© Maarten Willemstein

Kijk binnen in een traditioneel dijkhuis

In dit pas verbouwde huis hebben de uitdagingen uiteindelijk geleid tot de mooiste details.

Traditioneel dijkhuis

In Amsterdam-Noord is een traditioneel dijkhuis door Studio Modijefsky getransformeerd tot een gezinswoning. Zoals de naam al zegt, is het huis gebouwd aan een dijk, en de verschillen in hoogte en licht creëren zowel uitdagingen als creatieve mogelijkheden.

In een traditioneel huis is het van belang om een evenwicht te vinden tussen het respecteren van het erfgoed en het aanbrengen van moderne accenten. In dit geval gaat het om een dijkhuis. Het bouwen van een dijk verhoogt het grondniveau, wat bij de huizen die aan de dijk liggen resulteert in een lager gelegen achterruimte en tuin. Ook dat is een factor waar bij een verbouwing rekening mee moet worden gehouden.

De stenen vloer in de keuken is een echte blikvanger. De keuken zelf is speciaal voor het huis ontworpen door Studio Modijefsky in samenwerking met Koelhuis Frigo. De eettafel is een eikenhouten kantinetafel van Piet Hein Eek, en eromheen staan Model 75-stoelen van J.L. Møller. De opvallende hanglamp is van Giuseppe Ostuni via Morentz.

© Maarten Willemstein

Het spoeleiland heeft een terracotta blad. Boven het keukenblad hangen keramische lampjes van Piet Hein Eek.

© Maarten Willemstein

Laag balkenplafond

Om een interieur te creëren dat past bij de oorspronkelijke architectuur en dat tegelijkertijd een frisse uitstraling heeft, werden de ruimtelijke kwaliteiten van elk woonvertrek beoordeeld en werden hoogte, licht, bouwstructuur en raamvorm geoptimaliseerd. Dit is misschien wel het best zichtbaar in de ruime keuken en eetkamer aan de achterkant van het huis. Een laag balkenplafond trekt je naar een intieme ruimte met een grote tafel.

Een fijne plek, waar de familie kan samenkomen of kan genieten van het uitzicht op de tuin door de grote openslaande deuren. De combinatie van het terrazzo keukenblad, de gedetailleerde houten fronten en de met terracotta betegelde houten vloer zorgt voor een warme sfeer.

De keukem is voorzien van Ce.Si.-tegels. In een hoekje staat deze maatwerkbank van Koelhuis Frigo met opslag voor kinderspeelgoed.

© Maarten Willemstein

De donkere visgraatvloer in de woonkamer gaat in de naastgelegen nis met deur naar een balkon over in rechte planken om meer rust te creëren.

© Maarten Willemstein

Veel licht

De woonkamer is de uitbundigste ruimte van het huis. Het licht stroomt naar binnen door hoge boogramen, en het plafond met de art-deco-ornamenten creëert een ruim en warm gevoel. Het plafond en de muren zijn geschilderd in drie tinten wit, om de architectonische elementen te versterken. Omdat het vertrek zo veel natuurlijk licht heeft, is er gekozen voor een donkere visgraatvloer. De groene bank en de ingebouwde cocktailbar met terrazzo blad maken dit tot een kamer waar je van zonsopgang tot zonsondergang kunt relaxen.

Op dezelfde verdieping bevindt zich ook nog een studeerkamer, die tevens dienstdoet als gastenkamer. De gasten kunnen zich opfrissen in de witte badkamer en suite, die is ingericht met langwerpige tegels in gebroken wit, zowel glanzend als mat, en met andere mooie materialen als travertijn, messing en eikenhout.

Een heerlijk zithoekje bij de hoge boogramen, waarvoor gordijnen hangen van Home Couture by Bernie. Omdat de woonkamer een lichte ruimte is, is er gekozen voor een sfeervolle donkere visgraatvloer van dubbelgerookt eiken, geolied met Royl. De vloer is gelegd en behandeld door aannemer C.J. de Boer.

© Maarten Willemstein

De ingebouwde cocktailbar met terrazzo blad maakt de woonkamer tot een echte relaxplek.

© Maarten Willemstein

Originele details

Op de bovenste verdieping bevinden zich vier slaapkamers, twee badkamers en een toilet. Om voldoende ruimte te creëren, zijn er twee dakkapellen geïnstalleerd. Op de plafonds van de slaapkamers zijn de details van het originele balkendak nog te zien. Beide badkamers hebben een travertijnen achterwand en zijn betegeld met rechthoekige, glanzende tegels op de wanden en matte tegels in visgraatmotief op de vloer. De visgraat komt terug in het parket met dubbele planken in de slaapkamers. Op de gang gaat de vloer over in rechte planken, waardoor de ruimte rustiger en hoger oogt. Dit is kenmerkend voor de manier waarop Studio Modijefsky het erfgoed in ere heeft gehouden en het huis tegelijk een modernere stijl heeft gegeven.

Boven de haard staat het werk Lost in Traffic Space van Studio Molen.

© Maarten Willemstein

Ook in de kast van hout, glas en webbing staat een bronzen object van Studio Molen: Cosmos Life 04.

© Maarten Willemstein

Favoriete ruimtes

De bewoners zijn enorm blij met hun nieuwe stek:
'We wonen hier nu iets meer dan een jaar en hebben nog geen moment spijt gehad dat we de stad uit zijn. Zodra je de dijk op fietst, komen de rust en het groen je tegemoet, en tegelijkertijd ben je binnen 20 minuten weer in de drukte. We zijn het meest in de heerlijk grote leefkeuken. Als in de zomer de tuindeuren openstaan en de kinderen tot laat in de tuin spelen, voelt het alsof we in het buitenland zijn. In de winter verhuizen we na het eten naar de woonkamer met de open haard aan, en ploffen we met z’n allen op de ruime bank. Met de nisjes in de woonkamer, de zonnige voorkamer, de warme leefkeuken en de knusse slaapkamers zijn er zo veel plekjes die favoriet zijn voor ons in dit huis.'

In de badkamer is houten maatwerkmeubilair van Studio Modijefsky gecombineerd met travertijn en zowel matte als glanzende tegels van Ce.Si.

© Maarten Willemstein

In de douchenis staat shampoo van Aesop.

© Maarten Willemstein

Op het plafond van de slaapkamer zijn de details van het originele balkendak nog te zien. Op de vensterbank staat een monstera

© Maarten Willemstein