Tartelettes
• Meng suiker en lavendel voor het lavendelijs een paar dagen van tevoren.
• Meng suiker en vanillemerg en meng dan amandelmeel en bloem erdoor. Wrijf de boter erdoor, voeg de dooiers toe en kneed er een deeg van. Druk het deeg plat.
• Verpak het deeg in plastic en leg het ca. 15 minuten in de koelkast, zodat je het kunt uitrollen.
• Rol het deeg uit tot ca. 2-3 mm dik en steek er met een ring met een diameter van 10 cm 12 rondjes uit.
• Leg ze in ingevette bakvormpjes dek ze af met papieren muffinvormpjes om het deeg tijdens het bakken op zijn plek te houden.
• Bak de tartelettes op 200 °C in het midden van de oven in ca. 12 minuten bros en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster en haal ze voorzichtig uit de vormpjes.
Nectarine-compote
• Halveer de nectarines, verwijder de pit en snijd ze in blokjes.
• Breng ze met suiker en citroenrasp en -sap langzaam aan de kook.
• Laat pruttelen tot de nectarines helemaal zacht zijn en neem van het vuur.
Lavendel-ijs
• Zeef de lavendelsuiker.
• Klop suiker, eidooiers en vanillemerg schuimig.
• Verwarm de melk tot deze bijna kookt en giet deze al kloppend bij het eimengsel.
• Doe het mengsel terug in de pan en verwarm al roerend tot het licht romig is en dikker wordt. Het mag niet koken.
• Roer de slagroom erdoor en laat afkoelen.
• Draai het ijs in een ijsmachine tot een soort softijs.
Serveren
• Schep eerst compote in de tartelettes en vul dan royaal aan met ijs.
• Strijk glad en zet de ijstaartjes in de vriezer.
• Tempereer de chocolade en sluit de tartelettes af met ruby-chocolade. Bewaar ze in de vriezer.