Barbara Igongini's bathroom
© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

Het tactiele gevoel van een modeontwerper

Modeontwerper Barbara í Gongini voelt zich het prettigst in het spanningsveld tussen oud en nieuw. Haar kenmerkende avant-gardistische esthetiek schemert door in haar kunstzinnige badkamer, waar de wanden zijn bekleed met zink en er op de schappen etherische oliën en een hoorn van een Faeröerse ram staan.

20 april 2021 door Glotti Press

Het zinken bad komt van de rommelmarkt. De kruk, Adam Stool, en de gietijzeren kandelaar zijn van Frama. De stukken zeep zijn van Munkholm en de grijze linnen handdoek is van By Nord.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

In de artistieke badkamer van de avant-gardistische modeontwerper Barbara í Gongini zie je de principes terug die ten grondslag liggen aan haar design. Ruw, futuristisch en duurzaam. Zo liggen er vogelbotjes van de Faeröereilanden, walvisschedels en een ramshoorn op de planken. Ook staat er een keramieken gietvorm, die ze uit een verlaten metaalwerkplaats heeft meegenomen. Bijzondere voorwerpen, die op wonderlijke wijze kloppen en een speciale sfeer brengen in de tactiele en haast dramatische badkamer.

‘Veel elementen in ons huis verraden mijn Faeröerse achtergrond. We hebben wel iets gemeen met de Japanse wabi-sabifilosofie, die de voorkeur geeft aan imperfectie. In de badkamer wordt dat met name weerspiegeld in het patina van de materialen en het verouderen van de voorwerpen,’ vertelt Barbara.

Zo zijn de wanden rond het grote tweedehands bad van het gezin bekleed met zinken platen. Deze zijn met zoutzuur behandeld en toen zijdeglans gelakt, waardoor ze er extra ruw uitzien en bestand zijn tegen water en kalk – want functionaliteit staat ook hoog in het vaandel. 

Om een rustige sfeer te creëren gebruikt Barbara í Gongini deze mooie geurbollen van Frama, From Soil to Form, waarop etherische olie wordt  gedruppeld. Het parfum heet St . Paul en is eveneens van Frama.  

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

Het zwartgeverfde schap is van Ikea, de glazen waxinelichthouder van Frama en de bronzen lamp van Menu. De etherische geuren zijn van Munkholm en Aesop. De ramshoorn komt uit Barbara’s geboorteplaats op de Faeröereilanden. 

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

De tafel onder de industriële wasbak is oorspronkelijk een bureau van Ikea, dat Barbara zwart heeft geverfd. De kruk is van Fil de Fer. De grote plant is decoratief en brengt kleur in de zwart-witte ruimte.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress

De vloer is bekleed met gerecyclede planken, die zorgvuldig mat zijn gemaakt met lijnolie. Dat laat mooi zien hoe iets ouds weer relevant kan worden en in harmonie kan opgaan in een nieuwe omgeving. Door de brede waaier aan tactiele elementen is de badkamer interessant en persoonlijk en ademt hij Barbara’s bijzondere gevoel voor esthetiek.

‘Meestal ben ik hier in huis degene die de interieurkeuzes maakt, omdat het mijn vak is. De badkamer vind ik een van de belangrijkste ruimtes van het huis, dus voor mij was het logisch om er veel aandacht aan te besteden. De badkamer moet niet alleen functioneel zijn en bestand zijn tegen intensief gebruik, maar ook een zintuiglijke en aangename plek zijn om te verblijven,’ benadrukt Barbara.

Die filosofie is overal voelbaar, net als de welhaast meditatieve sfeer. De tactiele zinken platen en de ruwe houten vloer gaan vergezeld van geurkaarsen en etherische oliën, die uitnodigen tot rust en ontspanning. Barbara weet als geen ander de verschillende uitstralingen, elementen en oppervlakken te laten opgaan in een groter geheel – net als het geval is bij haar eigen design. 

De grote spiegel van Ikea laat de kamer er groter uitzien en weerkaatst het licht. Op de houten vloer liggen gerecyclede planken, die zijn geschuurd en mat zijn gemaakt met lijnolie. 

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse & Glottipress