ontwerpstudio Rens presenteert Tarkett een speciale geüpcyclede collectie
© Tarkett

Spannende designsamenwerking geeft afgekeurde tapijttegels een nieuw, kleurrijk leven

In samenwerking met de Nederlandse ontwerpstudio Rens presenteert Tarkett een speciale geüpcyclede collectie, die vooral de door veel ontwerpers gewraakte kleur rood centraal stelt.

Creatieve kleurenpaletten gecombineerd

Een gloednieuwe, kleurrijke tapijttegelcollectie heeft het licht gezien dankzij een samenwerking tussen vloerenproducent Tarkett en de Nederlandse ontwerpstudio Rens. De nieuwe collectie is gebaseerd op afgekeurde tapijttegels en spannende kleurenpaletten en stelt vooral de door veel ontwerpers gewraakte kleur rood centraal.

ontwerpstudio Rens presenteert Tarkett een speciale geüpcyclede collectie
© Tarkett

Afgekeurde tapijttegels krijgen nieuw, kleurrijk leven

Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren van Studio Rens werken vanuit de filosofie dat kleur niet slechts één aspect van design is, maar het begin, midden en einde van een designproces.
Toen Tarkett kennismaakte met het werk van de twee creatieve ontwerpers, zag het bedrijf een unieke mogelijkheid voor een tweede leven voor tapijttegels die zijn verouderd of zijn afgekeurd vanwege kleine foutjes. De tapijttegels werden deze keer niet zoals gewoonlijk gerecycled in de fabriek van Tarkett in Waalwijk, maar kregen van Studio Rens een andere kleur.

ontwerpstudio Rens presenteert Tarkett een speciale geüpcyclede collectie
© Tarkett

De kleur rood

De twee ontwerpers doen al jaren onderzoek naar de kleur rood. Rood wordt in verband gebracht met emoties, gevaar en moed en is notoir moeilijk te gebruiken in woninginterieurs.
‘Design draait in hoge mate om perfectie en controle. Als een product qua kleur ook maar iets afwijkt van de rest van de collectie, wordt het afgekeurd. Als de kleur uitvloeit, wordt het product afgekeurd.

Maar in feite zijn materialen verschillend. Dezelfde kleur zal er vaak anders uitzien op verschillende materialen. En zelfs op hetzelfde materiaal zal een kleur er anders uitzien afhankelijk van het licht. Wij wilden laten zien hoe je kunt werken met onvolkomenheden en variaties – zelfs met een ‘moeilijke’ kleur als rood – en nog steeds een mooi resultaat kunt krijgen,’ vertelt Stefanie van Keijsteren.

Lees ook: