IKEA's interieurexpert: Zo haal je het beste uit je vakantiehuis

Vakantiehuizen hebben door corona een andere functie gekregen. Onze behoeften zijn veranderd en ons vakantieparadijsje moet nu aan nieuwe eisen voldoen. De interior design manager van IKEA vertelt je hier hoe je een vakantiehuis zo goed mogelijk inricht.

Een nieuwe functie en andere behoeften

Zelfs nog meer dan voor de pandemie willen we het buitenleven betrekken bij het dagelijks leven thuis. Dit heeft geleid tot een explosieve stijging van de verkoop van vakantiewoningen. Het vakantiehuis diende lang als toevluchtsoord, een plek waar we naartoe gingen om te ontspannen.

Door de vele veranderingen van het afgelopen jaar heeft het vakantiehuis een nieuwe functie gekregen en zijn er andere behoeften ontstaan. Die behoeften zorgen er op hun beurt voor, dat we andere eisen stellen bij het creëren van de ideale omgeving.

vakantiehuis
© Andreas Mikkel Hansen

Comfort en privacy staan voorop

Thuiswerken heeft gezorgd voor meer flexibiliteit in het dagelijks leven en het vakantiehuis is niet langer alleen een toevluchtsoord in de weekenden en vakanties, maar ook in het dagelijks leven. Daardoor stel je andere eisen aan een vakantiehuis, want je moet er je leven net zo optimaal kunnen leiden als thuis.

Comfort en privacy horen bij de nieuwe eisen aan het vakantiehuis:

De omgeving moet ruimte bieden voor ontspanning, werk, studie en gezelligheid, maar ook voor ons privéleven, zegt Henriette Ekholm, hoofd Interior Design van IKEA.

Henriette Ekholm heeft drie tips voor je om in die nieuwe behoeften te voorzien bij het inrichten van je vakantiehuis:

Lees ook:

vakantiehuis
© Ida Schmidt

1. Ruimte voor privéleven, gezinsleven en werk

Sinds het begin van corona is ons vakantiehuis niet meer die veilige haven, die zo anders is dan ons eigen huis.

Het wordt nu steeds meer gebruikt voor thuiswerken, thuisonderwijs en het gezinsleven, en het is uiteraard belangrijk om de indeling van het vakantiehuis optimaal af te stemmen op deze nieuwe functies.

Dat betekent dat een gewone zitplaats ook ineens een ideale kantoor- en studieruimte kan zijn.

Opbergruimte moet ook een prioriteit zijn, zodat studie en werk aan het eind van de werkdag aan het oog kunnen worden onttrokken.

Om dit te bereiken is het prettig om zones in de kamer te creëren met behulp van rekken. Deze kunnen gebruikt worden als afscherming en ze maken tegelijkertijd dat het voelt alsof er aparte ruimtes zijn in de kamer.

vakantiehuis
© Foto: Christina Kayser O., Styling: Rikke Graff Juel

2. In een persoonlijk interieur voelen we ons goed

Naarmate je meer tijd in je vakantiehuis doorbrengt, wordt het belangrijker om een ruimte te creëren die jouw persoonlijkheid weerspiegelt en waarin jij je prettig voelt.

Richt je vakantiehuis daarom in met meubels, planten en accessoires, die een mix zijn van mooie vintage meubels, designklassiekers en nieuwe, duurzame meubels, waarmee je een kamer knus en comfortabel maakt.

Het creëren van een persoonlijke stijl, die je uitnodigt om te ontspannen en waarin je je geborgen voelt, bevordert jouw welbevinden, dus het is zeker de moeite waard om hier veel aandacht aan te besteden.

Lees ook:

vakantiehuis
© IKEA

3. Richt ook je buitenruimte in

We mogen de natuur en het buitenleven niet vergeten, twee aspecten die altijd al belangrijk zijn geweest bij een vakantiehuis. De nadruk ligt nog steeds op de natuur, ook al doet het vakantiehuis nu eveneens dienst als kantoor.

Creëer dus gezellige ruimtes en oases in de tuin en op het terras, en haal het beste uit die extra vierkante meters.

Denk verder dan de klassieke tuintafel en maak bijvoorbeeld een buitenkeuken, fitnessruimte of loungehoek waar je kunt genieten van het leven in het vakantiehuis als de dagelijkse taken erop zitten.