© Maja Karen

Luxe in eenvoud

Sobere details creëren een gevoel van luxe in deze badkamer in het Deense Seeland. De stijl refereert aan de oorsprong van het huis uit 1916. Tegelijk voldoet de kamer volledig aan de elektronische eisen van deze tijd. Kijk hier hoe eenvoud een ruimte kan vullen.

26 maart 2021 door Mathilde Rude

De eenvoudige kast van lichtgerookt eiken brengt warmte en natuurlijkheid in de ruimte. Achter de deuren en op de achterwand zijn spiegels gemonteerd, en oplaadstations en stopcontacten waar je je scheerapparaat of föhn kunt inpluggen. 

© Maja Karen

Je hoeft niet per se met luxe te strooien om het gevoel ervan te kunnen creëren. Sterker nog: soberheid wordt vaak eerder fysiek ervaren en wekt de sterkste emotie op. Het is misschien overdreven om deze doorontworpen badkamer van 16 m2 in zandkleurig kwartsiet sober te noemen, maar het luxueuze aspect is niet direct zichtbaar en zit ’m in de beleving van de ruimte. Het voelt alsof je een toevluchtsoord betreedt, waar de buitenwereld aan voorbijgaat. En dat zou je kunnen zien als ware luxe in ons moderne, drukke leven. Of zoals de eigenaar zegt: ‘Als je binnenkomt, laat je als vanzelf je schouders zakken.’ Dat is een goed begin en einde van de dag, en daarmee ware wellness.

De badkamer bevindt zich in een recent verbouwde villa in het Deense Seeland, waar een gezin met twee kinderen woont. De woning van 820 m2 telde voorheen 12 badkamers, maar dat is tot zes teruggebracht. De villa is gebouwd in 1916, en het idee was om de originele uitstraling te behouden, maar dan wel met de geneugten van de moderne tijd. 

Daarvoor werd de hulp ingeroepen van designbureau Matrikula Studio, omdat de vormentaal daarvan refereert aan het Duitse Bauhaus, de Italiaanse art deco en eclectisch modern Amerikaans design. Dat zie je terug in de afgeronde hoeken en messing details van het wastafelmeubel en in het gemarmerde kwartsiet als basismateriaal en de speciaal ontworpen messing grepen.  

Het huis uit 1916 is ontworpen door de Deense architect Alf Cock-Clausen, die in zijn vormentaal werkte met de stijlkenmerken van de art deco. Hetzelfde doet het designbureau Matrikula Studio, dat verantwoordelijk is voor de verbouwing van de badkamer en voor het wastafelmeubel, dat met zijn ronde vormen en groeven zo uit de jaren 1920 zou kunnen komen. En toch ook niet, want de greeploze deuren met messing details en de ingebouwde wastafel doen weer modern aan. 

© Maja Karen

De esthetiek had evenveel waarde als de functionaliteit, die in alle ruimtes een onzichtbare helpende hand vormt. In de kasten bevinden zich stopcontacten en USB-punten, zodat je er je elektrische tandenborstel en telefoon kunt opladen én je kunt scheren of je haar föhnen. Een ander geraffineerd detail is dat de vloerverwarming doorloopt in de wanden, waardoor je geen handdoekdroger aan de muur nodig hebt. Met de vele subtiele kneepjes heeft Matrikula Studio de gordiaanse knoop ontward om het praktische aspect te verenigen met het visuele en het zintuiglijke, zonder dat een van de drie aan belang heeft ingeboet. 

Achter de wand bevinden zich twee douches, zodat je met zijn tweeën tegelijk kunt douchen. De details staan centraal in de douchenis, waar de vloer zelf ruw is geslepen om te voorkomen dat hij glad wordt. Omdat alle vlakken werden bekleed met kwartsiet, moest de dragende constructie van het huis op de plek van de badkamer worden versterkt om de vele tonnen extra gewicht te kunnen dragen. 

© Maja Karen