Doorgevoerde keukendroom

Ingetogen ornamenten creëren een sterke esthetiek in deze keuken in het Deense Seeland. Hier krijg je een totaalervaring van degelijke materialen die een bijzondere elegantie teweegbrengen, en doordachte functionaliteit, waardoor de keuken optimaal werkt.

Rond het keukeneiland komt het gezin bijeen. Om visuele ruis te vermijden hebben alle fronten geïntegreerde greeplijsten. Even onzichtbaar zijn de vele stopcontacten en oplaadpunten onder het blad van het eiland. De barkrukken zijn net als de rest van de keuken ontworpen door Matrikula Studio.

© Maja Karen

De theepot is van Gurli Elbækgaard.

© Maja Karen

In de meeste huishoudens staat compromisloze luxe in contrast met het dagelijks leven, maar niet bij dit gezin van vier, dat woont in een huis van 820 m2 in het Deense Seeland. Ondanks de grootte is alles tot in het kleinste smaakvolle detail doordacht en geperfectioneerd.

De villa uit 1916 is totaal verbouwd. Het interieur is volledig gestript en de lege schil is opnieuw opgebouwd volgens een goed ontworpen plan, met veel moderne elektronica. Als je bijvoorbeeld het perceel betreedt, kan het digitale beveiligingssysteem aan je bewegingen zien of je een gezinslid bent.

Het geavanceerde technologische niveau is binnen niet zichtbaar, want de bewoners streefden naar een look in lijn met het origineel. Het huis is ontworpen door Alf Cock-Clausen en heeft stijlkenmerken uit de tijd van de art deco.

Lees ook:

Het keukeneiland is gemaakt van crèmekleurig kwartsiet. Dit materiaal is bestand tegen rode wijn, citroen – en de stiften en lijm van de kinderen.

© Maja Karen

Achter de mooie deuren van donker gerookt eikenhout gaat een werkruimte schuil, met een spoelbak en een voedselvermaler in de ene kast en een espressostation in de andere. Daarnaast zijn er twee koel-vriescombinaties, twee ovens, twee vaatwassers en een ladekoelkast voor groente.

© Maja Karen

Daarom is er gekozen voor een samenwerking met het designbedrijf Matrikula Studio, dat werkt met verwijzingen naar het Duitse Bauhaus en de Italiaanse art deco.

Het lukte om de originele tekeningen van het huis en foto’s van de oorspronkelijke meubels te bemachtigen bij het Statens Museum for Kunst. Die dienden als richtlijn voor het ontwerp van het huis, dat ook plek moest bieden aan een modern gezin dat vaak mensen over de vloer heeft. De motor van de villa is de keuken van 33 m2.

Deze bevat veel ingebouwde kastruimte met moderne geneugten, die zijn weggewerkt om een ‘schone’ look te creëren. Daarom zie je niet dat bijna al het witgoed dubbel aanwezig is. Blikvanger is een verfijnd keukeneiland van crèmekleurig kwartsiet met fraaie patronen, dat samen met de originele parketvloer een discreet kleurenspel aan de ruimte geeft.

De wandkasten zijn gemaakt van donker gerookt eiken met een blad van warmgrijs marmer en speciaal ontworpen grepen van messing, die een exclusief gevoel geven en bewijzen dat details het verschil maken – al doet in dit geval de hele keuken dat.

Het eenvoudige stucwerk wordt aangevuld door een al even eenvoudige en stijlvolle kroonluchter van Nuura. Het stuc is bedacht om de ruimte aaneen te smeden. Alles, van wasemkap tot keukeneiland, sluit aan bij de lijnvoering ervan. Het ontwerp is gemaakt door Matrikula Studio, een stukadoor voerde het uit. Het idee is dat het eruitziet alsof het er altijd al is geweest. Dat getuigt van de filosofie van Matrikula Studio: ontwerpen voor een specifieke kavel (Deens: matrikel) en de geschiedenis daarvan.

© Maja Karen