© Stine Christiansen

Tartelettes met nectarine-compote en lavendelijs

Tartelettes van zanddeeg met nectarine-compote en geparfumeerd lavendelijs. Absoluut onweerstaanbaar als middagsnack of indrukwekkend dessert.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 stuks

Zanddeeg voor de tartelettes

  • 12 g suiker
  • ¼ vanillestokje
  • 8⅓ g amandelmeel
  • 29 g tarwebloem
  • 25 g boter
  • ¼ eidooier

Nectarine-compote

  • nectarines of perziken
  • 12 g suiker
  • rasp en sap van 1/4 biologische citroen

Lavendel-ijs

  • ¼ dl gedroogde lavendel
  • 16 g suiker
  • ½ eidooiers
  • ¼ vanillestokje
  • ⅓ dl volle melk
  • ½ dl slagroom

Topping

  • 16 g ruby-chocolade

Zo maak je ze

Tartelettes

• Meng suiker en lavendel voor het lavendelijs een paar dagen van tevoren.

• Meng suiker en vanillemerg en meng dan amandelmeel en bloem erdoor. Wrijf de boter erdoor, voeg de dooiers toe en kneed er een deeg van. Druk het deeg plat.

• Verpak het deeg in plastic en leg het ca. 15 minuten in de koelkast, zodat je het kunt uitrollen.

• Rol het deeg uit tot ca. 2-3 mm dik en steek er met een ring met een diameter van 10 cm 12 rondjes uit.

• Leg ze in ingevette bakvormpjes dek ze af met papieren muffinvormpjes om het deeg tijdens het bakken op zijn plek te houden.

• Bak de tartelettes op 200 °C in het midden van de oven in ca. 12 minuten bros en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster en haal ze voorzichtig uit de vormpjes.

Nectarine-compote

• Halveer de nectarines, verwijder de pit en snijd ze in blokjes.

• Breng ze met suiker en citroenrasp en -sap langzaam aan de kook.

• Laat pruttelen tot de nectarines helemaal zacht zijn en neem van het vuur.

Lavendel-ijs

• Zeef de lavendelsuiker.

• Klop suiker, eidooiers en vanillemerg schuimig.

• Verwarm de melk tot deze bijna kookt en giet deze al kloppend bij het eimengsel.

• Doe het mengsel terug in de pan en verwarm al roerend tot het licht romig is en dikker wordt. Het mag niet koken.

• Roer de slagroom erdoor en laat afkoelen.

• Draai het ijs in een ijsmachine tot een soort softijs.

Serveren

• Schep eerst compote in de tartelettes en vul dan royaal aan met ijs.

• Strijk glad en zet de ijstaartjes in de vriezer.

• Tempereer de chocolade en sluit de tartelettes af met ruby-chocolade. Bewaar ze in de vriezer.

Lees het hele artikel