Slaapkamer in Scandinavische stijl
© PERNILLE GREVE

New Yorkse sfeer in het groene gras

Midden op een groot veld ontwierp architect Danko Lekic een moderne villa in de industriële New Yorkse stijl. Door de grote ramen en een plafondhoogte van 6,5 meter wordt de natuur het eenvoudige interieur binnengetrokken.

Op een uurtje rijden van Kopenhagen vind je een mooie groene weide met grazende koeien en wilde bloemen. Lone Kristensen en haar gezin vielen er direct voor. Ze droomden van een uitzicht op de natuur, waarbij je de veranderende seizoenen van dichtbij kunt ervaren.

Lange eettafel met bank en grote ramen
© PERNILLE GREVE

Die droom is nu uitgekomen: het gezin woont in een modern huis van 450 m2 met twee verdiepingen, dat is ontworpen door de architect Danko Lekic. Het huis is op maat gemaakt voor het perceel en daarmee heel uniek.

Villa met grote ramen
© PERNILLE GREVE

Danko Lekic heeft het huis ontworpen als een cluster van eenheden die variëren in hoogte en niet gelijkvloers zijn. De speciale verhoudingen van het huis, de grote ramen met zwarte stijlen en de lichte stenen van Strøjer Tegl doen denken aan de industriële bouwstijl van New York, een van de inspiratiebronnen van het gezin.

Lone Kristensen in haar keuken
© PERNILLE GREVE

Het huis is met de hand gemetseld van lichte stenen met bijpassende mortel, wat het hele gebouw een lichte, noordelijke uitstraling geeft. De woning is opgetrokken uit degelijke materialen door bekwame vakmensen met een groot gevoel voor detail.

Open keuken met zwart keukeneiland in lichte ruimte
© PERNILLE GREVE

Ook binnen komt de sfeer van een New Yorkse loft helemaal tot zijn recht dankzij de lichte en zwarte contrasten en een oversized visgraatvloer in eikenhout. Er is niet bezuinigd op bijzondere details, zoals een enorme op maat gemaakte voordeur van 280 x 240 cm of een doorkijkje naar de lucht vanuit de wijnkelder van het huis, dwars door de eetkamervloer heen. Het kunstwerk aan de muur is van Ole Aakjær van Galleri Oxholm. De grote tafel Essay van Republic of Fritz Hansen heeft plek voor een heel gezelschap. De eetkamerstoelen en de bank zijn van Bolia.

Zwarte keuken van Multiform
© PERNILLE GREVE

Lone en haar man droegen zelf veel ideeën aan voor hun aanstaande huis, en hebben gezocht naar een bekwame architect die naar ze kon luisteren, ze zou uitdagen en de extra’s kon bieden die ze zelf niet hadden kunnen bedenken. De architect moest niet alleen een huis ontwerpen dat hij zelf mooi vond, maar er ook voor zorgen dat de woning recht zou doen aan de dromen van het gezin.

Keuken met glazen doorkijk naar wijnkelder
© PERNILLE GREVE

In een aanbestedingsronde met drie andere architecten bleek Danko Lekic de perfecte partner te zijn. Hij legde hetzelfde enthousiasme voor het prachtige uitzicht aan de dag als het gezin, en het eerste wat hij zei was dat hij niet meteen een idee op tafel wilde gooien, maar liever bij het gezin terug zou komen met enkele doordachte suggesties. En dat was een schot in de roos.

Scandinavische slaapkamer met parketvloer
© PERNILLE GREVE

‘Na onze eerste ontmoeting gaf ik drie richtingen aan voor een modern huis, en op basis daarvan koos het gezin er één als uitgangspunt. Ik laat wel vaker meerdere richtingen zien. Ze vormen de basis om de behoeften en wensen te verkennen en boven tafel te krijgen, omdat ik in deze fase niet één oplossing als de juiste zie. Naast het voldoen aan de praktische behoeften en wensen van het gezin wilde ik iets extra’s bieden dat ze zelf niet verzonnen zouden hebben. Mijn benadering van alle projecten is luisteren, experimenteren en onderzoeken, daarom kom ik tijdens de eerste ontmoeting met de klant nooit met een idee.’

