Een fris ruikend vakantiehuis
Alles straalt rust, idylle en stilte uit als de familie bij hun vakantiehuisje aankomt.
Maar in plaats van dat ze een wat muf ruikend huis binnenstappen en uitkijken op een gazon dat eruitziet of het een paar weken niet onderhouden is, ruikt het binnen fris en schoon – naar pasgewassen kleding zelfs – en is het gazon net gemaaid.
Klassiek met digitale oplossingen
Het vakantiehuisje straalt eenvoud en simple living uit, maar achter het klassieke, zwartgeverfde houtwerk gaan – naast uiteraard wifi – digitale oplossingen zoals Home Connect en Google Home schuil. Daardoor kan alles, van het licht en de verwarming tot aan de wasmachine en de robotgrasmaaier, geprogrammeerd en op afstand bestuurd worden via apps.
Sommige van die technische snufjes hebben een belangrijke functie, zoals de camera’s, die waarschuwen als er ongewenste bezoekers op het terrein zijn, andere zijn vooral praktisch. En dan is het ook nog een beetje een sport geworden om alles met apps te besturen, zo legt Sif Meincke ui.
Het vakantiehuisje werd gebouwd in grote etappes
Hybenhuset (Het rozenbotelhuis), zoals het vakantiehuis heet, ligt in Odsherred en wordt alleen door enkele kleine meertjes gescheiden van een zandstrand.
Het is een modulair huis, dat oorspronkelijk maar 60 m² telde. Maar ook al leeft het gezin hier vooral buiten, het werd toch een beetje te klein voor ze, en daarom hebben ze in etappes uitgebreid. De huidige woonkamer is een aanbouw, in het verlengde van het terras is een gastenverblijf gebouwd en in een zonnig hoekje van de tuin kwam een overdekt terras, waar de hele familie zit als het regent. In de woonkamer is ook een knusse plek gecreëerd in de vorm van een alkoof, die groot genoeg is voor twee tweepersoonsmatrassen.
‘Ik zou willen dat we hier geen tablets hadden en dat we alleen ’s avonds film keken, maar zo gaat het dus niet. Maar in de alkoof hangen boekenplanken, dus daar wordt vooral gelezen. Er is ook plek genoeg voor het hele gezin,’ vertelt ze.
Verschillende elementen in het vakantiehuis zijn geüpcycled
Het gezin heeft veel werk gemaakt van de technologische oplossingen, en Sif doet net zo hard haar best om gebruik te maken van spullen die al in het vakantiehuis aanwezig zijn en alleen verantwoorde nieuwe aankopen te doen.
‘Waarom zou je dingen wegdoen die nog werken? We hebben de keuken dus niet vervangen, maar hem zo veel mogelijk geprobeerd te upcyclen. We hebben de fronten blauw geschilderd en alleen een nieuw werkblad gekocht, maar wel het meest geüpcyclede dat er is.
Ik heb een bank gemaakt van restmateriaal en daar zitten we het meest. Ik geef spullen ook graag een tweede leven met verf. Ik heb een spuuglelijke wereldbol van binnen rood geverfd, en op de plekken waar we zijn geweest, hangen nu familiefoto’s. Zo is het opeens een cool item.’