Binnenkijken
© Andreas Mikkel Hansen

Zijdezacht minimalisme

Je kunt een grote verbouwing best zelf begeleiden, maar dan moet je wel een strakke structuur hanteren, over leiderschapskwaliteiten beschikken en stressbestendig zijn. Dat ervoeren Matilde en Mathias toen ze hun villa in slechts vier maanden tijd grondig wilden aanpakken. Maar het resultaat is meer dan geslaagd.

Centraal en natuur

De volledig verbouwde jarendertig villa van Matilde en Mathias bevindt zich vlak bij water, strand en groen. De locatie gaf dan ook de doorslag om de woning te kopen, in april 2021.
Het stel was al ruim een jaar op zoek naar een huis en twijfelde steeds tussen een centrale ligging in Kopenhagen of lucht en natuur. Ze hadden niet verwacht dat het allebei mogelijk zou zijn. ‘Dit huis had het allemaal. We zijn binnen enkele minuten in het centrum, het metrostation is een paar honderd meter verderop en er zijn gezellige cafés, en tegelijkertijd is de natuur op een steenworp afstand,’ vertelt Matilde. Het huis zoals het er nu uitziet, is het resultaat van een grondige verbouwing in samenwerking met architect Lasse Fragtrup.

Binnenkijken

ER ZIJN DRIE DRAGENDE WANDEN VERWIJDERD om de woonkamer, eethoek en keuken samen te trekken. De kast is een Ikea-hack met BESTÅ-kasten. Het bovenste deel heeft Matilde zelf gebouwd op de gewenste grootte. De kast is mooi afgewerkt met een doorlopende plint en afdeklijsten langs de randen. Ook zijn er stopcontacten in de kast verwerkt. De vloerlamp is van Ferm Living, de bank is van Sofakompagniet en het vloerkleed komt van Ellos. De salontafels van gegoten vezelbeton zijn van Norr11 en ontworpen door Kristian Sofus Hansen en Tommy Hyldahl, de ronde loungestoel is van Gubi en de stoel Little Petra met poten van walnotenhout is van &Tradition, net als de kleine bijzettafel die ernaast staat.

© Andreas Mikkel Hansen

Voor en nadelen

Het stel had van tevoren al vrij duidelijk voor ogen wat ze wilden. Matilde maakte een schets van een potentiële nieuwe indeling en stuurde inspiratiebeelden van de materialen die ze graag wilden gebruiken. Daarna voegde de architect zijn eigen ideeën toe, waaronder de bouwkundige details en het ruimtegebruik. ‘We begeleidden het hele proces zelf. We kozen niet voor een aannemer, maar hebben zelf de vakmensen uitgekozen en het team samengesteld. Dat had voor- en nadelen.

Binnenkijken

IN DE VAKKENKAST staan onder andere de lamp Gweilo Song van Parachilna, een vaas van Ferm Living en een sculpturale bol van Kristina Dam. MATILDE BROMANN ANDERSEN heeft een achtergrond als boekhouder en studeerde boekhouding en economie. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met financiële technologie. Ze is getrouwd met Mathias en samen hebben ze een dochter, Nola Marie. DE MOOIE NIS vormt een gezellig zitje. Eronder is nog een Ikea-hack gemaakt met diepe laden, waar al het speelgoed van Nola Marie in zit. Ook hier loopt weer een mooie plint langs. De grote sculptuur is van Josefine Winding.

© Andreas Mikkel Hansen
Binnenkijken

DE EETHOEK kreeg een centrale plaats en is onderdeel van het hart van het huis, waar het gezin de meeste uren doorbrengt. De tafel is gekocht op dba.dk (de Deense Marktplaats), en Matilde heeft hem bij een autodealer laten schuren en spuiten. Op de tafel staat een Linestroke Bowl van Kristina Dam. De stoelen komen van Kasa Interior en de lamp boven de eettafel is van Luceplan. Alle gordijnen in het huis zijn op maat gemaakt, hier in de stof Pagunette Vera met plooien bovenin en een loodveter onderin, waardoor de gordijnen mooi hangen.

© Andreas Mikkel Hansen

Tegenslag

'We waren letterlijk elke dag na ons werk en elk weekend bezig in het huis. Dat was ons nooit gelukt zonder vrienden en familie, die mee hielpen in het huis of op onze dochter pasten. Als we ooit nog een keer gaan verbouwen, kiezen we waarschijnlijk wel voor een aannemer,’ zegt Matilde. Problemen tijdens een verbouwing zijn eerder regel dan uitzondering, en dat gold in dit geval ook. Je ontdekt tijdens het proces voortdurend nieuwe dingen. Zoals die avond dat Matilde door het huis liep en het gevoel had dat het plafond van de badkamer als het ware op haar hoofd viel nadat er midden in de ruimte een scheidingswand was geplaatst.

Binnenkijken

DE KEUKEN IS VAN REFORM en al het marmer in huis is geleverd en op maat gemaakt door Copenhagen Marble. Het stel koos voor Calacatta Viola-marmer, dat de ruimte levendiger maakt. De lampen van Thorup Copenhagen zijn gekozen in gebruineerd messing, zodat ze passen bij de overige materialen en kleurnuances.

