Toen Tommy Rand zeven jaar geleden het huis in Skåde Bakker bij het Deense Aarhus kocht, werd hij niet verliefd op het huis zelf, maar op het perceel. Het huis uit 1877 was niet veel waard, maar het had een tuin en stond in een oude woonwijk op goede afstand tot de buren. Hij zag meteen de mogelijkheden van de grond en kocht de plek, al woonde hij op dat moment in een groot herenhuis in Aarhus. Aanvankelijk verhuurde hij het huis dan ook om zichzelf rust en tijd te gunnen om zijn droomhuis vorm te geven. Helaas ging het project veel langer duren dan aanvankelijk verwacht.
Drie jaar geleden kwam Tommy namelijk op zijn motor ten val en raakte hij ernstig gewond. Door het ongeval moest hij een tijdje in een rolstoel zitten en kon hij niet werken. Het ziekteverzuim was echter ook het startschot voor zijn woningproject, want in die periode begon Tommy Rand serieus met het ontwerpen van zijn nieuwe onderkomen.
‘Ik kon echt maar één uur achter elkaar in touw zijn, dus het werken aan de tekeningen was mijn vorm van revalidatie,’ vertelt Tommy.
En het is duidelijk dat het huis is ontstaan op basis van zorgvuldig wikken en wegen.
Met name de ligging op het perceel, de vormentaal en de materialen waren belangrijk voor Tommy. Hij heeft door de hele woning weinig materialen gekozen, zoals beton, eiken, Noorse natuurleisteen en geborsteld staal. Door de structuren en oppervlakken in alle kamers anders te combineren is hij erin geslaagd een rode draad door het huis te creëren. Voor Tommy is het doel altijd geweest om een architectonisch pand te bouwen van een klasse apart – iets nieuws, dat tegelijkertijd prettig moest zijn voor hem en zijn gezin.
‘Zo hebben betonnen wanden een ruwe, bunkerachtige uitstraling, die ik warmte en zachtheid heb gegeven met behulp van lattenplafonds en de vele ingebouwde meubeloplossingen in prachtig eikenhout,’ vertelt Tommy trots.
De combinatie van tijdloze en minimalistische materialen en de zorgvuldig geproportioneerde vormen zorgt voor een consistente rust en stilte in huis. Verder vullen de kleuren van de Noorse natuurleisteen en de betonnen muren elkaar aan, met als gevolg een harmonieuze, esthetische uitstraling door het hele huis heen. Het spectaculairste object van het huis is de architectonische trap, Tommy’s grootste uitdaging in het huisproject. Het hele proces van het idee en de schetsen tot aan de 3D-modellering en uiteindelijk de uitvoering was lang en moeilijk, maar volgens Tommy alle inspanning waard.
‘De trap van het huis heeft voor mij een bijzondere betekenis. Ik heb uren besteed aan het schetsen ervan, zodat hij goed zou “landen” in de ruimte. Maar ik ben erg tevreden met het resultaat, en alle tijd die erin is gaan zitten, is zeker niet verspild,’ zegt Tommy glimlachend.
Tommy haalde de inspiratie voor het huis uit de Japanse architectuur, waar hij zich erg aan verknocht voelt. En dat hij houdt van Japanse architectuur, Japanse tuinen en het Japanse minimalisme, komt niet alleen tot uiting in de architectuur van het huis, maar ook het interieur.
De inrichting is eenvoudig, met maar weinig meubels en geen overbodige decoratie. Maar wel met volop licht, lucht en flink wat ruimte tussen de meubels, net als in de traditionele Japanse architectuur. De minimalistische inrichting is ruw, authentiek en eigen aan Tommy, net als het huis zelf. En als je het Tommy vraagt, is hij erg tevreden met het eindresultaat: ‘Ik ben heel trots op mijn huis en heb van geen enkele keuze spijt gehad.’