© Stine Christiansen Lunch Zomerse groene lunch Gebruik de producten van het seizoen voor een super groene maaltijd. Deze drie gerechten zijn ruim voldoende voor een heerlijke zomerse lunch. Door Gitte Heidi Rasmussen — 11. juni 2023 Dagelijks eten Menu Soep © Stine Christiansen Doperwtensoep met dilleolie Sluit het venster niet Ingrediënten - 2 personen + Doperwtensoep ½ sjalot, gehakt ½ el koolzaadolie 3 dl groentebouillon ½ takje peterselie 1 dillestelen 200 g fijne doperwten 1 grote takjes dille ⅓ dl koolzaadolie ½ sneetje roggebrood, geroosterd Zo maak je de soep Fruit de sjalot in de olie in een soeppan glazig. Voeg bouillon, peterselie en dillestelen toe en laat met het deksel op de pan 10 minuten sudderen. Kook de doperwten 2 minuten mee. Haal de dillestelen eruit en pureer de soep romig. Breng de soep op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Meng de dille en olie en breng op smaak. Serveer de soep koud. Druppel er dilleolie over en verkruimel er wat roggebrood over. Lees het hele artikel Nieuws Zomerse bloemkoolsoep met groene topping © Stine Christiansen Geroosterde bloemkool met kruiden en zurige dressing Sluit het venster niet Ingrediënten - 2 personen + ½ kleine bloemkool 25 g boter, zacht ½ handje peterselieblaadjes ½ handje kruiden, zoals kervel en lavas rasp van 1/4 citroen ¼ dl karnemelk ¼ dl slagroom 1 el citroensap rasp van 1/2 citroen ½ tl honing Zo maak je de bloemkool Was de bloemkool en snijd de stronk eraf. Stoom de bloemkool ca. 8 minuten in zout water. Meng de boter met de fijngehakte kruiden en de citroenrasp. Leg de bloemkool in een ovenschaal en verdeel de kruidenboter erover. Rooster 10 minuten op 200 °C tot de boter is gesmolten en een korstje heeft gevormd. De bloemkool moet nog een beetje beet hebben. Klop karnemelk, slagroom, citroen en honing door elkaar en breng op smaak. Schenk de dressing vlak voor het serveren over de bloemkool of geef hem erbij. TIP: Je kunt dit gerecht ook op de barbecue maken in een rvs schaal. © Stine Christiansen Aardappelsalade met spek & lavasaus Sluit het venster niet Ingrediënten - 2 personen + ⅓ kg vastkokende nieuwe aardappelen 33 g pancetta of ontbijtspek in plakjes ⅓ bosje bosuien ⅓ bosje groene asperges ⅓ grote handvol doperwten, liefst versgedopt 33 g crème fraîche light ⅓ grote handvol lavas (maggieplant) 33 g mayonaise ¼ citroen, rasp en sap zout en peper Zo maak je de salade • Schrap de aardappels goed en kook ze in zout water gaar, maar nog wel stevig. Halveer ze.• Bak het spek knapperig en laat het uitlekken op een stuk keukenpapier.• Was de bosuien, breek het houtige uiteinde van de asperges eraf en snijd de groenten fijn.• Kwast het snijvlak van de aardappels in met wat olie en gril ze tot ze duidelijke grilstrepen hebben.• Doe de aardappels en groenten in een schaal.• Blend de crème fraîche en lavas en meng de mayonaise erdoor. Breng op smaak met citroen, zout en peper en schenk een deel over de salade.• Garneer met verkruimeld spek en evt. verse kruiden. Geef de rest van de lavassaus erbij. Lees het hele artikel Eten 10 recepten met verse witte asperges Verwante artikelen Huizen Een oase van rust aan het water Huizen Volgens de regelen der kunst Huizen Even weg van de drukke stad Huizen Een leeg canvas werd ingevuld Huizen Waterbedrijf omgetoverd tot droomvilla Appartementen Triomfbogen