© Andreas Mikkel Hansen

Badkamer in elegante harmonie tussen het oude en het nieuwe

28 mei 2019 door Trine Jørck
© Andreas Mikkel Hansen

ZORGVULDIG UITGEKOZEN ACCESSOIRES als geurkaarsen, planten en een schrobborstel richten de aandacht op het zintuiglijke.

DE DEURKNOP is gevonden in een winkel aan de Portobello Road in Londen en is een aandenken aan de tijd dat het stel in de Britse hoofdstad woonde. 

In een prachtige oude patriciërsvilla uit 1899 ten noorden van Kopenhagen wonen Louise en Jacob Lachmann met hun twee kinderen, Lucca en Louis. In 2009 verhuisde het gezin naar het huis bij de Deense hoofdstad omdat ze waren gevallen voor de hoge stucplafonds, de prachtige oude ramen, de lichtval en het oude eikenparket 

© Andreas Mikkel Hansen

DE BADKAMER krijgt een unieke sfeer door het groengrijze lavasteen van het Deense bedrijf File Under Pop. Het resoneert met het oorspronkelijke visgraatparket van de begane grond van het huis en geeft tegelijkertijd de witgeschilderde woning een fris tintje. 

Maar hoewel ze zich direct thuis voelden, wilden ze wel een paar dingen veranderen. Zo kon de indeling van de eerste verdieping handiger, en de badkamer mocht groter, lichter en uitnodigender worden dan die welke er was. De badkamer is een belangrijke ruimte voor het gezin, want, zoals Louise Lachmann zegt, je moet er kunnen ontspannen, lang in bad gaan, goede muziek luisteren en jezelf verwennen. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE MESSING KRANEN uit de Toni Christiansborg-serie zijn genoemd naar de oorspronkelijke
kraan die in 1884 werd ontworpen voor de renovatie van het kasteel Christiansborg Slot. In 1930 werd hij door ingenieur Crone van bureau Crone & Koch herontworpen en in productie genomen door het bedrijf Toni. De kraan heeft sinds 1930 kleine veranderingen ondergaan en past daardoor bij de klassieke stijl van de rest van de villa. 

Zij en haar man wilden een luxueuze badkamer die trouw was aan de stijl van de rest van het huis, maar er tegelijkertijd uniek uit moest zien. Daarom namen ze Josephine Hoffmeyer van het bedrijf File Under Pop in de arm. 

© Andreas Mikkel Hansen

HANDDOEKDROGER EN DOUCHEKOP in messing zijn eveneens afkomstig uit de Toni Christiansborg-serie.

‘We kregen een goede begeleiding van Josephine, die ons hielp met het kiezen van tegels en de inrichting als geheel. Ik had zelf een heel ander soort steen in gedachten, maar toen we een aantal tegels mee naar huis kregen, wisten we gewoon dat het de prachtige groene lavasteen zou worden. De kleur past heel goed bij onze wit geschilderde vloeren en de vele hoge en wit geschilderde houten panelen. We kregen wel tips voor patronen die je met de tegels kunt vormen, maar kozen voor een klassiek visgraatpatroon om een eenheid te creëren met de parketvloer op de begane grond.’ 

© Andreas Mikkel Hansen

Ook voor de inrichting is er nagedacht over het creëren van een verbinding tussen het nieuwe en het oude. De kranen, douchekop en handdoekdroger van messing zijn afkomstig uit de Toni Christiansborg-serie uit 1884. 

© Andreas Mikkel Hansen

MESSING DETAILS bieden het grijsgroen een verfijnd contrast,
en je komt ze overal tegen – van de toiletspoelknop tot de douchekop, kranen, handdoekdroger en lampen. 

Bad, wasbak en spiegel zijn van de winkel Aquadomo en hebben alle die klassieke uitdrukking die past bij de stijl van het oude huis. De steeds terugkerende messing details contrasteren mooi met de karakteristieke tegels, en een discrete moderne twist vormen de messing lampjes die zijn ontworpen door Michael Anastassiades, een van de belangrijkste lampenontwerpers van nu. 

© Andreas Mikkel Hansen

Met de opvallende tegels, de messing details en verschillende uitgelezen voorwerpen heeft het echtpaar een persoonlijke en eenvoudige badkamer gecreëerd die subtiele verbindingen tussen heden en verleden legt. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE WASBAK zag Louise Lachmann op een foto op Pinterest in een huis in Notting Hill. Ze viel er meteen voor en zocht er lang naar op internet, maar vond hem uiteindelijk bij Aquadomo, waar ook de speciaal gemaakte spiegel vandaan komt. De klassieke stijl krijgt een discreet modern tegenspel van de messing lampen, Ball Light Wall Mounted, van Michael Anastassiades.