Bekijk deze duurzame meubelcollectie die is gemaakt met zeewier

Ontwerper David Thulstrup maakte in samenwerking met het Deense bedrijf Søuld de collectie Momentum die – heel bijzonder – bestaat uit zeewier.

Een duurzame designsamenwerking

Studio David Thulstrup is de afgelopen jaren druk geweest met het ontwerpen van eigen producten, samenwerken en het creëren van grootschalige interieurs voor restaurants als het wereldberoemde Noma en voor particuliere woningen. Te midden van dit alles blijft de oprichter, David Thulstrup, het belangrijk vinden om de markt af te speuren naar kleine merken die zich in het bijzonder richten op materialen.

Zoals het Deense zeewierbedrijf Søuld, dat akoestische panelen en bouwmaterialen maakt van zeewier en vooral van groot zeegras.

Het enorme kamerscherm is flexibel en kan worden neergezet zoals je het wilt hebben.

Het enorme kamerscherm is flexibel en kan worden neergezet zoals je het wilt hebben.

© Studio David Thulstrup

Het verhaal achter het ontwerp

Het bedrijf kent een eeuwenoude geschiedenis, die begon op het eilandje Læsø in de zee tussen Denemarken en Zweden. Daar gingen mensen in de 17e eeuw de daken van huizen hun bedekken met zeegras.

Ook andere materialen die voorhanden waren, zoals hout en masten van scheepswrakken, werden gebruikt en maakten jarenlang deel uit van de bouw- en architectuurtraditie op Læsø.

Het ontwerp van de salontafel vertelt het verhaal van het leven van zeegras onder water.

Het ontwerp van de salontafel vertelt het verhaal van het leven van zeegras onder water.

© Studio David Thulstrup

Momentum

Vandaag de dag zijn er nog 28 van de meer dan 300 huizen over, en dakdekker Henning Johansen van Søuld heeft de renovatie van de bestaande huizen op zich genomen. Tegen de achtergrond van deze geschiedenis en een bezoek aan Læsø ontwierp David Thulstrup voor Søuld een serie objecten in een beperkte oplage, Momentum genaamd.

‘Læsø en het artistieke aspect moesten op de voorgrond staan, samen met het verhaal over de vrouwen die de huizen bouwden, over scheepsmasten als bouwmateriaal, over het water en de kracht van het zeewier,’ vertelt Thulstrup.

Lees ook:

Een close-up van de eettafel, waarvan de doorsnede laat zien hoe sterk zeegras kan worden samengeperst.

Een close-up van de eettafel, waarvan de doorsnede laat zien hoe sterk zeegras kan worden samengeperst.

© Studio David Thulstrup

Een uniek ontwerp

Daaruit kwamen vier objecten voort: een salontafel, een eettafel, een sokkel en een groot scherm. David verwoordt zijn gedachten over het concept.

‘De salontafel bestaat uit akoestische matten van Søuld die in schijven zijn gesneden met laser en vervolgens op elkaar zijn gestapeld tot vier poten. Het symboliseert het onder water samengeperste zeegras, en de gepolijste stalen plaat creëert de weerkaatsing van het groen getinte glas dat erboven zweeft en het water voorstelt. Bij de sokkel doen de poten aan scheepsmasten denken – ze worden stevig op hun plaats gehouden door twee gepolijste stalen platen, en het idee is dat vier kleine elementen samen één sterk deel vormen. ’

‘Bij de eettafel is de plaat zo gesneden dat je als het ware tegen de doorsnede van een met zeewier gedekt dak aan kijkt. Op die manier krijg je een indruk van hoeveel zeegras er in een dak gaat zitten. Last but not least het grote scherm. Toen ik op Læsø een bezoek bracht aan het atelier van de internationaal bekende kunste- naar Per Kirkeby, raakte ik zeer geïnspireerd door de baksteensculpturen die hij in zijn tuin had staan. Ik wilde een object maken dat eenvoudig en verfijnd was in zijn expressie, opgebouwd uit lange, gesneden wollen matten die op elkaar gestapeld waren als bakstenen.’

Rollen zeegras liggen klaar om omgetoverd te worden tot akoestische panelen.

Rollen zeegras liggen klaar om omgetoverd te worden tot akoestische panelen.

© Studio David Thulstrup

Meer producten van natuurlijke materialen

Alle vier de ontwerpen zijn multifunctioneel en fungeren als designobject, akoestisch product en gebruiksvoorwerp, zoals een tafel. En er is een duurzame component ingebouwd in de materialen, aangezien het zeewier uit het Deense zeewater komt en deel uitmaakt van een bestaande productie. Behalve dat hij hoopt andere ontwerpers te inspireren om verder te kijken dan de gebruikelijke materialen, wil David Thulstrup ook graag doorgaan op het duurzame traject, zodat het als vanzelfsprekend wordt doorgevoerd in alles wat de studio doet.

‘Het is belangrijk om af en toe de creatieve vrijheid te nemen, om te mogen spelen en om ideeën uit te testen die ik later bij andere projecten zou kunnen gebruiken. Søuld heeft een geweldig verhaal – en daarmee staat of valt een geweldig product. Bij natuurlijke materialen krijg je veel op de koop toe, omdat ze geleefd hebben. Ik begin daar steeds meer in te zien: dat het verhaal moet meebewegen met een ontwerp of een project.’