Zahl Furunes, die interieurontwerper en fotograaf is.
Het beste uitzicht van de stad – vanuit de slaapkame
Het origineelste perspectief vind je misschien wel in de slaapkamer, door het grote binnenraam dat uitkijkt op de woonkamer.
‘Met dat raam zijn we denk ik het meest blij. Het geeft de slaapkamer een fantastisch ruimtelijk gevoel, met uitzicht op de entresol, de trap, de beneden verdieping en de lucht,’ zegt Line.
‘Het is nog mooier geworden dan we hadden gedacht, we hebben wel geluk gehad. Al zouden de architecten het vast geen geluk noemen,’ zegt Torkel.
Het stel heeft namelijk vertrouwd op de expertise van anderen. Het huis staat in een buitenwijk van de Noorse stad Trondheim en is ontworpen door Inger Svare Morset van het lokale architectenbureau Brendeland & Kristoffersen.
Alles hangt samen
‘Anniken bedacht de keukenoplossing. We wilden een keuken die niet slechts in verbinding stond met de leefruimte, maar er onderdeel van zou zijn. Daarom staat hij dwars op de ruimte.
Zo ga je makkelijker op in het gezelschap en kun nen er meerdere mensen tegelijk zijn,’ legt Torkel uit.
‘En de halve wand die de badkamer in tweeën deelt, was ook een geniaal idee van haar,’ zegt Line.
Ruimte voor veel en weinig mensen
Ze wonen hier met z’n tweeën, maar hebben in totaal vijf kinderen uit eerdere relaties. Het huis is groot genoeg om er met z’n allen tegelijk te zijn.
Maar Line en Torkel wilden ook zo veel mogelijk van het huis gebruiken als er geen bezoek is en lege, afgesloten logeerkamers voorkomen. Daarom zijn er schuifdeuren geplaatst. Als het stel het huis voor zichzelf heeft, schuiven ze de deuren opzij en openen ze de gordijnen van het binnenraam.
En dan is het volop genieten van de ruimte.