Studio Henk
© Studio henk

Bij Studio Henk wordt alles ontwikkeld met het oog op een betere wereld

Wat begon met een tafel die de broers Xander en Okke maakten van hergebruikt hout uit Amsterdamse grachtenpanden, is in negen jaar tijd uitgegroeid tot een designmerk met een duidelijke missie: een zero-waste meubelindustrie.

Verregaande ambities

Studio Henk heeft flagshipstores in Amsterdam en Antwerpen en meer dan 75 verkoop- punten in de Benelux.

Het bedrijf is van plan om het komende jaar verder uit te breiden in grote steden in Nederland en België. Daarnaast heeft het verregaande ambities voor internationale uitbreiding. Alle collecties worden met het oog op een betere wereld ont- wikkeld.

Studio Henk
© Studio Henk

Op weg naar een betere wereld

Xander als Okke waren er bij de start van hun bedrijf van overtuigd dat de meubels van de beste kwaliteit moesten zijn, voor een daarbij behorende eerlijke prijs.

Zo brengt het designmerk tijdloze meubels uit die, dankzij het gebruik van materialen van de hoogste kwaliteit, een leven lang meegaan. Ook werkt Studio Henk met een made-to-orderproductie: elk item wordt op aanvraag gemaakt, waardoor er geen spra- ke is van overproductie.

Bovendien wordt de gehele collectie in Europa geproduceerd, wat de ecologische voetafdruk beperkt houdt.

Studio Henk

Op deze pagnia: De oblique-eetkamerstoel staat hier bij de Column Quadpod-tafel. De stoel heeft ronde vormen en is naast de beklede variant ook verkrijgbaar in hout. Het ontwerp van de Column-tafel wordt gekenmerkt door stabiliteit en is geïnspireerd op historische architectonische zuilen. Dankzij bewuste materiaalkeuzes en een slim ontwerp kan de Column-tafel duurzaam als flatpack worden verpakt.

© Studio Henk

Sterke focus op groene productie

Recentelijk heeft Studio Henk de B Corp Impact Assessment doorlopen. Dit is een tool waarmee bedrijven hun maatschappelijke en milieu-impact kunnen meten.

Nu richt het zich op het implementeren van de bijpassende richtlijnen om zo een positieve bijdrage te leveren aan het behoud van onze planeet.

Wij wilden hier meer over weten en gingen in gesprek met de oprichters van Studio Henk.

Studio Henk

Begin april 2022 opende de nieuwe flagshipstore The Home of Studio HENK op Rozengracht 204 in Amsterdam. De nieuwe winkel is ingericht met natuurlijke materialen en neutrale, aardse tinten, die zorgen voor een warme en verwelkomende sfeer. De flagshipstore biedt plaats aan de gehele collectie van Studio Henk en is opgesplitst in verschillende ruimtes, zoals The Apartment, The Gallery, The Loft en Playroom.

© Studio Henk

Waar ligt de kracht van Studio Henk volgens jullie?

‘Voor ons is de status quo slechts een gegeven, we laten die los als wij denken dat het beter kan.

We doen alles zoals het volgens ons het beste is voor de klant (people), voor het milieu (planet) en natuurlijk ook voor het bedrijf (profit). Tijdloze meubels geven rust bij klanten, waar trends zorgen voor onrust.

Trends werken onnodig materiaalge- bruik en het weggooien van meubels in de hand, en maken dat je bezig moet zijn met wisselende collecties in plaats van met duurzame ontwikkeling en optimalisatie.

Ons designteam haalt inspiratie uit architectuur, natuur, mode, kunst en het dagelijks leven.

Dat alles is cultuur voor ons, en wij willen een cultuur creëren waar alle stakeholders – zoals de mensen die ons volgen, onze medewerkers, onze retailers, onze producenten – zich mee kunnen identificeren.’

Studio Henk

De salontafel New Co wordt gekenmerkt door eenvoud en functionaliteit. Dankzij het subtiele ontwerp kan hij moeiteloos gecombineerd worden met andere meubels.

© Studio Henk
Studio Henk

De base-krukken in de keuken zijn gemaakt van hoogwaardig eikenhout en hebben de ideale hoogte om aan het aanrecht of de bar te worden gebruikt Vakmanschap staat centraal in het ontwerp van de Base-kruk.

© Studio Henk

We kunnen niet meer om duurzaamheid heen. Dit speelt bij jullie ook een grote rol. Wat is jullie visie op duurzaam ondernemen en waarom is dit voor jullie zo belangrijk?

‘Het is belangrijk je verantwoordelijkheid te nemen, en voor ons strekt die verder dan alleen dat wat er binnen ons kantoor en onze winkels gebeurt.

We proberen de industrie te veranderen, producenten en andere bedrijven mee te krijgen. We willen geen eenza- me koploper zijn, maar hopen hierin vanaf alle kanten ingehaald te worden. In ons een- tje kunnen we het tij voor 2030 niet keren.

Wij voelen een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor de planeet waar we op (mogen) wonen.

Door de bewuste keuzes die wij als bedrijf maken, streven we ernaar meubels te ontwerpen en te creëren die vandaag en door volgende generaties kunnen worden gekoesterd.’