© Andreas Mikkel Hansen

Openbreken

‘Ik belde mijn man en zei: we moeten het opener maken, en 10 minuten later was ik bezig om het plafond open te breken. Toen de bouwvakkers de volgende dag terugkwamen, schrokken ze nogal toen ze zagen dat er een compleet plafond ontbrak. Maar het is wel de beste spontane beslissing die we hebben genomen. We kunnen ons de ruimte nu helemaal niet meer voorstellen zonder het hoge plafond en de blootliggende originele balken.’ Aldus Matilde.

Binnenkijken

DE KRAAN IS VAN QUOOKER in messing patina, met bijbehorend zeeppompje dat is ingebouwd in het keukenblad. MATILDE WILDE ALTIJD AL een keuken zonder hoge kasten, zonder dat dit ten koste zou gaan van de functionaliteit. Daartoe is in de keuken een kastruimte gemaakt met een glazen deur, die kan worden geopend als er wordt gekookt en weer dichtgaat als de keuken niet wordt gebruikt en de kasten aan het zicht moeten worden onttrokken. De ruimte achter de glazen deur had veel moeilijke hoeken en schuine wanden, waardoor de standaardkasten van Reform niet konden worden gebruikt. Nodari Furniture & Design maakte een oplossing op maat die de Reform-keuken zo dicht mogelijk benadert.

© Andreas Mikkel Hansen
Binnenkijken

DE PLANKEN ZIJN EEN DIY-HACK. Matilde bestelde passtukken bij Reform, waar ze met verborgen schapdragers schappen van maakte. De kandelaar op het keukenblad is een ontwerp van Colin King voor Menu. KEUKENLADEN VAN MASSIEF EIKEN met daarin bestekladen van Reform. Alle laden hebben soft close, waardoor ze makkelijk en geruisloos sluiten.

© Andreas Mikkel Hansen

Budget

Bij een verbouwing gebeurt het al snel dat het budget en de planning worden overschreden, en in dit geval had het stel maar vier maanden om het hele huis aan te pakken: nieuwe elektriciteit en leidingen, nieuwe vloeren en een nieuwe indeling, keuken, badkamer en deuren en ramen.

Binnenkijken

DE VELE KUSSENS op bed zijn deels van H&M Home en deels zelfgemaakt. Ook de bekleding van het bed is zelfgenaaid, zodat deze precies tot op de vloer komt. De sprei is van Aiayu.

© Andreas Mikkel Hansen

‘Ik maakte een planning voor alle werklui. Ook drukte ik de nieuwe plattegrond en de visualisaties groot af en hing die in het huis op, zodat ze steeds konden checken hoe we de details wilden hebben. Ik bestelde alle materialen ruim van tevoren, zodat er wat vertraging op kon zitten. De eerste maanden liep het gesmeerd. We liepen voor op de planning en verwachtten eerder te kunnen verhuizen dan gedacht.'

Binnenkijken

COPENHAGEN MARBLE LEVERDE DE ACHTERPLAAT voor het bad, die uit één grote massieve marmeren tegel van 250 kilo bestaat. Het was nogal een puzzel om de tegel te plaatsen, omdat dit vrij laat in het proces gebeurde. De tegels moest naar de eerste verdieping worden getild en netjes achter de badkraan worden aangebracht. Er kwamen vier mannen en flink wat coördinatie aan te pas. De Italiaanse tegels op de vloer en in de douchenis waren een restpartij die Matilde bij Bad & Fliser op de kop heeft getikt. De plek van het vrijstaande bad is niet willekeurig gekozen. Matilde en Mathias wachten op een vergunning voor een aanbouw. Daar moet een groot dakterras op komen, en het is de bedoeling om in de badkamer een raampartij naar dit dakterras te maken, zodat je lekker liggend in bad kunt uitkijken op het groen.

© Andreas Mikkel Hansen
Binnenkijken

HET STEL WILDE GRAAG allebei tegelijk gebruik kunnen maken van de badkamer zonder dat ze elkaar in de weg zouden lopen. Dankzij de scheidingswand midden in de ruimte, met aan de ene kant een dubbele douche en aan de andere kant het bad, de wastafel en het toilet, kan de een douchen terwijl de ander voor de spiegel staat. De kranen in de badkamer van het merk Revolution zijn van onbehandeld messing, en krijgen op den duur een mooi patina.

© Andreas Mikkel Hansen

Maar toen begonnen de problemen zich op te stapelen. De levering van de warmtepomp liep veel vertraging op, waardoor de vloer- verwarming niet kon worden geïnstalleerd en de vloer ook niet kon worden gelegd. Dat betekende dat de keuken niet kon worden geplaatst, en zo ging de kettingreactie maar door,’ legt Matilde uit.

Binnenkijken

OP MAAT GEMAAKTE WASTAFEL is ontworpen door architect Lasse Fragtrup. Copenhagen Marble produceerde het bovenste deel, en de onderkast is gemaakt door Nodari Furniture & Design. De spiegel heeft Matilde laten maken door een glashandel, zodat hij qua hoogte en breedte zou passen bij de wastafel. De Beosound Level van Bang & Olufsen levert het geluid in de hoge badkamer.

© Andreas Mikkel Hansen

Enorme prestatie

‘Maar de grootste uitdaging was een lekkage in het plafond van de keuken, waar de badkamer boven zit. Dat gebeurde een paar dagen na de verhuizing. Door die lekkage zaten we drie weken zonder verwarming, douche en keuken (en soms ook wc) terwijl het buiten twee graden vroor. Toch is het gelukt om alles binnen vijf maanden klaar te krijgen, wat we zelf een enorme prestatie vinden.’ Zegt een trotse Matilde.