© Anders Schønnemann

Drie soorten koekjes - één basisdeeg

We maken de feestdagen iets makkelijker door hetzelfde basisdeeg te gebruiken voor alle drie de soorten koekjes.

Het basisdeeg voor de koekjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • 10 g boter
  • ¼ dl suiker
  • ¼ dl bloem
  • ¼ tl vanillesuiker
  • een paar druppels water

Zo maak je het basisdeeg:

  1. Snijd de boter in kleine stukjes en doe ze in een kom met de suiker, bloem en vanillesuiker.
  1. Kneed het deeg snel samen. Voeg een paar druppels water toe als het moeilijk samen te brengen is.
  1. Verdeel het deeg in drie gelijke delen, zodat het gebruikt kan worden in onderstaande recepten.

Marmerkoekjes met cacao

Deze marmerkoekjes zijn heerlijk bij een kopje koffie - maar kunnen ook worden geserveerd als bijgerecht bij vanille-ijs.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • ¼ deel van het basisdeeg
  • ¼ el cacao

Zo maak je de marmer-koekjes:

  1. Neem ongeveer 1/3 van het deeg (d.w.z. 1/3 van de 1/3 die je in dit recept gaat gebruiken) en kneed met de cacao.
  1. Vouw het lichte en donkere deeg samen en rol tot een dikke worst van ongeveer 5 cm doorsnede.
  1. Wikkel de worst in huishoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (geen hete lucht).
  1. Snijd de rol in ca. 5 mm dikke plakken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Bak de koekjes ca. 8 minuten.
  1. Haal ze eruit en laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een goed afgesloten koekjestrommel doet.

Koekjes-sandwich met kaneelcrème

Kaneel en Kerstmis - ze gaan hand-in-hand. Daarom brengen deze koekjes met mascarpone en kaneelcrème ons helemaal in de kerststemming.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • ¼ deel van het basisdeeg
  • ½ el mascarpone
  • ¼ snufje gemalen kaneel

Zo maak je de koekjes:

  1. Wikkel het deeg in huishoudfolie en zet het een uur in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 200° (geen hete lucht).
  1. Haal het deeg uit de koelkast, bestrooi het werkblad met een beetje bloem en leg het deeg erop.
  1. Rol het deeg uit tot het heel dun is - ongeveer 3 mm. Snijd koekjes uit met behulp van een vorm of glas.
  1. Leg de koekjes op twee met bakpapier beklede bakplaten en bak één plaat tegelijk, ca. 6 minuten.
  1. Laat de koekjes volledig afkoelen.
  1. Meng mascarpone met kaneel en leg de koekjes paarsgewijs op elkaar met een beetje crème ertussen.
  1. Onmiddellijk serveren.

Tip: De crème kan ook op smaak worden gebracht met een beetje gevriesdroogde koffie of sinaasappelschil, in plaats van kaneel.

Koekjes met noten, chocolade en gember

Drie ingrediënten die samen heerlijk smaken - en hoe verser de noten gekraakt zijn, hoe beter.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

  • ¼ deel van het basisdeeg
  • ¼ tl gember
  • 5 g grof gehakte hazelnoten
  • 5 g pure chocolade, grof gehakt

Zo maak je deze koekjes met gember, noten en chocolade

  1. Meng het koekjesdeeg met de gember, noten en chocolade en rol er een worstje van 4-5 cm diameter van.
  1. Wikkel in huishoudfolie en zet het 1 uur in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 200° (geen hete lucht).
  1. Snijd het deeg in plakjes van ongeveer 7 mm dik.
  1. Leg de schijven op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 10 min.
  1. Laat de koekjes volledig afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten koekjestrommel.