Tot in het kleinste detail
In het huis van Rod White is overal over nagedacht. Van de vorm van het bureau tot het bijzondere kleurenpalet. Met ruim tien jaar ervaring als Head of Design bij Philips TV & Sound is Rod gewend om inrichting heel methodisch te benaderen, en er zijn duidelijke parallellen te trekken tussen zijn professionele werk en het interieur van zijn huis.
Revolutionaire creativiteit
Al op heel jonge leeftijd vervulde Rod strategische rollen voor prominente spelers in de technologiebranche. Na zijn debuut bij Toshiba kwam hij in 1996 bij het designteam van Philips terecht, en nu heeft hij de leiding over de creatieve en strategische tak van TP Vision, dat de televisie- en geluidsproducten van Philips produceert en distribueert.
Als hoofdontwerper bij Philips was Rod White verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de ontwerptaal van de technologiereus, die een brug slaat tussen het gestroomlijnde Aziatische design en het typisch Noord-Europese minimalisme. Daartoe heeft hij vier ontwerpprincipes opgesteld, die de basis vormen voor alle producten, van televisies tot speakers.
Principe voor goed design
De vier ontwerpprincipes zijn afgeleid van de tien principes van Dieter Rams voor goed design die elke ontwerper met de paplepel ingegoten krijgt. Voor Philips TV & Sound betekent het dat het design altijd een duidelijke richting heeft, dat de materiaalkeuze innovatief en vernieuwend is, dat het product geen onnodige opsmuk heeft en dat elk detail het handwerk moet accentueren.
‘Die vier principes komen ook duidelijk terug in het interieur van ons huis en wezen ons de weg naar een huis in balans. We zijn uitgegaan van degelijke materialen, die zogezegd trouw zijn aan zichzelf. Op basis daarvan kozen we een kleurenpalet dat de natuurlijke, rustige uitstraling van de materialen aanvult en uitdaagt. Tegelijkertijd hebben we er gedurende het hele proces op gelet dat het huis een duidelijke rode draad zou hebben,’ vertelt Rod.
‘In de woonkamer hebben we gekozen voor een Philips OLED+986-televisie, die een aanvulling is op de uitstraling en het interieur van het huis, met details als Kvadrat-stof en Muirhead-leer. Op onze werkkamer hebben we hetzelfde model gebruikt, omdat het zo licht en slank oogt dankzij het gestroomlijnde ontwerp en de schuine rand.’
Onverwacht lichtpunt
Bij een grondige verbouwing van de bovenste verdieping ontdekten Rod en zijn vrouw dat het verlaagde plafond kon worden weggebroken, waardoor ze een heerlijk lichte ruimte konden creëren.
‘We hadden totaal niet verwacht dat de bovenste verdieping onze favoriete plek zou worden. We zeggen altijd dat het echt een belevenis is om hierboven te zijn, omdat de combinatie van het daglicht en het 5,5 meter hoge plafond zo indrukwekkend is,’ vertelt Rod.
Gestroomlijnd en onverstoord
In het hele huis heeft het stel gekozen voor oplossingen waarbij storende, overbodige details zijn weggelaten. Alle kasten en laden zijn uitgevoerd zonder handgrepen, het aantal tierelantijnen is tot een minimum beperkt en alle snoeren en leidingen zijn weggewerkt.
‘We hadden het geluk om samen te werken met een meubelmaker die geweldig goed is in het verbergen van technologie, dus stopcontacten en dergelijke zijn aan het zicht onttrokken. We hebben ons huis echt ingericht volgens het principe “geen onnodige opsmuk”,’ legt Rod uit.