
Ontwerpers woning: Sofie Refer
Ontwerper Sofie Refer brengt met haar lampen een eerbetoon aan het licht. In haar minimalistische huis spelen lichtbronnen zelfs de hoofdrol.
Door‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’
Zo luidt een citaat uit het Evangelie van Johannes, hoofdstuk 8. Die wijze woorden passen bij de filosofie achter Sofie Refers werk met licht voor het bedrijf Nuura, dat ‘licht’ en ‘eer’ betekent. Met haar blonde haar, porseleinen huid en witte kleding lijkt ze wel een engel die in de wereld is gezet om licht te verspreiden in de donkere Scandinavische woonkamers. In 1998 begon Sofie Refer aan een designopleiding in Kopenhagen. Vanaf dag één wist ze dat ze met licht wilde werken, dat ze vorm zou geven via glas en weerspiegelingen. Sindsdien ontwerpt ze de mooiste lampen, die stralend de donkere Scandinavische winters breken.
‘Voor mij is licht een afspiegeling van overvloed, en haast iets goddelijks. Het is het meest vitale in de natuur. Zonder licht heb je geen leven, architectuur of inrichting. Als het licht niet op orde is, werkt al het andere ook niet goed. Ik ben zelf opgegroeid in het hoge noorden, waar mensen snakken naar licht. En mijn eigen verlangen naar licht was een uitdaging waar ik uiteindelijk mijn levenspad van heb gemaakt,’ vertelt Sofie Refer.
Aan het begin van haar loopbaan werd ze puur intuïtief naar het licht toegetrokken, maar mettertijd is ze gaan inzien wat er zo fascinerend aan is. Zo is ze onderzoek gaan verrichten naar de manier waarop het licht invloed heeft op het welbevinden, de psyche, het hartritme, het humeur, de werklust enzovoort. Ze kan in een slechte bui belanden wanneer ze een kamer binnengaat waar de verlichting niet deugt, en zich gelukzalig voelen bij een mooi lichtplan. In haar eigen appartement heeft ze er dan ook iets bijzonders van gemaakt.
Elke lichtbron in haar eigen woning speelt een rol, en op alle lampen zit een dimmer, zodat de verlichting op elke situatie kan worden afgestemd. Zo kan de eenvoudige kroonluchter Miira in de keuken een koud en helder licht geven tijdens het koken, en een warmer, gedimd licht tijdens het eten, wanneer het gezellig is. Doordat de lichtbron verborgen is achter opaal, een materiaal dat al sinds de eerste gloeilamp van Thomas Edison wordt toegepast in lampen, wordt het licht door de hele kamer verspreid zonder te verblinden. En dat is nog maar een van de vele manieren waarop je met licht, glas en weerspiegelingen kunt spelen. In het huis van Sofie Refer spelen lichtbronnen zelfs de hoofdrol, en ze brengen sfeer in het verder zo minimalistische interieur.