© Chrstina Kayser O.

Klassiek en fantasierijk in Frederiksberg

In een villawijk in Frederiksberg aan de rand van Kopenhagen staat een bijzonder herenhuis. Interieurontwerper Cristina Vising heeft een oud, vervallen pand omgetoverd tot een regelrechte parel, met unieke details en gewaagde combinaties die de nieuwsgierigheid prikkelen.

© Chrstina Kayser O.

EIGENLIJK is dit een doorgangsruimte, en daarom is de bank bewust in het midden gezet, zodat je als je langsloopt wordt verleid om even te rusten. De zwierige bank is van Gubi en de kussens zijn gemaakt van een vintage stof van een rommelmarkt in Parijs. Het grijze vloerkleed van Garant vormt een rustige ondergrond voor de kleurrijke accessoires op de salontafels, waarbij een vaas van Louise Roe in het bijzonder de aandacht trekt. De sidetable is van Handvärk en de foto erboven van Kenneth Willardt.

Het is nauwelijks meer voor te stellen dat dit huis met zijn spectaculaire hal, grote, elegante maatkeuken en heerlijk lichte ruimtes nog geen twee jaar geleden een bouwval was, ingedeeld in kleine, donkere kamertjes.

© Chrstina Kayser O.

IN DE WOONKAMER is een gezellige zone ingericht met een ronde tafel en vier fauteuils. Hier wordt met vrienden en familie gekaart. De tafel heeft Cristina laten maken door een Italiaanse leverancier die ze ontmoette op een beurs. De hanglamp van Vilhelm Lauritzen hangt er als een krans boven. De stoelen zijn van Sofakompagniet en de kussens van Ikea. De twee lampen met de roze kap zijn van Design By Us.

Maar interieurontwerper Cristina Vising keek door de schimmel en het verval heen.

Zij en haar man Mikhael Melander hadden eigenlijk al een bod uitgebracht op een ander huis in het Deense Søllerød, maar toen deze villa in de Kopenhaagse wijk Frederiksberg te koop kwam, belden ze de makelaar om te zeggen dat ze voor een ander huis waren gevallen.

© Chrstina Kayser O.

ROND DE EETTAFEL van Andersen Furniture staan Syver-stoelen van Arne Jacobsen, omdat Cristina de eenvoudige uitstraling waardeert. De hanglamp is de iconische Artichoke, die Poul Henningsen in 1958 ontwierp voor Louis Poulsen. Het kunstwerk van Michael Kvium vormt een provocerend contrast met de stijlvolle meubels.

‘De eerste keer dat we kwamen aanrijden, wist ik meteen dat ik het wilde hebben. En toen ik het huis binnen liep, werd ik bevangen door een geweldig gevoel van karma. Ik voelde een sterke drang om het huis te redden.

© Chrstina Kayser O.

DE MESSING kubussen, die een soort 3D-decoratie vormen, zijn Cristina’s eigen ontwerp. De gordijnen van grijs linnen zijn op maat gemaakt, de roze stoel Beetle is van Gubi.

Het was zo slecht onderhouden en ik wilde het laten ademen en veel licht en lucht geven,’ vertelt Cristina.

Dat deed ze met verve, door de plattegronden helemaal om te gooien. Na de aankoop gingen ze op vakantie, en in die tijd ontwierp Cristina bij het zwembad het nieuwe huis, met een lucifer als liniaaltje.

© Chrstina Kayser O.

OP DE VENSTERBANK staan een lamp met een sierlijke gebloemde kap en een vintage glazen vaas van Igenibrug in Helsingør. De kleine schaal van Bing & Grøndahl is een cadeau van Cristina’s schoonmoeder.

Vier kleine kamers werden samengevoegd tot een grote woonkeuken, op de plaats van het oude bediendentrappenhuis kwam op de begane grond een gastentoilet, en ze verplaatste allerlei deuren en wanden.

© Chrstina Kayser O.

CRISTINA wist direct hoe ze de keuken zou inrichten. Ze heeft het interieur zelf ontworpen en het door een meubelmaker laten uitvoeren. Alle elementen zijn gemaakt van massief, gerookt eiken, en de werkbladen zijn van groen marmer. Het gezin heeft vaak mensen te eten en koos daarom voor twee vaatwassers en twee fornuizen, die in de erker zijn geplaatst

Om een grote, ruime entree te maken, werd er zelfs een stuk van de eerste verdieping opgeofferd en kwam er een nieuwe trap op een andere plek.

‘Ik hoefde niet lang na te denken over de vormgeving, want ik zag het helemaal voor me.

© Chrstina Kayser O.

IN DE VITRINEKASTEN van Lindebjerg Design staat de grote glaswerkcollectie van Cristina. Het is een mooie mix van vintage glazen die ze op rommelmarkten en via Instagram gevonden heeft, en glas dat ze van haar moeder heeft geërfd.

Mijn uitgangspunt was een open inrichting met goede, functionele ruimtes, want ik heb een hekel aan dode hoeken in een huis.

© Chrstina Kayser O.

DE HAL is huizenhoog – zowel fysiek als visueel door het gedurfde sierstucwerk. Vanaf hier kom je in een grote woonkeuken, waar donker hout tegenspel biedt aan de grote, lichte ruimte.