‘We vonden het fijn om drie voorstellen te krijgen, want zo werden we het er snel over eens wat niet relevant was,’ reageert het gezin.

Moderne entree met parket en loft sfeer
© PERNILLE GREVE

‘Niet dat de andere voorstellen slecht waren, maar we konden snel zien wat bij onze stijl paste. We hadden bovendien het geluk dat het voorstel waar we meteen verliefd op waren, ook het voorstel was waar Danko Lekic zelf het meest enthousiast over was. En er ontstaat iets bijzonders als je zo vroeg al hetzelfde referentiekader hebt,’ vertelt Lone Kristensen.

minimalistisch werkplek met houten bureau
© PERNILLE GREVE

‘De stijl van het gezin was van meet af aan helder, onder meer doordat ze me al hun inspiratieborden van Pinterest hadden gestuurd. Ze hadden veel ideeën en plannetjes, en het was mijn taak om de rode draad in al die foto’s naar boven te krijgen. Ik wist al dat ik een woning moest ontwerpen voor positieve mensen die van kwaliteit houden, graag een feestje geven en heel sociaal zijn. Het hele proces door hadden we discussies over esthetiek, ook in relatie tot het budget en het gewenste aantal vierkante meters,’ zegt Danko Lekic.

Simpele badkamer met grote grijze tegels
© PERNILLE GREVE

Met drie potentiële huizen in de koffer ging het gezin drie weken op vakantie, ondertussen druk corresponderend met Danko Lekic. Ze hadden duidelijke wensen voor het huis, maar waren ook blij verrast door zijn toevoegingen, die kunnen ontstaan wanneer mensen elkaar aanvoelen en de dialoog aangaan. Er moest een overdekt terras komen en het huis moest uitkijken op de prachtige weide.

Slaapkamer met grijstinten en hanglampen
© PERNILLE GREVE

Bovendien wilden ze dat de woning een centrum kreeg waar kleine en grote gezelschappen zich thuis voelen, en waar je 16 gasten kwijt kunt zonder met meubels te hoeven schuiven. De keuken zelf moest niet alleen functioneel zijn, maar ook ogen als een mooi meubelstuk, omdat hij midden in het huis zou komen, vlak bij de woonkamer. De oplossing was een zwartgebeitste, op maat gemaakte keuken van Multiform, die mooi contrasteert met de lichte kamer en perfect past bij de eenvoudige, moderne stijl van de rest van de woning.

Omdat de kamers groot en soms wel 6,5 meter hoog zijn, zijn alle plafonds bedekt met akoestisch gips van Fade Acoustic Ceilings, anders zou het er hol klinken. Verder nam het gezin contact op met verlichtingsbedrijf Møller & Rothe voor de lampen. Omdat Lone en haar man ervaring hadden met het bouwen van een huis, wilden ze zelf het hele bouwproces aansturen – een keuze waar ze geen moment spijt van hebben gehad, al ging er veel tijd in zitten.

Zwart raamkozijn met donkergrijze velour gordijnen
© PERNILLE GREVE

‘We zijn steeds in gesprek geweest met Danko, die ook aanwezig was bij de besprekingen over de keuken en de verlichting. Zo hebben we dit project echt samen vormgegeven, wat voor beide partijen prettig was. Het hele proces door was hij onze sparringpartner en vraagbaak. We zijn in een unieke woning in een bijzondere omgeving getrokken, en hebben moeten aftasten wat in het interieur past, en daarom hebben we veel gebruikgemaakt van zijn professionaliteit. Het was van begin tot eind top,’ zegt Lone over de samenwerking met Danko Lekic, met wie na de vele gesprekken een hechte vriendschap is ontstaan.

Architect Danko Lekic van Black Architecture
© PERNILLE GREVE

BLACK ARCHITECTURE

De architect Danko Lekic heeft in 2015 Black Architecture opgezet: een design-, interieur- en architectenstudio. Het bedrijf maakt architectuur- en designoplossingen op maat in minimalistische stijl en met een voorliefde voor pure materialen. Danko Lekic heeft verschillende bedrijven en winkels ingericht, en daarnaast eengezinswoningen zoals hier. www.blackarchitecture.dk.