© DORIEKE ZEVENBERG

Leefruimte voor een groot gezin

In Alkmaar realiseerde dit gezin met vier kinderen een woning op een plek die het beste van twee werelden in zich verenigt en waar volop ruimte is om je ook even te kunnen terugtrekken.

Drieënhalf jaar geleden bouwden Bastiaan en Anita in Alkmaar hun droomhuis. Op een ideale locatie die the best of both worlds biedt – op nog geen 10 minuten loopafstand van de historische binnenstad en, doordat de woning aan de rand van een nieuw­bouwwijk ligt, met uitzicht op de weilanden.

© DORIEKE ZEVENBERG

TOEN BASTIAAN EN ANITA drieënhalf jaar geleden hun droomhuis lieten bouwen, zagen ze iets moderns voor zich. Maar doordat het bestemmingsplan een landelijke bouwstijl voorschreef, werden de plannen iets gewijzigd. ‘Het was even puzzelen,’ vertelt Anita. Maar door de aanbouw met een plat dak, de strak gestuukte muren en de zwarte leien is het toch geworden wat ze voor ogen hadden.

Hierdoor zijn alle voorzieningen dichtbij en hebben de kinderen genoeg leeftijd­genootjes om mee te spelen, maar is er ook rust en privacy.

© DORIEKE ZEVENBERG

Samen met een team professionals, onder wie een architect, bespraken ze al hun wensen om zo gezamenlijk tot een plan te komen voor de bouw van een huis dat volledig rekening houdt met de behoeften van een groot gezin.

© DORIEKE ZEVENBERG

IN DE ACHTERKAMER, ook wel de tv-kamer genoemd, staat een grote loungebank waar plek is voor het hele gezin. Hij is gekocht bij Natuurlijk Wonen in Schagen. Achter de bank hangen twee zwart-witportretten van Stephan Vanfleteren. Op de gietvloer, die doorloopt in het gehele huis, ligt een vloerkleed van Hay.

Bastiaan en Anita hebben namelijk vier kinderen: Cenn van tien, Mason van zeven, Daine van zes en Viènn van drie. Met zo’n groot gezin was de wens dan ook om een bovenverdieping met vijf slaapkamers en twee badkamers te creëren.

© DORIEKE ZEVENBERG

DE VOORSTE WOONKAMER is bedoeld voor rust. Hier kun je een boek lezen of een kopje koffie drinken terwijl er in de andere kamer televisie wordt gekeken. De lamp en de leren bank zijn van Loods 5, het vloerkleed is van CarpetVista. De grenen salontafel is op maat gemaakt en zwart geschilderd. Boven de bank hangt een foto van Casper Faassen.

De vijfde slaapkamer zou oorspronkelijk een logeerkamer worden voor de au pair, maar met de komst van een vierde telg kreeg hij een nieuwe bestemming.

© DORIEKE ZEVENBERG

De slaapkamer van Bastiaan en Anita beslaat de hele achter­ kant van het huis op de bovenverdieping en heeft een walk­in closet en eigen badkamer.

© DORIEKE ZEVENBERG

‘Wij hebben dit zo laten realiseren met oog op de toekomst, om onze privacy te kunnen waarborgen. Uiteindelijk zullen de kinderen ook wel eens logés hebben, en om dan niet ongemak­kelijk met een handdoekje over de gang te hoeven lopen was dit wel een van de wensen,’ verklaart Anita.

© DORIEKE ZEVENBERG

DE DOORKIJKHAARD verbindt de voorste en achterste woonkamer met elkaar. De salontafel is van het merk Woood. Erop staat een kandelaar van Studio Eeke. Het zwarte krukje is van H&M Home. De lijst boven de haard heeft Anita zelf gemaakt.

Een andere wens waren hoge plafonds met volop licht. Door­dat het huis geen zolder heeft, kon er op de bovenverdieping optimaal gebruik worden gemaakt van de hoogte.