Elke hoek moet worden benut, en je moet het gevoel hebben dat je samen bentut, en je moet het gevoel hebben dat je samen bent. ook al is het een groot huis,’legt Cristinauit.

Naast openheid en functionaliteit wilde Cristina de 20e-eeuwse villa een flinke esthetische lift geven.

© Chrstina Kayser O.

DE GROTE HAL is voorzien van prachtig stucwerk. In eerste instantie wilde Cristina hoge lambrisering aanbrengen, maar vanwege de grootte van de ruimte besloot ze uiteindelijk zelf sierstuc te ontwerpen, dat door een stukadoor is uitgevoerd. In de imposante hal staan de driezitsbank PK31, een ontwerp van Poul Kjærholm uit 1958, en Arne Jacobsens Swan Chair, beide van Fritz Hansen, plus een marmeren tafel van Gub

Al het oude stucwerk was in zo’n slechte staat dat het niet meer te redden was. Ze nam daarom een gespecialiseerde stukadoor in de arm.

Samen maakten ze voor elke kamer nieuw en uniek stucwerk – om over de indrukwekkende hal nog maar te zwijgen.

© Chrstina Kayser O.

HET MARMEREN WERKBLAD van Borderstone in de kleur Verde Alpi creëert een mooi kleureffect in de grote keuken. Aan de wand hangt een grote poster van de fotograaf Kenneth Willardt, wiens werk Cristina exclusief verhandelt in Scandinavië.

‘In eerste instantie dacht ik aan hoge lambrisering, maar uiteindelijk ging ik helemaal los met het stuc.

Omdat de hal zo groot is, leek het ineens veel logischer om overal stucwerk aan te brengen. Het is een lastige ruim- te om in te richten met kunst en zo werkt het stuc als één groot kunstwerk.’

© Chrstina Kayser O.

Ook de trap in de grote hal ontwierp Cristina zelf. Ze heeft hem tot in detail uitgetekend en vervolgens in Polen laten maken. De inspiratie haal- de ze uit talloze bezoeken aan kastelen en landhuizen.

‘Ik houd van het proces van een idee krijgen, dat op papier zetten en zien hoe het werkelijkheid wordt. Ik ben zo iemand die de hele tijd nieuwe ideeën heeft en die dan ook wil realiseren.

© Chrstina Kayser O.

DE SLAAPKAMER heeft volume, en daarom heeft Cristina zich uitgeleefd met stoffen en zachte meubels in grijze en beige tinten om de ruimte een uitnodigende sfeer te geven. De poefs zijn van Sofakompagniet, de kussens en sprei zijn speciaal gemaakt. De roze hanglamp komt uit de jaren 1930 en is gevonden bij Vintage 415 op Instagram. Boven het bed hangen tien werken van onder anderen Michael Kvium en Christian Lemmerz. De spiegels zijn van &tradition.

Op dit moment ben ik met mijn stukadoor bezig met een serie ludieke figuren. Ik weet niet meer hoe ik bij een konijnvarken ben gekomen,’ lacht Cristina.

Het is duidelijk dat deze interieurontwerper graag speelt met kunst, licht en installatiekunst om het huis karakter te geven.

© Chrstina Kayser O.

IN DE DOUCHENIS heeft Cristina een getinte spiegel geplaatst om warmte te creëren – een gevoel dat wordt ondersteund door de kruik van aardewerk.

Ze heeft zichzelf echter gedwongen om de meubels klassieker en neutraler te houden, om een rustige basis te creëren. Cristina heeft namelijk ook een zwak voor opvallende kunst, zoals die van Michael Kvium en Kenneth Willardt.

© Chrstina Kayser O.

OORSPRONKELIJK was de grote badkamer op de eerste verdieping een woonkamer. Nu heeft hij een deur naar de slaapkamer. De badkamer telt twee badkuipen van Bad & Stil – volgens Cristina vroeg de grote ruimte daarom. De kranen zijn van Vola en de tegels van Flise Bent. De hanglamp Orb is van Bolia. De foto, met Faye Dunaway nadat ze in 1977 een Oscar had gewonnen, is van Terry O’Neill.

‘Ik ben gek op kunst die provocerend en grensverleggend is. Dat biedt tegenwicht aan alle keurigheid hier.

© Chrstina Kayser O.

EEN BIJZONDER DETAIL vormen de twee aparte modules met wasbak, die elk zijn ingekaderd door een tegelwand. De modules zijn ontworpen door Cristina en gebouwd door een meubelmaker. De messing spiegels zijn van Nordal.

Het huis is eigenlijk nog steeds te gepolijst naar mijn zin – ik zou bijna de stofzuiger eens flink tegen de deurposten laten knallen.

Ik wil dat er ruimte is om te leven en fouten te maken, en voor feesten en gasten,’ besluit Cristina.

© Chrstina Kayser O.

MOOIE DETAILS als de messing kranen van Vola en het marmer op de wanden en de vloer geven de douchenis stijl. De tegels zijn van Flise Bent, net als de marmeren zeephouder, die Cristina heeft ontworpen.

Koop het nieuwe nummer voor € 7,95 in de winkel of online.