© SelfDesign

Mikkel maakte strakke stalen interieurs voor grote bedrijven, maar kreeg een veel beter idee

Het was eigenlijk zijn zoon die bij toeval op het idee kwam. En dat was het begin van Mikkels avontuur.

Van Novo Nordisk tot Instagram

Het was eigenlijk de zoon van Mikkel Borregaard Hansen die hem op het idee bracht. De zoon vertelde een speelkameraadje dat bijna alles in huis door zijn vader is gemaakt, en daarmee kwam Mikkel op de gedachten of het tijd was om als zelfstandige aan het avontuur te beginnen.

Hierna duurde het niet lang voordat Mikkel met zijn baas had afgesproken, dat hij naast zijn vaste baan als smid een eigen staalbedrijf mocht runnen.

  • Ik heb mijn hele leven in fabrieken gestaan en oplossingen gevonden die zo elegant mogelijk zijn, binnen het kader dat mij werd gegeven. Voor onder meer Novo Nordisk heb ik speciale oplossingen geproduceerd, maar hier ligt de nadruk eerder op functionaliteit dan op esthetiek en design. Dus toen ik hiermee begon, dacht ik dat ik halfbakken dingen moest maken, een boekenkast voor een scheve muur bijvoorbeeld. Maar toen explodeerde de trend voor roestvrij staal, en de afgelopen zes maanden zijn de ontwikkelingen waanzinnig snel gegaan, vertelt Mikkel.

De tafelpoten zijn uitgevoerd in gepolijst staal. Het geeft een heel andere uitstraling aan het matte staal.

© Absalon Studio

Nu, een jaar nadat Mikkel met SelfDesign is begonnen, kan hij onder meer accessoires voor de fashion week op zijn cv schrijven en is hij diverse samenwerkingen aangegaan met influencers en andere woonliefhebbers die zijn staalproducties ijverig delen op Instagram – wellicht omdat ze ook deelnemen aan het nemen van alle beslissingen over ontwerp, materiaal, afwerking en maatvoering.

  • Ik ben tenslotte maar een vakman met een extreme mate van afwerking. Ik denk niet echt dat ik een heel goed oog heb voor design, maar ik begrijp staal en dat komt mijn producties zeker ten goede. Een tafel koop je niet zomaar bij mij. Je koopt een idee, en daar willen wij naartoe: dat het bij jou, je huis en je kinderen past, zegt Mikkel.

Het stalen kasje was een van de eerste projecten die het bedrijf van Mikkel echt op de kaart zette. Hij kreeg een idee toegestuurd en voilá - je begrijpt dat het resultaat likes oplevert op Instagram.

© Mia Mortensen // SelfDesign

"Flatpacking klinkt goed, maar..."

Je hoeft niet lang te kijken om te beseffen dat de stalen meubelen van Mikkel zowel zwaar als inflexibel zijn, als het om transport gaat. Maar het is belangrijk om design voorrang te geven boven bijvoorbeeld flatpacking, meent Mikkel:

  • Bij SelfDesign zijn de zaken alleen vierkant als jij dat wilt. Flatpacking klinkt goed, maar hoeveel design gaat er niet verloren als de regel is dat alles in een doos moet kunnen worden verpakt? Je kunt iets alleen plat verpakken, omdat je vanaf het begin al hebt besloten dat het ontwerp precies dat moet kunnen. En ik laat mij daardoor niet beperken. Mijn zwevende plank kan plat worden verpakt en mijn grote meubels worden in vrachtwagens vervoerd met behulp van groene energie.

Perfectionistisch tot in de vingertoppen

Hoewel hij zich ervan bewust is dat hij een first mover is op het gebied van op maat gemaakte meubels, is Mikkel vooral bescheiden als hij vertelt over zijn toekomst in het bedrijf:

-Ik wil morgen beter zijn dan gisteren. Ik houd elke keer vast aan compromisloze kwaliteit en uitvoering. Mijn droom is om mensen te helpen hun dromen waar te maken. Ik wil gewoon dingen doen die zinvol zijn, besluit hij.

De zwevende plank was een van de eerste projecten van Mikkel. Het irriteerde hem dat er geen elegante zwevende plank bestond die in welk materiaal dan ook kon worden opgehangen en er elegant uit kon zien.

© Jacob Maabjerg

De grote eettafel bij Carla Sofie Molge is 3 meter lang en 110 cm breed.

© Carla Sofie Molge

Salontafel in mat, roestvrij staal. Het oppervlak heeft een fluweelzachte uitstraling die de zintuigen prikkelt.

© Maja Faldorf

Lees ook: