© Stine Christiansen

Zomerse groene lunch

Gebruik de producten van het seizoen voor een super groene maaltijd. Deze drie gerechten zijn ruim voldoende voor een heerlijke zomerse lunch.

Erwtensoep © Stine Christiansen

Doperwtensoep met dilleolie

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Doperwtensoep

  • ½ sjalot, gehakt
  • ½ el koolzaadolie
  • 3 dl groentebouillon
  • ½ takje peterselie
  • 1 dillestelen
  • 200 g fijne doperwten
  • 1 grote takjes dille
  • ⅓ dl koolzaadolie
  • ½ sneetje roggebrood, geroosterd

Zo maak je de soep

  • Fruit de sjalot in de olie in een soeppan glazig.
  • Voeg bouillon, peterselie en dillestelen toe en laat met het deksel op de pan 10 minuten sudderen.
  • Kook de doperwten 2 minuten mee.
  • Haal de dillestelen eruit en pureer de soep romig.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
  • Meng de dille en olie en breng op smaak.
  • Serveer de soep koud. Druppel er dilleolie over en verkruimel er wat roggebrood over.

Lees het hele artikel

Bloemkool © Stine Christiansen

Geroosterde bloemkool met kruiden en zurige dressing

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

  • ½ kleine bloemkool
  • 25 g boter, zacht
  • ½ handje peterselieblaadjes
  • ½ handje kruiden, zoals kervel en lavas
  • rasp van 1/4 citroen
  • ¼ dl karnemelk
  • ¼ dl slagroom
  • 1 el citroensap
  • rasp van 1/2 citroen
  • ½ tl honing

Zo maak je de bloemkool

  • Was de bloemkool en snijd de stronk eraf.
  • Stoom de bloemkool ca. 8 minuten in zout water.
  • Meng de boter met de fijngehakte kruiden en de citroenrasp.
  • Leg de bloemkool in een ovenschaal en verdeel de kruidenboter erover.
  • Rooster 10 minuten op 200 °C tot de boter is gesmolten en een korstje heeft gevormd. De bloemkool moet nog een beetje beet hebben.
  • Klop karnemelk, slagroom, citroen en honing door elkaar en breng op smaak.
  • Schenk de dressing vlak voor het serveren over de bloemkool of geef hem erbij.

TIP: Je kunt dit gerecht ook op de barbecue maken in een rvs schaal.

Aardappelsalade © Stine Christiansen

Aardappelsalade met spek & lavasaus

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

  • ⅓ kg vastkokende nieuwe aardappelen
  • 33 g pancetta of ontbijtspek in plakjes
  • ⅓ bosje bosuien
  • ⅓ bosje groene asperges
  • grote handvol doperwten, liefst versgedopt
  • 33 g crème fraîche light
  • grote handvol lavas (maggieplant)
  • 33 g mayonaise
  • ¼ citroen, rasp en sap
  • zout en peper

Zo maak je de salade

• Schrap de aardappels goed en kook ze in zout water gaar, maar nog wel stevig. Halveer ze.

• Bak het spek knapperig en laat het uitlekken op een stuk keukenpapier.

• Was de bosuien, breek het houtige uiteinde van de asperges eraf en snijd de groenten fijn.

• Kwast het snijvlak van de aardappels in met wat olie en gril ze tot ze duidelijke grilstrepen hebben.

• Doe de aardappels en groenten in een schaal.

• Blend de crème fraîche en lavas en meng de mayonaise erdoor. Breng op smaak met citroen, zout en peper en schenk een deel over de salade.

• Garneer met verkruimeld spek en evt. verse kruiden. Geef de rest van de lavassaus erbij.

Lees het hele artikel