© Andreas Mikkel Hansen

Neem een kijkje in de sprankelende woning van de kunstadviseurs

'Je wordt zelden dommer door naar kunst te kijken.'

Zonder kunst raakt de wereld mentaal in verval

Tania en Thomas Asbæk zijn kunstadviseurs en verdienen hun brood met het adviseren van anderen over welke kunstwerken zij moeten kopen. En hoewel het woord adviseur misschien droog klinkt, zijn deze twee dat beslist niet.

We bezochten het bruisende en kleurrijke stel in hun woning in Kopenhagen, zagen welke kunst ze zelf aan de muur hadden hangen en vroegen hen waarom het zo belangrijk is om je met kunst te omringen.

Kunst als middelpunt

'Kunst is voor mij iets wat absoluut cruciaal, belangrijk en essentieel is! En ik ben zo arrogant dat ik geloof dat de mensheid niet zonder kunst kan leven,' zegt Thomas Asbæk.

Je hoeft niet lang in een ruimte met Tania en Thomas Asbæk door te brengen voordat het overduidelijk wordt dat hun leven draait om kunst. Hun ogen lichten op van geestdrift en enthousiasme als ze over kunst praten.

En als je kunst ziet als een wondermiddel dat je humeur, je levenslust en je geestigheid kan beïnvloeden, dan is het niet moeilijk je voor te stellen hoe Tania en Thomas in een Obelixvat vol kunst gevallen moeten zijn toen ze klein waren. Ze hebben een enorm goed humeur, een aanstekelijke levenslust en een ongelooflijk inzicht en kennis.

Kurt Trampedach vond de drie geplette mollen in Baskenland waarna hij ze tekende. Dit werk is het soort kunst dat bij Tania Asbæk in de smaak valt. Voor haar kan kunst zowel morbide als gewelddadig zijn, en zij vindt een zekere schoonheid in het lelijke.

© Andreas Mikkel Hansen

Beide opgegroeid met kunst

Ze hebben, naar eigen zeggen, kunst met de paplepel ingegeven gekregen. Tania's moeder was kunsthistorica, en sinds ze klein was heeft ze de wereld rondgereisd om kunst te bekijken. Toen nog met haar moeder. Vervolgens alleen. Thomas werd geboren in een galerie-familie.

Zijn vader en moeder, Jacob en Patricia Asbæk, openden Galerie Asbæk in Kopenhagen, die in vele opzichten heeft bijgedragen tot een revolutie in de Deense kunstscène met kunstsalons, lezingen, happenings, enz. Zij maakten de weg vrij voor kunst en toegankelijk voor een breder publiek. In veel opzichten is dit wat Tania en Thomas vandaag de dag proberen te doen.

Naast het verlenen van advies aan particuliere klanten, bedrijven en grote openbare instellingen, runnen zij ook de tentoonstellingsruimte Collaborations aan de Store Kongensgade in Kopenhagen, waar zij werken in hun fysieke vorm tentoonstellen en beeldende verhalen vertellen aan iedereen die wil langskomen en luisteren.

Rolling Stones is de naam van dit werk van de Oostenrijkse kunstenaar Michael Gumhold.

© Andreas Mikkel Hansen

Aan de muur in de woonkamer hangen werken van Karl Troels Sandegård, die fotogravures zijn van schimmelsporen. De vaas op de tafel is van artiest Klara Lilja. De lamp boven de tafel is van Verner Panton, en de stoelen zijn van FDB Møbler – respectievelijk ontworpen door Børge Mogensen en Jørgen Bækmark.

© Andreas Mikkel Hansen

Niet alleen kunst is te zien in hun tentoonstellingsruimte

De kunst aan de muren kan het stel werkelijk laten vertellen. Dat ervaren we niet alleen in hun tentoonstellingsruimte, maar ook als we hen bezoeken in hun huis in de buurt van Nørreport, een station in Kopenhagen.

Overal waar je kijkt, zie je kunst, en elke keer dat je langs een werk loopt, komt er een nieuw verhaal naar boven. Op die manier lijkt het huis door de kunst fabelachtig en levend te worden, en wil je je verdiepen in de vele verschillende verhalen, perspectieven, ideeën, gevoelens en gedachten die in elk kunstwerk verborgen liggen.

Boven de turkooizen buffetkast hangt een stoffen werk van Asger Dybvad Larsen, gemaakt tijdens een studieverblijf op Mallorca. De schapenkop is van Doris Bloom, en de plexiglazen doos bevat een verscheidenheid aan media uit verschillende tijdperken, zoals VHS, floppy disks en cassettebandjes. Het werk van John M. Armleder is getiteld Whatever by Whoever.

© Andreas Mikkel Hansen

'Kijken naar kunst maakt je zelden dommer'

'Het gaat erom in je dagelijks leven een opzet te creëren die de best mogelijke basis biedt voor geestelijke ontwikkeling. En kunst kan een katalysator zijn voor een heleboel dingen. Kijken naar kunst maakt je zelden dommer', zegt Thomas, en Tania vervolgt:

'Je bent je niet altijd bewust van de impact van kunst. Maar het heeft zo'n stilzwijgende invloed die je prikkelt en je zintuigen opent. Het leidt tot nieuwe ideeën en gedachten, en het helpt om een grotere openheid te creëren voor de wereld om ons heen.

