TAKT stoel in Scandinavisch design
© TAKT

TAKT: Duurzaam Deens design, voor een scherpe prijs

Geweldig Deens design én een goed doordacht, duurzaam concept. Het klinkt prijzig, maar TAKT bewijst dat het dat niet hoeft te zijn.

29 januari 2020

De naam TAKT is een directe verwijzing naar de woorden tact en tactiliteit. Het eerste heeft betrekking op hoe we ons gedragen ten opzichte van elkaar en het milieu, en het tweede op hoe de gebruikte materialen aanvoelen. In het concept van TAKT zijn beiden tot een perfecte combinatie versmolten.

De stoelen worden rechtstreeks aan de consument verkocht en ongemonteerd in een platte verpakking geleverd. Dit levert een CO2-besparing op, waardoor de FSC-gecertificeerde houten stoelen een minimale voetafdruk hebben. Zo kunnen er namelijk tot wel 7 keer zoveel stoelen in dezelfde hoeveelheid materiaal verpakt worden.

Verder is het natuurlijk een mooie ervaring om je eigen stoel in elkaar te zetten, aldus Jens Jermiin, CMO en partner bij TAKT:

"Wij willen ervoor zorgen dat het monteren van je meubelstuk een geweldige belevenis is, dus het montageproces maakt daarom deel uit van het ontwerp. Alle onderdelen van de stoel zijn kwalitatief hoogwaardig, en als je zelf je stoel in elkaar zet, krijg je ook een bepaald gevoel bij het materiaal waarvan de stoel is gemaakt. Je ruikt het, je voelt het, je beleeft het", zo legt hij uit.

Houten TAKT stoelen, flatpack duurzaam verpakt
TAKT stoelen worden duurzaam flatpack verpakt en zet je zelf in elkaar© TAKT


Door rechtstreeks aan de consument te verkopen, heeft TAKT verschillende stappen uit de conventionele detailhandelsketen geschrapt.

"In de detailhandel zouden onze producten twee keer zoveel kosten. Heel concreet betekent dit dat nu meer mensen onze producten kunnen kopen", aldus Jens Jermiin.

TAKT is zelfs zo ver gegaan dat ze alle kosten openbaar hebben gemaakt aan de consument, voor volledige transparantie.

TAKT stoelen zwart, bruine tafel met koffie
De stoelen van TAKT komen in verschillende kleuren en materialen© TAKT


De stoelen van TAKT zijn gemaakt om lang mee te gaan. Je krijgt 5 jaar garantie en als een onderdeel van de stoel versleten is, dan kun je dat deel altijd vervangen. Dit geldt ook voor de zittingen van textiel of leer.

De hele levenscyclus, inclusief het ontwerp en de productie, is vanaf het begin tot het einde duurzaam opgezet en daarom dragen TAKT-producten ook het EU-Ecolabel. Het gebruikte hout is FSC-gecertificeerd, wat betekent dat de productie zo duurzaam mogelijk is. Daarnaast is TAKT een samenwerking aangegaan met non-profitorganisatie One Tree Planted. Voor elke stoel die het merk verkoopt, planten zij een boom.

"De FSC-certificering garandeert dat het hout met respect voor de natuur is gewonnen, maar we willen gewoon graag iets extra's doen", aldus Jens Jermiin.

TAKT heeft dan ook heel wat maatregelen getroffen om zo duurzaam mogelijke producten te garanderen, van het begin tot aan het einde van de keten: Het textiel heeft een eco-label, het leer is gebleekt zonder het gebruik van chemicaliën en de producten zijn verpakt in gerecycled karton.

Behoeften beantwoorden

TAKT is ontstaan naar aanleiding van 3 behoeften vanuit de markt:

De vraag naar duurzame ontwerpen en productie, de tendens om vaker rechtstreeks aan de consument te verkopen en zo te besparen op dure tussenpersonen, en uiteraard een voorliefde voor Danish Design.

TAKT stoel in licht hout, met bloemen.
© TAKT
TAKT licht houten stoel
TAKT stoelen hebben hun eigen details voor tijdloos design. © TAKT


TAKT heeft een online shop met drie verschillende eetkamerstoelen, een loungestoel, een bank en een kruk. De meubels kunnen op diverse manieren worden samengesteld, waarbij je kunt kiezen uit verschillende kleuren en soorten bekleding.

De Tool Chair is verkrijgbaar vanaf € 187. Het duurste product is de Soft Lounge Chair die € 535 kost. Nieuwe ontwerpen worden regelmatig aan het portfolio toegevoegd. ◆