© Gaelle le Boulicaut

Nieuw & Oud

Het is geen verrassing dat de creatief directeur van het Deense designbedrijf New Works een neus heeft voor vormen en kleuren. We bezochten de Noor Knut Bendik Humlevik in zijn bezielde huis in Kopenhagen, waar hij zich met zijn gezin heeft genesteld in een mooie mix van nieuw en oud.

Dat Knut Bendik Humlevik zowel architect als ontwerper is, is te zien aan zijn huis in de Kopenhaagse wijk Østerbro, dat hij deelt met zijn vrouw Gisken Angelfoss en hun kinderen Eira en Bendik. Knut werkt sinds 2014 voor het Deense designbedrijf New Works, waar hij creatief directeur en partner is. Knut en Gisken komen beiden uit het Noorse Bergen, maar verhuisden zes jaar geleden naar Kopenhagen. Ze vonden een huis uit de 19e eeuw in een populaire wijk en besloten dit te renoveren. Ondanks waarschuwingen van vaklieden die zeiden dat het pand in slechte staat verkeerde, ging het paar de uitdaging aan.

‘In het begin deed ik veel zelf. We hadden toen nog geen kinderen, dus ik had meer tijd. Maar toen het project samen met het gezin groeide, hadden we hulp nodig,’ vertelt Knut.

© Gaelle le Boulicaut

DE WOONKEUKEN is geverfd in de grijstint Dimpse van Farrow & Ball, die verzacht wordt door het daglicht dat door de grote ramen valt. Het contrast tussen de strakke lijnen van de eettafel Florence van New Works, ontworpen door Knut Bendik Humlevik zelf en Josefine Hedemann, en de organische vormen van de 209-stoel van Gebrüder Thonet creëert een prettige dynamiek in het interieur. De hanglamp Bubble van George Nelson wordt vandaag de dag geproduceerd
door Herman Miller. Een tekening van Ronan Bouroullec voor The Wrong Shop heeft een plekje aan de muur gekregen.

Verschillende originele details van de woning zijn bewaard gebleven, waaronder de trap die de drie verdiepingen met elkaar verbindt. Ook het stucwerk getuigt van een woning met een verleden. De indeling is echter veranderd en er zijn wat muren afgebroken om een opener en moderner huis te creëren. Iedere verdieping heeft met kleuren, materialen en vormen zijn eigen identiteit gekregen .

‘Bij New Works werk ik vanuit een strak gedefinieerd kleurenpalet, maar hier kon ik spelenderwijs aan de slag en nieuwe uitdrukkingen vinden. Op de benedenverdieping met de keuken hebben we bijvoorbeeld een koel lichtgrijs met wat blauw en andere neutrale kleuren toegepast.’

© Gaelle le Boulicaut

KEUKEN. Knut heeft zelf de keuken vormgegeven, die door het Deense bedrijf Køkkensnedkeren gebouwd is. De lampen van Bernard-Albin Gras, geproduceerd door DCW éditions, verlichten het werkblad, waarop onder meer de lamp Bowl staat, ontworpen door Knut zelf voor New Works. Aan de wand hangt een rek van String.

Op de andere twee verdiepingen zijn de tinten ‘meer continentaal’, zoals Knut het uitdrukt. Uitnodigende bruine en roodachtige tonen zorgen voor een warme sfeer, en ook de stoffen en texturen contrasteren met het marmer, het koele grijs en de glanzende tegels op de benedenverdieping. Op de derde etage domineert hout, het favoriete materiaal van Knut. Deze etage is duidelijk de meest Scandinavische.

In de slaapkamer is de vliering weggehaald, waardoor er meer ruimte en lucht is. Zo heeft de oudersuite de sfeer van een klein heiligdom gekregen.

© Gaelle le Boulicaut

TON SUR TON. Lange linnen gordijnen in de woonkamer benadrukken de hoogte van het plafond en filteren al het licht dat binnenstroomt. De delicate bank Traffic en de bijbehorende salontafel, ontworpen door Konstantin Grcic voor Magis, passen mooi bij de grijstint op de muur. De vloerlamp Five is ontworpen door Gaspard Graulich voor New Works, en de iconische Spanish Chair, ontworpen door Børge Mogensen, is van Fredericia.

‘We hebben niet zo veel spullen, want we vinden het fijn als je de ruimte en architectuur kunt ondergaan. Maar het is ook weer niet minimalistisch. We vinden het belangrijk om een knusse omgeving te creëren waar het prettig en veilig voelt.’

En dat is goed gelukt. Het herenhuis is een spannende mix van nieuw en oud – verschillende stijlen vormen samen een harmonieus geheel. Op sommige plekken staat ineens een verrassend meubel, zoals de stoel Untitled op de overloop. Gekleurde betonnen elementen vormen een sculpturale en bijzondere stoel, die zowel een kunstwerk als een functioneel meubelstuk is. Hij weerspiegelt Knuts interesse in het ‘brutalisme’ en de architectuur van Louis Kahn en Le Corbusier.

‘Ik ben geïnspireerd door hun visie, al moet ik zeggen dat mijn eigen stijl een stuk romantischer is,’ geeft Knut toe.

© Gaelle le Boulicaut

LICHTSHOW. Op de kast Cabi U van Hay krijgen de marmeren platen gezelschap van Crowd-kandelaren van David Taylor voor New Works. De tafellamp heeft Knut van zijn vader gepikt – of voor onbepaalde tijd geleend, zoals dat heet ...

© Gaelle le Boulicaut

STIJLMIX. Dieprode en -paarse tonen verlenen de woonkamer een speciale sfeer en warmte. De bank, door Knut ontworpen voor Norr11, nodigt uit tot ontspanning en rust. Het decoratieve vloerkleed van kameelhaar is gekocht van nomaden in de Sahara tijdens de huwelijksreis van het paar, en de linnen gordijnen zijn van Kinnasand. De salontafel heeft Knut zelf ontworpen en gebouwd van vloerplanken van Dinesen. De hanglamp Vertigo van Constance Guisset voor Petite Friture verleent de kamer een vleugje schwung en humor. De Ikat-kussens en de mohairplaid zijn ontworpen door Malene Birger voor New Works. De olielamp Petronella is een ontwerp van Henning Koppel voor Louis Poulsen uit 1960.

© Gaelle le Boulicaut

RUST ONDER HET DAK. De slaapkamer is ingericht met een paar lichte tinten voor een zenachtige sfeer. De wanden zijn geverfd in de kleur Shaded White van Farrow & Ball. De kamer wordt verlicht door de hanglamp Lantern van Anderssen & Voll voor New Works en door de Line Lamp, ontworpen door Knut en Rune Krøjgaard voor Norr11. In de hoek heeft de Spanish Chair van Børge Mogensen uit 1958 een plekje gekregen.

© Gaelle le Boulicaut

OP MAAT GEMAAKT. De garderobe, die in verbinding staat met de slaapkamer op de derde verdieping, is gebouwd door een timmerman. Er is niet alleen heel veel kastruimte, maar ook een ingebouwde bank. De tafelbladen zijn overtrokken met wit leer. Aan de muur hangt de spiegel Rise & Shine, ontworpen door het Noorse Hunting & Narud voor New Works. Op tafel staat een vintage lamp van Le Klint.

© Gaelle le Boulicaut

CONTRASTEN. De rustieke balken en badkamermeubels in hout, ontworpen door Knut, vormen een mooi contrast met het glanzende Carrara-marmer. De kranen zijn van Vola, de wasbak is van Alape. De wanden zijn geverfd in de kleur St. Pauls Blue van Jotun.