'Een kunstwerk kan op vele manieren benaderd worden, en het kan je op vele verschillende niveaus aanspreken. Iets kan een puur esthetische waarde hebben. Iets kan politiek zijn. Iets historisch. Iets psychologisch. Iets kan je zintuigen aanspreken, etc.. Daarom kan het ook een abstracte grootheid zijn om te praten over wanneer een kunstwerk goed is. Maar hoe we een werk ervaren heeft vaak te maken met timing.

'In goede kunst is er een ontmoeting. Het is een ontmoeting tussen jou, een werk, een kunstenaar en zijn wereld. Zoals alle ontmoetingen, kan er een timing zijn. Dus of er is een onmiddellijke resonantie, of er is er geen. Het hoeft niets slechts over jou te zeggen of iets slechts over het kunstwerk. Het is een kwestie van waar je je bevindt', legt Thomas uit.

Inspirations 60 min is de naam van de koperen sculptuur van Karl Troels Sandegård, die een visualisering is van de ademhaling in een gesloten ruimte.

© Andreas Mikkel Hansen

Herbert Asbæk, de zoon van Tania en Thomas, heeft ook zijn plaats aan de muur gevonden met een verzameling kindertekeningen in de lijst Ram'n, die in totaal 30 kindertekeningen kan bevatten.

© Andreas Mikkel Hansen

In de keuken hangt een foto van Adam Jeppesen. Dat is een soort dubbele herinnering. Het is een foto die een herinnering op zich is, maar het is ook een foto die enkele reizen heeft gemaakt en die verschillende keren is gevouwen. Op die manier verwijst de manier waarop het wordt behandeld, ook naar een herinnering. Stoel en kruk zijn van de Nederlander Piet Hein Eek.

© Andreas Mikkel Hansen

Kunst is de enige positieve drug

'Zonder kunst raakt de wereld mentaal in verval. We hebben kunstenaars nodig om bakens te plaatsen, zodat we weten waar we heen moeten. Als je de moeite neemt om een beetje in de richting van de kunst te gaan, is er niets dan ervaring te beleven. Dat is mijn opvatting. En je moet ook bedenken dat je op veel manieren kunst kunt hebben. Het is een ervaring die je met je meeneemt. 'Het is niet noodzakelijk gebonden aan fysiek eigendom,' zegt Thomas.

'Kunst is het denkproces dat plaatsvindt tussen jou en het werk. Het is de sfeer en het verhaal. Het is een eye-opener en blikverruimend. En het is de enige positieve drug die er is – als je er eenmaal aan begint, wil je meer! Vult Tania Asbæk aan

Boven de sofa hangt een groot schilderij van de Deense schilder Jakob Steen. Thomas Asbæk heeft een voorliefde voor schilderkunst als genre en houdt van de bijzondere penseelstreken van Jakob Steen. De bank heet Polder en is van Vitra, en de schommelstoel is ontworpen door het echtpaar Eames.

© Andreas Mikkel Hansen

Veranderende werken stellen attitudes en perspectieven op de proef

Omdat de perceptie van kunst zo veranderlijk is in de tijd en in relatie tot waar je je in je leven bevindt, zijn Tania en Thomas er erg op gebrand dat kunst niet noodzakelijk iets is dat je je hele leven bij je moet dragen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken bij het kopen van kunst, zodat het werk op de lange termijn zijn waarde niet verliest.

Als je goed nadenkt, kun je zelfs geld verdienen door een werk door te verkopen. Tania en Thomas veranderen thuis vaak hun eigen werken of draaien de werken die ze hebben om, zodat ze in een nieuwe context worden geplaatst en zo een nieuwe betekenis krijgen. Hun huis is een levendige omgeving waar de voortdurend veranderende werken helpen om hun attitudes, ideeën en perspectieven uit te dagen.

Zelfportret ademhaling en transpiratie is de titel van een alternatief zelfportret van de kunstenaar Karl Troels Sandegård. Hij heeft een vloeistof samengesteld die qua samenstelling van zout en mineralen lijkt op zijn eigen zweet, en deze vervolgens op verschillende metalen platen laten druppelen. Daarna heeft het zich in verschillende formaties verstopt en is het een chemisch proces met het oppervlak aangegaan. Op die manier is de kunstenaar fysiek aanwezig in het werk.

© Andreas Mikkel Hansen

De kleurrijke octopus is van Katja Novitskova, en het cartooneske werk van Julien Ceccaldi.

© Andreas Mikkel Hansen

Collaborations by Tania and Thomas Asbæk

Collaborations is een flexibele tentoonstellingsruimte die gekoppeld is aan hetadviesbureau van Tania en Thomas. Het is een plaats waar zij regelmatig een brede selectie van zowel Deense als buitenlandse kunstenaars tentoonstellen, die zij lenen van andere galeries over de hele wereld.

In hun adviespraktijk adviseren Tania en Thomas particulieren, particuliere bedrijven en openbare instellingen. Hun wens is om kwaliteitskunst voor meer mensen beschikbaar te maken. Kijk voor meer informatie op collaborations.dk, of kom langs bij Store Kongensgade 118. Vanaf 30 augustus is er een tentoonstelling met Evren Tekinoktay.

© Andreas Mikkel Hansen