Bekijk deze doordachte keuken met Ikea-modules en fronten van Reform

De dramatische fronten van donker eikenhout maken deze open keuken uniek en creëren een warme, rustige sfeer.

Frame-fronten van Reform

Toen Lili en Rhys voor hun nieuwbouwvilla op het eiland Amager bij Kopenhagen een nieuwe keuken zochten, wilde Lili in eerste instantie een standaardkeuken die ze haar eigen draai kon geven. Maar het lukte niet om voor hun budget haar droomkeuken te vinden. Ze zocht niet naar iets specifieks, maar niets wat ze tegenkwam, voelde goed.

– We gingen kijken bij bedrijven die keukenfronten maken, en toen ik de Frame-fronten van Reform zag, wist ik gewoon dat ik ze moest hebben, vertelt ze.

De keukenfronten van donker eiken zijn van Reform. Ze heten Frame en zijn ontworpen door Note Design Studio. De grote kastenwand biedt volop ruimte voor alles wat je in de keuken kwijt wilt. De keuken zelf is echt gemaakt om in te koken. De eigenaren hebben lang gezocht naar een mooie wasemkap met een goede zuigkracht. De keuze viel op dit Elica-model, dat goed past bij de look van de keuken. De spoelbak en kraan van Grohe hebben dezelfde koperen tint als de wasemkap. Het werkblad van wit Corian loopt door op de zijden en de sokkel van het kookeiland, zodat dit haast lijkt te zweven. De gele hanglamp Asteria is van Umage.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth en Annika Kruse

Een robuuste kookwerkplaats

De oplossing werd een combinatie van Ikea-kastjes met fronten in donker eikenhout van Reform en een keukenblad van onderhoudsarm Corian. Zo kan Lili naar hartenlust koken zonder voorzichtig te hoeven zijn.

– De keuken is niet ontworpen voor de show, maar als mijn kookwerkplaats. Ik kom uit Vietnam en ben dol op koken – vooral Vietnamees eten en wokgerechten, die op hoog vuur worden bereid en waarbij je een goede afzuiging nodig hebt, vertelt ze.

Rhys heeft al het timmerwerk in de nieuwbouwvilla gedaan, maar Lili ontwierp haar droomkeuken, die functioneel en slijtvast moest zijn en een wowfactor moest hebben. Die vond ze met kasten en accessoires van Ikea en fronten van Reform. In de laden zijn koperen bestek van Iittala en borden van Royal Copenhagen opgeborgen. Karaf en glazen zijn van Ro Collection. De massieve snijplank is handgemaakt door Woodcraft by Jonas Als. De keuken staat in verbinding met de eetkamer, de eerste verdieping en via grote glazen deuren met de tuin.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth en Annika Kruse

Een discrete wasemkap

Na lang zoeken vonden ze een wasemkap van Elica, die effectief is en met zijn slanke silhouet en details van hout en koper natuurlijk opgaat in de stijl van de keuken. De fronten van donker eiken beslaan de volledige wand achter het kookeiland. Daardoor is er volop bergruimte, en de houten wand brengt rust en warmte in de ruimte. Als je staat te koken, kijk je uit op de tuin aan de andere kant van het kookeiland, en de gasten kunnen er tijdens het bereiden van de maaltijd gezellig bij komen staan.

De uitschuifbare eettafel is van Franklin. Het blad is van linoleum en de poten zijn van donkergrijs geolied essenhout. De lamp is van Moooi en de stoelen zijn gemaakt door een Deens meubelmakersbedrijf. Het bankje van Zet is van geolied essen. Op tafel staan een witte marmeren champagnekoeler van Ferm Living, een snijplank en een rond eikenhouten dienblad, handgemaakt door Woodcraft by Jonas Als. De champagneglazen zijn van Anna von Lipa. De glazen tol is ontworpen door glaskunstenaar Cecilie Moi Sindum.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth en Annika Kruse

De perfecte oplossing

De keuken van het nieuwbouwhuis staat in open verbinding met de eetkamer. Op het perceel stond oorspronkelijk een klein ouder huis, maar Lili en Rhys besloten dit te slopen en een huis te bouwen dat beter gesitueerd was en ruim twee keer zo groot. Ze hebben de ruwbouw uitbesteed, maar de afbouw zelf gedaan.

– Ik heb het geluk dat ik een handige man heb en dat onze beste vriend Tom de keuken heeft gebouwd. En we zijn geen grote problemen tegengekomen. Ik had wel wat twijfels bij het idee om midden in de ruimte te koken zonder hangende wasemkap, maar het bleek uiteindelijk de perfecte oplossing. Het is heerlijk om tijdens het koken om me heen te kunnen kijken en de kinderen in de gaten te kunnen houden.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth en Annika Kruse