Traditioneel dijkhuis
In Amsterdam-Noord is een traditioneel dijkhuis door Studio Modijefsky getransformeerd tot een gezinswoning. Zoals de naam al zegt, is het huis gebouwd aan een dijk, en de verschillen in hoogte en licht creëren zowel uitdagingen als creatieve mogelijkheden.
In een traditioneel huis is het van belang om een evenwicht te vinden tussen het respecteren van het erfgoed en het aanbrengen van moderne accenten. In dit geval gaat het om een dijkhuis. Het bouwen van een dijk verhoogt het grondniveau, wat bij de huizen die aan de dijk liggen resulteert in een lager gelegen achterruimte en tuin. Ook dat is een factor waar bij een verbouwing rekening mee moet worden gehouden.
Laag balkenplafond
Om een interieur te creëren dat past bij de oorspronkelijke architectuur en dat tegelijkertijd een frisse uitstraling heeft, werden de ruimtelijke kwaliteiten van elk woonvertrek beoordeeld en werden hoogte, licht, bouwstructuur en raamvorm geoptimaliseerd. Dit is misschien wel het best zichtbaar in de ruime keuken en eetkamer aan de achterkant van het huis. Een laag balkenplafond trekt je naar een intieme ruimte met een grote tafel.
Een fijne plek, waar de familie kan samenkomen of kan genieten van het uitzicht op de tuin door de grote openslaande deuren. De combinatie van het terrazzo keukenblad, de gedetailleerde houten fronten en de met terracotta betegelde houten vloer zorgt voor een warme sfeer.
Veel licht
De woonkamer is de uitbundigste ruimte van het huis. Het licht stroomt naar binnen door hoge boogramen, en het plafond met de art-deco-ornamenten creëert een ruim en warm gevoel. Het plafond en de muren zijn geschilderd in drie tinten wit, om de architectonische elementen te versterken. Omdat het vertrek zo veel natuurlijk licht heeft, is er gekozen voor een donkere visgraatvloer. De groene bank en de ingebouwde cocktailbar met terrazzo blad maken dit tot een kamer waar je van zonsopgang tot zonsondergang kunt relaxen.
Op dezelfde verdieping bevindt zich ook nog een studeerkamer, die tevens dienstdoet als gastenkamer. De gasten kunnen zich opfrissen in de witte badkamer en suite, die is ingericht met langwerpige tegels in gebroken wit, zowel glanzend als mat, en met andere mooie materialen als travertijn, messing en eikenhout.
Favoriete ruimtes
De bewoners zijn enorm blij met hun nieuwe stek:
'We wonen hier nu iets meer dan een jaar en hebben nog geen moment spijt gehad dat we de stad uit zijn. Zodra je de dijk op fietst, komen de rust en het groen je tegemoet, en tegelijkertijd ben je binnen 20 minuten weer in de drukte. We zijn het meest in de heerlijk grote leefkeuken. Als in de zomer de tuindeuren openstaan en de kinderen tot laat in de tuin spelen, voelt het alsof we in het buitenland zijn. In de winter verhuizen we na het eten naar de woonkamer met de open haard aan, en ploffen we met z’n allen op de ruime bank. Met de nisjes in de woonkamer, de zonnige voorkamer, de warme leefkeuken en de knusse slaapkamers zijn er zo veel plekjes die favoriet zijn voor ons in dit huis.'