© HAPTIC M.FL

Haptic Architects

Met de nieuwe regeringsgebouwen en het aquarium van Oslo plus een aantal luchthavens op zijn naam is Haptic een van de grootste en spannendste architectenbureaus van Noorwegen. Maar voor grote ego’s is geen plaats.

13 augustus 2019 door Linn Carin Dirdal

In 2009 zaten drie voormalige studenten van de Bartlett School of Architecture in een kamertje achter een juwelierszaak in Hatton Garden in Londen, waar ze besloten om een ontwerpbureau op te richten. 

Na bij diverse architectenbureaus ervaring te hebben opgedaan, wilden de Noor Tomas Stokke, de Engelsman Scott Grady en de Duitser Timo Haedrich de goede sfeer uit hun studententijd weer oppakken. 

© LLUSTRASJON FORBES MASSIE

HET PROJECT DRØMMEHAGEN (droomtuin) is Haptics visie voor Drøbak. Met zijn goede buitenruimte en flexibele wooneenheden houdt het rekening met steeds meer oudere inwoners.

De Noorse interieurarchitect Nikki Butenschøn werd aangesteld als directeur en nu, tien jaar later, heeft Haptic ruim 20 medewerkers op kantoren in Londen en Oslo.

‘Haptic betekent tastzin. Voor ons is architectuur namelijk meer dan alleen een mooi plaatje. Het gaat er ook om hoe het gebouw of interieur aanvoelt,’ vertelt Tomas Stokke vanuit Londen.

© ILLUSTRASJON FORBES MASSIE

DE NIEUWE REGERINGSWIJK in Oslo heeft Haptic als lid van de projectgroep Team Urbis mede ontworpen. Volgens partner Tomas Stokke kun je als architect geen spannendere opdracht krijgen.  

De projecten van Haptic lopen uiteen van huizen en meubels tot hotels, luchthavens en grote stedenbouwkundige projecten.

Het architectenbureau ontwierp samen met het Noorse Rodeo het Oslo Aquarium in Fornebu, dat het grootste aquarium van Noord-Europa wordt als alles volgens plan verloopt en het in 2023 klaar is.  

© ILLUSTRATIE MIR

GAAT ALLES VOLGENS PLAN, dan krijgt Fornebu het grootste aquarium van Noord-Europa, als Oslo Aquarium – Haptics futuristische bouwwerk van ruim 10.000 m2 – in 2023 klaar is. 

In Istanbul wordt binnenkort een nieuw, spectaculair vliegveld geopend en Haptic heeft onlangs ook de opdracht gekregen voor een groot infrastructuurproject in Londen, waar Stokke verder niets over kan vertellen.

© TRINE THORSEN

HAPTIC ONTWIERP HET INTERIEUR van Hotel Expo in Fornebu, waar het nadrukkelijke gebruik van hout voor een warme sfeer zorgt, geïnspireerd op de Noorse bossen.

De projecten strekken zich over de hele wereld uit, van Noorwegen en Engeland tot China en Vietnam. ‘Als directie hebben we een motto waar we ons aan proberen te houden: we werken alleen op plekken waar we zelf graag zijn. Als wij niet voor langere tijd ergens willen verblijven, dan willen we de architect daar ook niet toe verplichten.’

© ILLUSTRATIE FORBES MASSIE

IN DE LONDENSE RAWLINGS STREET zijn de woningen in Rosemoor Studios een mooi voorbeeld van hoe oud en nieuw samengaan – een fraai staaltje moderne architectuur gaat een mooie dialoog aan met de oude, bakstenen gebouwen eromheen.  

Stokke woont met zijn gezin in Londen, maar is ook regelmatig in Oslo. Meestal een paar keer per maand, maar nu vaker, omdat Haptic onderdeel is van de projectgroep die een nieuwe regerings- wijk mag aanleggen in de Noorse hoofdstad.

De wederopbouw van het in 2011 door een bomaanslag getroffen gebied heeft grote symbolische waarde in binnen- en buitenland en het is dan ook een project dat Haptic met eerbied benadert.

© INGER MARIE GRINI

IN EEN OUD PAKHUIS in Aker Brygge in Oslo heeft adviesbureau Arkwright een nieuw kantoor gekregen, met een prachtig uitzicht over de Oslofjord

‘We nemen deze taak heel serieus. Als architect kun je gewoon geen spannender project krijgen. Het is een grote uitdaging om met zo’n groot deel van het centrum van Oslo te werken en ervoor te zorgen dat het zo mooi mogelijk wordt.’

Naast Haptic bestaat Team Urbis, de geselecteerde project- groep voor de regeringswijk, uit Nordic – Office of Architecture en enkele andere adviseurs. Haptic gaat vaak samenwerkingen aan, en dat is een heel bewuste keuze, aldus Stokke.


© ILLUSTRATIE FORBES MASSIE / FOTO ANDRÉ PIHL/WINGÅRDHS

HAPTIC HEEFT een aantal luchthavens ontworpen, onder meer in Istanbul – een spectaculair bouwwerk, dat geïnspireerd is op de historische architectuur van de stad.

‘Voor ons draait architectuur niet om ego’s. We willen graag leren van en samenwerken met andere firma’s. Hierdoor kunnen we ook in andere landen en aan andere projecten werken.’

© ILLUSTRASJON FORBES MASSIE

DE NIEUWE REGERINGSWIJK in Oslo heeft Haptic als lid van de projectgroep Team Urbis mede ontworpen. Volgens partner Tomas Stokke kun je als architect geen spannendere opdracht krijgen.  

Ieder Haptic-project houdt rekening met het milieu. En ook al werkt het bureau contextueel, toch hebben de pure, stijlvolle gebouwen een duidelijke signatuur. Aandacht voor materialen en licht komt in elk project terug, ongeacht de context.

© ILLUSTRATIE MIR

PAGINA LINKS: DE TRADITIONELE NOORSE BOERDERIJ vormt de inspiratie voor de berghut Frønningen, een groepje van vijf gebouwen met uitzicht op de idyllische natuur bij de Sognefjord. 

‘We laten dan misschien wel een Scandinavische eenvoud zien in onze benadering, maar tegelijkertijd verwerken we ook allerlei internationale invloeden in onze projecten. Deze wisselwerking zit gewoon in het DNA van ons bureau.’ 

Koop dit nummer voor € 7,95 in de winkel of online