hybenhuset huisje
© Sif Meincke

Vakantiehuis maakt een sport van tech en hergebruik

Sif en Ole de beste omstandigheden gecreëerd om volledig te kunnen ontspannen in hun moderne vakantiehuis bij het Unesco Geoparken op het Deense West-Seeland.

Een fris ruikend vakantiehuis

Alles straalt rust, idylle en stilte uit als de familie bij hun vakantiehuisje aankomt.

Maar in plaats van dat ze een wat muf ruikend huis binnenstappen en uitkijken op een gazon dat eruitziet of het een paar weken niet onderhouden is, ruikt het binnen fris en schoon – naar pasgewassen kleding zelfs – en is het gazon net gemaaid.

hybenhuset huisje

Er zijn veel lievelingsplekjes in huis, een ervan is de stoel bij de houtkachel op een koude, regenachtige avond.

© Sif Meincke
hybenhuset huisje

De alkoof is het hart van het huis. Er liggen twee tweepersoonsmatrassen in, zodat er genoeg plek is voor het hele gezin.

© Sif Meincke

Klassiek met digitale oplossingen

Het vakantiehuisje straalt eenvoud en simple living uit, maar achter het klassieke, zwartgeverfde houtwerk gaan – naast uiteraard wifi – digitale oplossingen zoals Home Connect en Google Home schuil. Daardoor kan alles, van het licht en de verwarming tot aan de wasmachine en de robotgrasmaaier, geprogrammeerd en op afstand bestuurd worden via apps.

Sommige van die technische snufjes hebben een belangrijke functie, zoals de camera’s, die waarschuwen als er ongewenste bezoekers op het terrein zijn, andere zijn vooral praktisch. En dan is het ook nog een beetje een sport geworden om alles met apps te besturen, zo legt Sif Meincke ui.

hybenhuset huisje

De luchtreiniger van Electrolux is onmisbaar in het vakantiehuis, zeker omdat er in het gezin allergieën voorkomen. Deze is verplaatsbaar, en als het gezin er is, staat hij meestal in de slaapkamers, zodat de lucht daar helemaal schoon is.

© Sif Meincke
hybenhuset huisje

De eettafel van Brdr. Andersen kochten Sif en Ole kort nadat ze elkaar hadden leren kennen. De rode Carimate stoelen zijn van Fritz Hansen. Ze vormen een stijlvolle match met de PH-lampen van Louis Poulsen in zacht lichtblauw met een rood onderscherm. De print van de kreeft is van The Dybdahl Co.

© Sif Meincke
hybenhuset huisje
© Sif Meincke
hybenhuset huisje

De Cuba Fauteuils van Carl Hansen & Søn kun je eenvoudig verplaatsen en meenemen naar het terras.

© Sif Meincke
Hybenhuset sommerhus
© Sif Meincke

Het vakantiehuisje werd gebouwd in grote etappes

Hybenhuset (Het rozenbotelhuis), zoals het vakantiehuis heet, ligt in Odsherred en wordt alleen door enkele kleine meertjes gescheiden van een zandstrand.

Het is een modulair huis, dat oorspronkelijk maar 60 m² telde. Maar ook al leeft het gezin hier vooral buiten, het werd toch een beetje te klein voor ze, en daarom hebben ze in etappes uitgebreid. De huidige woonkamer is een aanbouw, in het verlengde van het terras is een gastenverblijf gebouwd en in een zonnig hoekje van de tuin kwam een overdekt terras, waar de hele familie zit als het regent. In de woonkamer is ook een knusse plek gecreëerd in de vorm van een alkoof, die groot genoeg is voor twee tweepersoonsmatrassen.

‘Ik zou willen dat we hier geen tablets hadden en dat we alleen ’s avonds film keken, maar zo gaat het dus niet. Maar in de alkoof hangen boekenplanken, dus daar wordt vooral gelezen. Er is ook plek genoeg voor het hele gezin,’ vertelt ze.

Hybenhuset sommerhus
© Sif Meincke
hybenhuset huisje

In de tuin heeft het gezin onlangs een terras laten aanleggen, waar ze op regenachtige dagen lekker beschut en overdekt kunnen zitten. Hier kun je de gashaard aansteken en een dutje doen op de twee banken van Bilka.

© Sid Meincke
hybenhuset huisje

Het grote terras, waar het gezin ’s zomers de meeste tijd doorbrengt. Hond Lulu staat ook nog net op de foto.

© Sif Meincke
hybenhuset huisje

Toen Sif en Ole een nieuwe keuken nodig hadden, vonden ze het zonde om nieuwe kastjes te kopen – die waren gewoon nog goed. Ze hebben daarom de oude keuken geüpcycled door hem te schilderen en een nieuw werkblad te kopen. Dat moest wel tegen een stootje kunnen, er mooi uitzien en al zo veel mogelijk geüpcycled zijn.

© Sif Meincke
hybenhuset huisje

Een visueel storende wasemkap was geen optie, en daarom viel de keuze op een fornuis van Bora met ingebouwde afzuiging. Als de familie in het vakantiehuis verblijft, besteden ze veel tijd aan koken en daarom hebben ze prioriteit gegeven aan goede en duurzame oplossingen in de keuken.

© Sif Meincke

Verschillende elementen in het vakantiehuis zijn geüpcycled

Het gezin heeft veel werk gemaakt van de technologische oplossingen, en Sif doet net zo hard haar best om gebruik te maken van spullen die al in het vakantiehuis aanwezig zijn en alleen verantwoorde nieuwe aankopen te doen.

‘Waarom zou je dingen wegdoen die nog werken? We hebben de keuken dus niet vervangen, maar hem zo veel mogelijk geprobeerd te upcyclen. We hebben de fronten blauw geschilderd en alleen een nieuw werkblad gekocht, maar wel het meest geüpcyclede dat er is.

Ik heb een bank gemaakt van restmateriaal en daar zitten we het meest. Ik geef spullen ook graag een tweede leven met verf. Ik heb een spuuglelijke wereldbol van binnen rood geverfd, en op de plekken waar we zijn geweest, hangen nu familiefoto’s. Zo is het opeens een cool item.’