Smørrebrød is de Deense variant van een rijk belegde boterham. De basis is roggebrood met boter. Daar bovenop is alles mogelijk. Dit smørrebrød heeft een lichte italiaanse vibe.
Door
Lone Kjær
— 09. september 2023
Makkelijk en snel. Die elementen komen samen in smørrebrød - de rijk belegde Deense boterham. Met goed (rogge)brood, verse lokale producten en eventueel een restje van de dag ervoor, zet je zo een heerlijke lunch op tafel. Dit simpele broodje tomaat krijgt een lichte Italiaanse vibe. Met echt lekkere tomaten en een goede kwaliteit pecorino is dit smørrebrød zonder meer verrukkelijk.
Sluit het venster niet
Ingrediënten
2
stuks
200
g
tomaten, zongerijpt en in verschillende soorten en maten
½
el
azijn
½
el
olijfolie
½
handvol
verse basilicum
2
plakj
roggebrood
50
g
ricotta
zoutvlokken en peper
pecorino (of parmezaan)
eetbare bloemen
Zo ga je te werk
• Snijd de tomaten in stukken en halveer kleine tomaatjes. Meng azijn, olijfolie en gehakte basilicum erdoor. Breng op smaak met zoutvlokken en peper en laat de tomaten circa. 15 minuten staan.
• Besmeer het roggebrood met ricotta en bestrooi met zoutvlokken. Beleg met de tomaten (let op dat er niet te veel vocht meekomt, dat maakt het brood zacht) en strooi er geraspte pecorino over. Garneer met eetbare bloemen.
Bewaar tomaten niet in de koelkast, want dat gaat ten koste van de smaak. Azijn en olijfolie halen de smaak van de tomaten op.
Let op: het Deense roggebrood lijkt meer op het Brabantse roggebrood dan op het bekende Friese roggebrood.