© Styling: Lone Kjær, Foto’s: Tia Borgsmidt

Panna cotta met bramencompote en hazelnotencrunch

Dit dessert, perfect voor bijvoorbeeld de laatste avond van het jaar, is een klassieker met een kleine twist, geïnspireerd door een bezoek aan restaurant Famo in Kopenhagen, dat een fantastische panna cotta op het menu heeft. Je kunt alles van tevoren maken, en het wordt beslist smullen!

Panna cotta met bramencompote en hazelnotencrunch

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Panna cotta

  • 1 gelatineblaadjes
  • ½ vanillestokje
  • 2 dl slagroom
  • 37 g suiker

Bramencompote

  • ½ vanillestokje
  • 1½ el suiker
  • 62 g bramen, vers of uit de diepvries
  • ½ dl water

Hazelnotencrunch

  • 37 g witte hazelnoten
  • 1 el water
  • 37 g suiker
  • 12 g boter
  • 25 g witte chocolade, gehakt

Hier is hoe je het doet

Panna cotta

  1. Week de gelatineblaadjes ca. 10 minuten in koud water.
  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  1. Verwarm vanillemerg en -stokje, slagroom en suiker in een steelpannetje tot de suiker smelt en de slagroom bijna kookt.
  1. Het mengsel mag niet helemaal koken en moet handwarm zijn als de gelatineblaadjes erin gaan.
  1. Knijp de gelatineblaadjes uit en smelt ze al roerend in de warme room tot ze helemaal zijn opgelost.
  1. Verdeel het mengsel over vier schaaltjes en zet ze afgedekt met huishoudfolie 3-4 uur in de koelkast.

Bramencompote

  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  1. Doe de bramen met vanillesuiker en water in een steelpan (gebruik bij bevroren bramen maar 1⁄2 dl water) en kook ze ca. 10 minuten op laag vuur.
  1. Neem de pan van het vuur en pureer de bramen.
  1. Voeg desgewenst nog wat suiker voe, maar denk erom dat de compote een beetje zurig mag blijven.
  1. Laat afkoelen.

Hazelnotencrunch

  1. Hak de noten grof en doe ze in een schaal met water. Roer even door.
  1. Strooi suiker in een koekenpan en laat het op laag vuur smelten.
  1. Voeg boter toe en laat smelten tot hij gaat bruisen.
  1. Bak de noten in de karamel tot ze kleuren en gekaramelliseerd zijn.
  1. Haal de noten uit de pan en meng ze door de witte chocolade.
  1. Spreid de noten uit op een stuk bakpapier en laat afkoelen.
  1. Hak de notencrunch vlak voor het opdienen.

Serveren

  1. Haal de desserts ca. 30 minuten van tevoren uit de koelkast.
  1. Serveer met bramencompote en crunch.