Studio Henk

Bij de eettafel Slim X-type van zwartgebeitst eiken staan Ode Chairs en de Coode-bank. De minimalistische Ode Chair is een ode aan het zitcomfort. De luie zit nodigt uit tot urenlang natafelen. Het ontwerp van de bank is geïnspireerd op deze stoel en is met zijn zachte rugleuning ook gemaakt voor ultiem zitcomfort.

© Studio Henk

Jullie streven is B Corp-gecertificeerd te zijn. Kun je daar iets meer over vertellen?

‘Wij willen voor onszelf de hoogste standaard nastreven, B Corp is hierin voor ons een prachtig raamwerk. Duurzaamheid zit, vanaf het begin aangejaagd door Corine (hoofd Duurzaamheid), in ons DNA.

We willen een grote, positieve impact maken op mens en milieu. Voor onze eigen generatie, maar in het bijzonder voor de generaties die na ons komen.

Daar voelen we een grote verantwoordelijkheid en urgentie voor. Ook wij zijn niet perfect B Corp geeft een score, dwingt bedrijven zichzelf iedere paar jaar te verbeteren én daadwerkelijk een golfbeweging in gang te zetten.’

B Corp kan als internationa- le nonprofitorganisatie écht iets groters in gang zetten. De bedrijven die zich hierbij aan- sluiten delen heel veel kennis met elkaar, en verbeteren continu. Daarmee transformeren ze de wereldeconomie.’

Hoe zien jullie de toekomst van Studio Henk met betrekking tot dit onderwerp?

‘We zien het als onze bestaansreden om meubels niet alleen mooi en functioneel te la- ten zijn, maar vooral láng mee te laten gaan. We hebben als doel dat onze meubelpro- ductie niet ten koste mag gaan van onze planeet.

Daarom werken we hard aan een ze- ro-waste meubelindustrie. We willen normen gaan stellen voor deze industrie. We beginnen bij onszelf, door meubels te maken die niet alleen inspirerend zijn, maar ook circulair ontworpen en gemaakt om lang mee te gaan.

En door zo een positieve impact te hebben op mensen en de planeet. We zullen altijd proberen de anderen een stapje voor te blijven, simpelweg omdat we denken dat het veel sneller kan, omdat mensen en bedrijven opgejaagd moeten worden en wij die kar willen trekken.

Het liefst samen met anderen, dan gaat het een stuk sneller. We nemen geen genoegen met de status quo en doen de dingen anders waar wij denken dat het beter kan. We kunnen en willen als bedrij snel schakelen en laten zien dat het anders kan en moet.

Onze drijfveer inspireert hopelijk anderen om met ons mee te komen. Onze missie is groter dan wijzelf – wewillen echt de hele industrie meenemen door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.’

Studio Henk

De Base Lounge-stoel heeft een minimalistisch ontwerp, waarbij de ambachtelijke technieken nog sterk zichtbaar zijn. Hij is gemaakt van hoogwaardig eikenhout en beschikbaar in vier afwerkingen.

© Studio Henk

Wat is jullie visie op toekomstige productontwerpen met het oog op duurzaamheid?

‘Vanaf begin 2023 hopen we de exacte milieu-impact van onze grootste collectie, eetta- fels, in kaart te hebben.

Zo kunnen we beter reduceren, de impact compenseren en transparant aan klanten communiceren. En we kunnen vanuit de impact ontwerpen.’

Welke tip zou je willen geven bij de aanschaf van een product met het oog op duurzaamheid?

‘Maak je de R’s van de circulaire economie eigen: Reduce, Reuse en Recycle. Bedenk of je het product nodig hebt en wat de impact van je keuze is, weiger slechte kwaliteit, koop minder maar beter.

Kortom: kijk of je het slimmer aan kunt pakken. Hergebruik wat je al hebt, knap iets wat stuk is op (of laat dat doen), koop iets van gerecycled materiaal.

Kijk hoe het merk omgaat met zijn productverantwoordelijkheid: waar komen de materialen en producten vandaan en wat doet het merk als je product niet meer voldoet? Biedt het services aan om de levensduur te verlengen?’

Studio Henk
© Studio Henk

Naast jullie prachtige winkels in Amsterdam en Antwerpen hebben jullie nu ook The Home of Studio Henk. Kun je iets meer vertellen over dit concept?

‘We ontwerpen alles inhouse; de meubels, maar ook de winkels. Dit laatste is zelfs waar Xanders expertise ligt, en waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Het gebouw is karakte- ristiek en oogt als een huis.

We zijn een familiebedrijf en willen dat onze meubels helpen om mensen zich thuis te laten voelen. Daarom moet The Home of Studio Henk een family feel creëren.

Kinderen trekken er al automatisch hun schoenen uit, en overal zijn fijne plekkenendoorkijkjesnaarbuiten.Netalsthuis.’

Wil je meer weten over de duurzame reis van Studio Henk tot nu toe, en de ambitieu- ze plannen van het merk voor de toekomst? Op studio-henk.nl lees je nog meer over de voornemens en missie van volledige duurzaamheid.

Lees ook: