Design Awards kiest jong talent van het jaar 2022

Bij ons jaarlijkse grote designfeest zetten we natuurlijk ook jong talent in het zonnetje. Kijk hier wie je in de gaten moet houden.

© Thomas Dahl

Bij ons grote designfeest, de Design Awards 2022, kozen de woonbladen BO BEDRE, Bolig Magasinet en Scandinavian Living het beste design van het jaar en vierden we de creatieven in deze branche. Traditiegetrouw werd ook jong, aanstormend talent in de kijker gezet. Zij krijgen een geldprijs van 15.000 Deense kronen (ongeveer 2000 euro).

Het geld is afkomstig van designveilingen die BO BEDRE en Bolig Magasinet in samenwerking met Lauritz.com hebben georganiseerd.

Hieronder lees je meer over de drie talenten die je volgens ons in de gaten moet houden.

Lærke Ryom heeft voor haar afstudeerproject aan de Royal Danish Academy een stoel bekleed met een quilt. Daarmee daagde ze twee typologieën uit door ze samen te voegen in een ongebruikelijk, verrassend ontwerp. Uit dit experiment is bovendien een stuk design voortgekomen dat perfect aansluit bij de huidige tendensen, oude handwerktradities vernieuwt, comfortabel is en een unieke, persoonlijke look heeft.

Alexander Hinnerskovs werk heeft duidelijke Japanse invloeden. Hij innoveert de klassieke typologie van de lepel en brengt die terug tot de essentie. Hinnerskov heeft zich weten te bevrijden van eerdere ideeën over en interpretaties van de lepel en verfijnt het voorwerp zodanig dat het een scherp, origineel resultaat oplevert.

Kasper Kyster is ook een ontwerper om in de gaten te houden. Niet alleen om zijn design, maar ook vanwege zijn betrokkenheid bij het opzetten van netwerken en platforms die andere jonge, aankomende ontwerpers verder helpen. Voor zijn afstudeerproject aan de Royal Danish Academy werkte hij met het dogma als een kans om de creativiteit de vrije loop te laten. In zes weken tijd maakte hij zes stoelen van zes materialen. Het idee was zich helemaal in het designproces te storten, waar alles onzeker is en je alleen maar kunt hopen dat er nieuwe ideeën opborrelen. Dat heeft geleid tot de Master Collection.