© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

Een hotel in eigen huis

Ten noorden van Kopenhagen maakte de familie Ene Wichmann een ruime badkamer in de kelder. De strakke lijnen en rustieke oppervlakken en de gouden gloed van het hout doen denken aan een luxe hotel. En de ruimte is niet alleen mooi, maar ook praktisch.

De fraaie scheerspiegel van Snedkeriet KBH en de klassieke kraan van Vola zijn allebei van messing, dat mooi veroudert en goed bij de grijze tegels past. De eenvoudige wastafel is van Bad & Stil.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

In een oudere villa ten noorden van Kopenhagen wonen Sofie en Kim Ene Wichmann met hun twee kinderen. Hun huis heeft een eenvoudige stijl met strakke lijnen, die middels de warme kleurtinten van het hout verwijst naar de natuur. De stijl is ook doorgevoerd in de badkamer, die qua kleur simpel en warm is, met eikenhout, messing en grote tegels.

‘We wilden een functionele ruimte die praktisch en aangenaam is. Ook vonden we het belangrijk dat het interieur een relatie zou aangaan met de originele architectuur. Daarom kozen we voor strakke lijnen, die een mooi contrast vormen met de rustieke plafondbalken,’ vertelt het stel.

Het ovale bad in Corian van Bad & Stil is des te functioneler doordat de wanden zo dun zijn dat de binnenmaat groter is dan je denkt. De messing kraan is van Vola en de sculpturale bijzettafel van Menu. De porseleinen schaal is van Frama en de borstels zijn van Normann Copenhagen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

Naast de douchekraan is een nis gemaakt, waar de doucheproducten discreet kunnen worden bewaard.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

De badkamer bevindt zich in de kelder, die is uitgebreid tot een functionele benedenverdieping met ook nog een slaap- en kinderkamer. Overal in de ruime badkamer gaan oud en nieuw fraai samen in de doordachte details. De messing kranen sluiten bijvoorbeeld aan bij de originele messing deurkrukken die op alle deuren in het huis zitten.

Lees ook:

De grote tegels van 120 x 120 cm waren niet makkelijk te zetten, maar de zuivere lijnen gaan een interessant spel aan met het originele plafond met witgeverfde balken en het charmante karakter van het gebouw.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

De badkamer zit vol met slimme bergruimtes, zoals de inbouwladekast onder de trap en de terugliggende schappen boven het toilet, die anders loze ruimte benutten. De kimono is van Hay.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

Dankzij de weloverwogen oplossingen straalt de badkamer luxe en rust uit, maar hij is daarnaast ook praktisch. In een nis boven het toilet zijn schappen aangebracht, en in de hoge kast kunnen spullen naar keuze in of uit het zicht worden opgeborgen dankzij de grote glazen deuren, die de kastenwand tegelijk iets lichts geven. De grote wand- en vloertegels zijn makkelijk schoon te maken, maar er waren ervaren tegelzetters nodig om ze te plaatsen, want de hoek en de bevestiging ervan luisteren heel nauw. De koele grijze kleur van de tegels brengt in samenspel met de gouden gloed van het hout een contrast in de ruimte waarover het stel heel enthousiast is.

‘Je gebruikt de badkamer elke dag, dus het is logisch om aandacht te besteden aan de inrichting ervan. De ruimte moest esthetisch zijn, maar ook makkelijk schoon te maken en functioneel. Zo wilden we de bergruimtes bijvoorbeeld op een plek die voor ons handig is,’ vertellen ze.

Esthetiek en functionaliteit gaan zodoende op in een groter geheel in de badkamer van de familie Ene Wichmann, die dagelijkse luxe biedt en voelt als een hotel in eigen huis.

De kastenwand sluit de ruimte af en creëert een visueel evenwicht met rustige vlakken. De kast zorgt voor extra bergruimte, wat het gezin met twee kinderen goed kan gebruiken. De kan is van Frama, de handdoeken zijn van Georg Jensen Damask en Skagerak.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress