© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een keuken vol rust & warmte

Het huis van Linda en Anders buiten Kopenhagen is een aantal jaar geleden volledig gerenoveerd en aangepast aan de behoeften van het gezin. Het enige wat ontbrak, was een nieuwe, functionele en tijdloze keuken: een grote leefruimte waar het gezin samenkomt. Maar die droomkeuken is er nu.

9 juli 2021 door Trine Jørck

Wonen aan het water was essentieel voor het gezin bij het kiezen van een huis. Anders heeft een bedrijf, KiteDanmark, en is gek op alle watersporten. Enkele jaren geleden heeft de familie de woning uitgebreid met een aanbouw met grote glaspartijen, om volop van het uitzicht te kunnen genieten. De keuken in donker eiken geeft warmte aan de lichte vloeren en witte plafonds en muren, en is het trefpunt in huis. Voor het raam staat de fauteuil The Tired Man van by Lassen. 

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De nieuwe keuken, de zogeheten V2, is een gloednieuw ontwerp van Morten Bo Jensen voor Vipp. Het donkere hout, het vakmanschap en het tafelblad in Jura- kalksteen zorgen voor een bijzondere rust die doet denken aan de Japanse ingetogenheid. 

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Buiten Kopenhagen, helemaal aan het water en met uitzicht op de Sont, wonen Linda en Anders met hun twee dochtertjes Josephine en Andrea en hond Nestor. Vijf jaar geleden woonden ze aan een weg om de hoek, en ze waren naar dit gebied verhuisd omdat het aan het water ligt. Anders is sa- men met zijn broer de oprichter van KiteDanmark en houdt van alles wat met water en watersport te maken heeft. Dicht bij het water wonen was daarom belangrijk voor hem. 

Aan elk uiteinde van het spoeleiland zitten aansluitingen voor keukenmachines, computers, opladers, enzovoort. Hoewel de keuken indruk maakt met zijn elegantie, is hij ook functioneel en geschikt voor een druk gezin met kinderen. 

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een van de dingen die Anders het leukst vindt aan de keuken, is het tafelblad in Jura-kalksteen, met zichtbare fossielen. Het fascineert hem dat dit levende organismen zijn die honderden miljoenen jaren geleden versteend zijn. Dus al is de keuken nieuw, het voelt een beetje alsof hij er altijd heeft gestaan. 

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kort nadat Linda en Anders hiernaartoe waren verhuisd, werden ze lid van de tennisclub, en de voorzitter nodigde het echtpaar bij haar thuis uit om de registratie te regelen. Een paar jaar later liepen Linda en Anders langs dit huis en zagen ze dat het te koop stond. Ze spraken op een vrijdag met de voorzitter van de tennisclub – en de maandag daarna was het huis van hen.

Vervolgens sloegen ze aan het renoveren, verbouwen en aanbouwen om het huis aan te passen aan hun behoeften. Uiteindelijk had alleen de keuken nog een update nodig. De keuken die er stond, was een witte met hoogglans fronten, en voor het stel voelde dat niet helemaal lekker.

‘Het was zo’n groot wit gevaarte! De glanzend witte fronten deden zeer aan je ogen als je ernaar keek. Het was een heel onpersoonlijke keuken, net zoals je in een ziekenhuis ziet,’ vertelt Anders. 

Orde houden is makkelijk met de handige indeling van laden en kasten.  

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Anders en Linda zijn hier te zien in hun nieuwe keuken. 

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het paar droomde juist van een keuken die warmte en rust in de ruimte kon creëren, die functioneel was en die bovendien een natuurlijke ontmoetingsplaats zou kunnen vormen voor het gezin. De keuze viel op de allereerste Vipp-keuken van hout, de zogeheten V2-keuken.

‘Hij is topfunctioneel en we hebben veel ruimte, waar je in een keuken gewoon nooit genoeg van kunt hebben. We hebben nu twee koelkasten, een vriezer, magnetron, vaatwasser en veel opbergruimte, en dat werkt goed in het dagelijks leven van een gezin met kinderen, zodat je niet elke keer een potje Tetris hoeft te doen als je een deurtje opent,’ vertelt Linda, en Anders voegt eraan toe: ‘Ja, als we in de keuken zijn, zet ik de meisjes aan tafel, en er is ruimte voor ons allemaal als we klaar zijn met koken. We hebben ook stopcontacten geïnstalleerd aan beide uiteinden van het spoeleiland, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten om je telefoon op te laden, voor keukenmachines, enzovoort. In de bijkeuken hebben we ook ruimte om dingen als blikjes, rijst en pasta op te slaan.’

‘Ik ben helemaal weg van het werkblad – Jura-steen met honderden miljoenen jaren oude fossielen. Stel je voor, het is een dwarsdoorsnede van een gebergte. Geweldig om daar soms even aan te denken. Het is alsof de keuken daar altijd heeft gestaan.’ 

Deze V2-keuken is de eerste in zijn soort. Linda en Anders zijn buren van de eigenaar van Vipp, Kasper Egelund, en toen hij hen de tekeningen van een nieuw keukenontwerp liet zien, was het een schot in de roos. Samen met het ontwerpteam van Vipp gingen Linda en Anders op zoek naar een maatoplossing die precies paste bij de behoeften van het gezin. 

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad