© Tia Borgsmidt

Smørrebrød met spitskooltartaar, geitenkaas en gefrituurde prei

Smørrebrød is de Deense variant van een rijk belegde boterham. De basis is roggebrood met boter. Daar bovenop is alles mogelijk. Bij deze variant zijn vlees en vis achterwege gelaten.

Laat vlees achterwege en gebruik een restje spitskool of witte kool als lekker beleg, gecombineerd met geitenkaas en gefrituurde prei. In plaats van prei kun je ook twee uien gebruiken.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 stuks

  • 1 stuks kleine preien of 1 grote
  • wat tarwebloem
  • olie om te frituren
  • fijn zout
  • 150 g spitskool
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl suiker
  • ½ stuks sjalot
  • 1½ el mayonaise
  • wat bieslook
  • 2 plakj roggebrood
  • 50 g zachte geitenkaas

Zo ga je te werk

Voor de gefrituurde prei:

• Snijd de prei in plakjes. Was deze goed en bestrooi de prei met bloem.

• Verhit een flinke laag olie in een anti-aanbakpan en bak de prei beetje bij beetje tot deze knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er fijn zout over.

Spitskooltartaar

• Snijd de kool fijn, bijvoorbeeld op een mandoline. Strooi er zout over

en kneed de kool stevig.

• Pel en snipper de sjalot. Meng de ui, mayonaise en kleingesneden bieslook door de kool.

Tot slot:

• Besmeer het roggebrood met geitenkaas en beleg het met de spitskooltartaar en de gefrituurde prei.

  • Het Deense roggebrood lijkt meer op het Brabantse roggebrood dan op het bekende Friese roggebrood.