Japans houten bad in scandinavische badkamer met ruwe vloer
© Andreas Mikkel Hansen

Badkamer: Een hammam in Scandinavische sferen

De badkamer van Niels Strøyer Christophersen is een plek waar je de rust kunt vinden om tot jezelf te komen. Behalve een fijn bad vind je er namelijk ook een relaxruimte met daybed. De Scandinavische sauna en de Hammam ontmoeten elkaar in het ultieme slow living.

23 september 2020

Oplossingen bedenken die degelijk en zo eenvoudig mogelijk zijn. Die filosofie past oprichter en creatief directeur van design­merk Frama, Niels Strøyer Christophersen, ook toe op andere aspecten van zijn leven. In het appartement van hem en zijn vrouw, keramist Franca-Christina Christophersen, in de wijk Østerbro in Kopenhagen, getuigt de badkamer daar duidelijk van. Hij ziet deze ruimte in wezen als een boodschap over mindful, casual en simple living, de expressie van een levensstijl waarbij je meer belang hecht aan je gezondheid dan aan geld, reizen en vierkante meters.

Losse Scandinavische Frama wastafel op houten blad
De wastafel is van Frama en de kraan van Dornbracht. De zeep in gele verpakking is van Skagerak. © Andreas Mikkel Hansen

‘Veel mensen proberen in hun dagelijks leven het tempo van de globalisering bij te houden. Maar we vergeten dat we geen robots zijn en daardoor lopen we het risico om onszelf kwijt te raken. Met dat in het achterhoofd wilden we in de badkamer een situatie creëren waarbij het draait om welzijn. We zagen een omgeving voor ons die niet zo steriel is als gebruikelijk, met tegels op de wanden en in het natte gedeelte,’ legt Niels uit. Bij hem werd de badkamer daarom onderdeel van de gehele woning en niet zoals gebruikelijk opgedeeld in zones.

Scandinavische badkamer met ruwe houten vloer en daybed
De badkamer bestaat uit meerdere kleine hoekjes en het licht valt op allerlei plekken binnen. De terrazzo bijzettafel en het daybed zijn van Frama.© Andreas Mikkel Hansen

‘Ons ontwerp zou niet moeten bijdragen aan een complex bestaan, maar aan een leven met kwaliteit, vrijheid, eerlijkheid. Daarom lieten we het beton in de vloer zichtbaar en kozen we voor een bad dat voor ons slow living symboliseert en dat simpelweg bestaat uit houten platen en een waterkraan die  gewoon een kraan is, zonder allerlei thermostaten en hightech­toestanden,’ zegt Niels. Hij beschrijft hun stijl als ontspannen, ongecompliceerd, informeel, eerlijk, eenvoudig, natuurlijk en gebaseerd op materialen. Het doel is dat je ertoe aangemoedigd wordt om echt aanwezig te zijn.

Japans houten bad in scandinavische badkamer met ruwe vloer
Het cederhouten bad is geïnspireerd op Japanse traditie. Het hout geeft aromatische geuren af als het nat wordt. © Andreas Mikkel Hansen

‘Onze badkamer is niet alleen een plek waar je je wast, maar ook waar je fysiek en mentaal kunt opladen. Het is een ruimte om gewoon te zijn, een boek te lezen op het daybed of uit het raam te kijken naar het veranderende weer. Wellness en spa worden vaak geassocieerd met een luxueuze inrichting, maar voor mij staat luxe juist gelijk aan een eenvoudige omgeving, vrijheid en natuurlijke materialen,’ aldus Niels.

Japans houten bad van Frama in scandinavische badkamer
Het bad, de kraan, en de spiegel zijn van Frama. Zelfs de verzorgingsproducten komen van Niels zijn eigen productie. © Andreas Mikkel Hansen


Ja, we zijn eruit: Niels zijn badkamer is het écht het summum van Slow Living. Wie wil er nou niet het beste van zoveel werelden, Scandinavisch design, de hammam, en Japanse badcultuur, het is ultiem relaxen.