© DORIEKE ZEVENBERG

DE OP MAAT GEMAAKTE EETTAFEL van Metaform is afgestemd op de lengte van het kookeiland. De stoelen van cognackleurig leer zijn van Jess Design.

Schuine wanden die tot de nok doorlopen zijn gecombineerd met een lichtstraat en glazen vloeren in de hal boven en beneden. ‘Het daglicht komt overal vandaan en dat is zó prettig,’ vertelt Anita.

© DORIEKE ZEVENBERG

DE KEUKEN is op maat gemaakt door De Boer Interieurs. Een groot kookeiland was een van de wensen van Bastiaan en Anita.

Zij wilde verder graag een ruime, witte keuken die van alle gemakken is voorzien. Een kookeiland van ruim drie meter voert de boventoon en dankzij een kastenwand is er genoeg bergruimte.

© DORIEKE ZEVENBERG

DE ZWART-WITFOTO van de liggende vrouw is gemaakt door Barry Kornbluh en de barkrukken zijn van HKliving.

Dat biedt alle mogelijkheid om uitgebreid te koken voor een groot gezelschap. Bastiaan en Anita lieten de keuken op maat maken door De Boer Interieurs. Ook de eettafel, die parallel aan het kookeiland staat, is op maat gemaakt.

© DORIEKE ZEVENBERG

DE LICHTSTRAAT in het schuine dak zorgt voor veel daglicht op de bovenverdieping. Aan de zwarte wand hangt een werk van Laura Hospes.

De haard in de keuken is daar geplaatst voor de gezelligheid, maar hij staat eigenlijk nooit aan omdat het dan snel te warm wordt.

© DORIEKE ZEVENBERG

OOK IN DE HAL boven is weer kunst te zien. De foto van de vrouw met de witte hoed is van Bastiaan.

Vanuit de keuken kom je in een royale woonkamer met een oppervlak van maar liefst 80 vierkante meter. Om toch een knus gevoel te creëren, is er midden in de ruimte een wand geplaatst, waardoor er twee aparte woonkamers zijn ontstaan.

© DORIEKE ZEVENBERG

SCHUIFDEUREN verbinden de kamers op de bovenverdieping. Ze vallen volledig binnen de wand, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte.

Een doorkijkhaard in de wand verbindt de beide ruimtes. De voorkamer is bedoeld voor rust, daar zitten Bastiaan en Anita graag als de kinderen in de andere kamer tv kijken.

© DORIEKE ZEVENBERG

IN DE VLOER is een glasplaat aangebracht, wat een leuk doorkijkje geeft naar de begane grond.

Bastiaan is fotograaf van beroep, en zijn werken hangen her en der in het huis, evenals werk van collega­-fotografen.‘We zijn kritisch op alles wat een plek krijgt in ons huis, maar zwart-­wit­-fotografie heeft absoluut onze voorkeur,’ aldus Anita.

© DORIEKE ZEVENBERG
© DORIEKE ZEVENBERG

OP DE KINDERKAMERS is het bureau of het bed steeds onder het dakraam geplaatst. De kastenwand is op maat gemaakt door De Boer Interieurs. Cenn, de oudste, heeft een ‘huisbed’ van massief eiken balken. Het is een stevige constructie, waardoor hij er eindeloos op kan klimmen. Het idee komt van Pinterest en is door De Boer Interieurs gerealiseerd. Het linnen beddengoed is van Sissy-Boy, de kussens zijn van H&M Home en de sprei komt van Karwei.

© DORIEKE ZEVENBERG
© DORIEKE ZEVENBERG
© DORIEKE ZEVENBERG
© DORIEKE ZEVENBERG

BIJ DE JONGSTE telg, Viènn, wilde Anita graag een bed onder het dakraam. Omdat een juniorbed te kort was en een eenpersoonsbed te lang, maakte ze er zelf een op maat van underlayment-platen. Op de schappen staan papieren huisjes van Jurianne Matters. Het rieten poppenmandje is van Camels & co.