Bekijk deze indrukwekkende keuken met handgeschilderde fronten en een blad van massieve lavasteen

Dit stel wilde een keuken in dezelfde stijl als het huis uit 1908. Het werd er een van massief eiken, met exclusieve handgeschilderde fronten in drie lichte tinten.

Het hart van het huis

Het huis is gebouwd in 1908, en in die tijd bevond de keuken zich in dit soort huizen meestal aan de tuinzijde, ver van de mooie kamers. Dat was ook het geval in dit huis in het Deense Aarhus, en een van de belangrijkste vragen aan de architect was om de keuken naar de zonkant te verplaatsen en een verbinding te maken met de eetkamer, zodat er één grote ruimte zou ontstaan die het hart van het huis vormt.

De stijl van de keuken moest passen bij het klassieke decor en de mooie authentieke details van het huis, zoals de paneeldeuren van de kasten onder de ramen en de profilering van de kozijnen en deuren.

handgeschilderde keukenfronten grijze keuken lavasteen blad

De bodem van de laden is bekleed met kernleer, uitgaande van het motto dat bij een maatkeuken de binnenkant net zo mooi moet zijn als de buitenkant.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
keuken en eetkamer grijze keuken

Aan de kopse kant van de eettafel is een bankje gebouwd, dat een gezellig plekje vormt vanwaar je uitkijkt op de woonkeuken. Aan weerszijden ervan staan hoge kasten met paneeldeuren, in lijn met de oorspronkelijke details van de woning.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

Een keuken met geverfde fronten van Garde Hvalsøe

Het stel werd verliefd op de massief eikenhouten maatkeukens van het Deense bedrijf Garde Hvalsøe, die precies de kwaliteit en de finesse hadden die ze zochten. Ze wilden graag een keuken die qua uitstraling zou passen bij de stijl van begin vorige eeuw en konden zich daarom helemaal vinden in de nuances en de structuur van het hout.

Dat had als resultaat dat Garde Hvalsøe nu voor het eerst een keuken heeft geleverd met geschilderde fronten. De fronten zijn eerst gegrond en toen twee keer afgelakt, waardoor je vooral op de grote oppervlakken de houtnerf nog kunt zien. De kleuren zijn samengesteld door File Under Pop, dat drie lichte tinten koos voor respectievelijk het keukeneiland, de lange rij kasten tegen de achterwand en de fronten van de koelkast en de oven.

lavasteen blad grijze keuken handgeschilderde keukenfronten

Er is een kleine extra spoelbak geplaatst met een kraan voor koud water en voor bruiswater, om het aantal petflessen dat er in omloop is, te beperken. Onder in de spoelbak zit een rooster, dat je op keukenbladhoogte kunt monteren om er glazen op te zetten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Exclusieve werkbladen

Er is ook gekozen voor twee verschillende werkbladen. Tegen de muur zit een blad van kwartsiet, een steensoort die verwant is aan marmer, maar dan harder en daardoor minder kwetsbaar. Het blad loopt een stukje door tegen de muur, wat een fraai visueel spel oplevert. Het keukeneiland heeft een blad van massieve lavasteen, die in grote blokken uit de vulkaan Etna op Sicilië wordt gesneden. Het weegt bijna 300 kilo en heeft een geglazuurd oppervlak dat oogt als porselein, maar waar je zonder problemen een warme pan op kunt zetten.

Het stel had een keuken voor ogen die over 10, 20 of 30 jaar ook nog mooi is en dus tijdloos. Dat is gelukt met deze exclusieve keuken – die toch ook modern is.

Garde Hvalsøe keuken grijze keuken handgeschilderde keukenfronten

Er zijn discrete kleurverschillen tussen de fronten, en de werkbladen zijn uitgevoerd in twee verschillende materialen die allebei een levendige uitstraling hebben. Het keukeneiland heeft de kleur Castle Made Of Sand en de kasten tegen de muur kregen de kleur Stones And Bones, beide van File under Pop. De spoelbak en de kraan van Quooker zijn van messing, net als de wandlamp, waar het stel er twee van vond op veilingen in Kopenhagen en Stockholm. Ze zijn ontworpen door Hans-Agne Jakobsson. Het krukje bij het raam is van Skagerak.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad