© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Een uitnodigende houten keuken voor elke dag

Met schuifdeuren en hout heeft Sofie Ene Wichmann een stijlvolle en luxe ogende houten keuken in warme kleuren gecreëerd. De focus ligt op een keukenomgeving waarin functionaliteit vooropstaat.

Met de introductie van de woonkeuken in onze huizen worden er hogere eisen gesteld aan de inrichting van de multifunctionele ruimte. Zowel visueel als praktisch. Voor veel gezinnen is het de ruimte waar alles gebeurt, want hier wordt er gekookt en bijgepraat. Dit is precies wat Sofie Ene Wichmann voor ogen heeft.

Zij is de vrouw achter het timmerbedrijf Custom CPH, dat keukens en kastmeubels ontwikkelt, maar ook speciaal ontworpen fronten en totaaloplossingen die te combineren zijn met andere keukensystemen.

Er zijn veel bedrijven die dat doen, maar zij heeft als principe dat iedereen zich een mooie keuken moet kunnen veroorloven. Daarom maakt ze hoogwaardige oplossingen met materialen van en in timmerwerkplaatsen in de Baltische staten. Maar zonder in te boeten aan kwaliteit. Of esthetiek. Of functionaliteit.

In Sofies keuken is over de totaalindruk én de details nagedacht. De eenvoudige snijplank is van Frama, het lichtblauwe serviesgoed is van Louise Roe.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

De keukenkastdeuren kunnen heen en weer worden geschoven, afhankelijk van de praktische of visuele behoefte. Maar ook achter de deuren is het mooi, met waterglazen van Holmegaard, een theepot van Menu, een waterkaraf van Spring Copenhagen, een Cylinda Line-kan van Stelton en een glazen bonbonnière van Lyngby Porcelæn. Als ‘gouden’ element koos Sofie messing voor de spoelbak van Ono, de ladegrepen en de Quooker-kraan.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Een voorbeeld van Sofies vermogen om een keuken in z’n totaliteit te creëren, is die van haarzelf in een huis ten noorden van Kopenhagen, waar ook haar man Kim en de kinderen Katinka van 15 en Wilbert van 9 in de pannen roeren en wortels snijden. Als je in de ruimte rondkijkt, voel je het hout bijna aan.

Verder is er een fijne balans tussen de strakke, scherpe lijnen van het ontwerp en het natuurlijke, tastbare leven, want je kijkt zo de kasten in naar alles wat achter de schuifdeuren verborgen zit, afhankelijk van de kant waarnaar ze worden geschoven.

Lees ook:

De snijplank is geïnspireerd op oude keukens uit de jaren 1950, waar je hem onder het tafelblad vandaan kon trekken.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

‘Een keuken is niet zomaar een keuken. Het is een meubelstuk dat mooi en praktisch tegelijk moet zijn en geschikt voor het dagelijks leven of een feestje. In die zin is het best een complex ontwerp, want hij heeft allerlei functies en dient er toch mooi uit te zien. Daarom moet je goed nadenken over de workflow in de keuken en de manier waarop je orde schept. Hiervoor zijn schuifdeuren een fantastische oplossing, en wij verstoppen daar onze keukenmachines en alledaagse dingen zoals potten, granen en olie achter. En door één deur weg te schuiven wordt het werkblad op die plek ook dieper,’ vertelt Sofie.

Ze heeft tevens de wasemkap weggewerkt in de keukenkast omdat die nu eenmaal niet erg mooi is. Zo zijn er veel geraffineerde details waaraan je afleest dat Sofie kijk heeft op functionaliteit en design, en deze twee perfect laat samengaan.

De bestekbak nodigt iedereen uit om de orde te bewaren in de laden, waarin het tijdloze bestek van de familie, ontworpen door Kay Bojesen, wordt opgeborgen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress