© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Keukendroom in pistache

In deze keuken is het populaire kookeiland vervangen door een tafel. En de vele grote kasten zijn gesloopt en vervangen door één simpele, maar extra diepe kast. Ga met ons mee op bezoek in een keuken waar de esthetiek de praktijk volgt met discrete, functionele opbergruimte en pistachegroene deuren.

31 mei 2021 door Mathilde Rude

Als buurt was Vesterbro in Kopenhagen vroeger het hart van de sloppenwijken, maar nu zie je er vooral hipsters. In deze bijzondere wijk ligt het appartement van Emily en Frederik met de 30 m2 grote keuken, die ze delen met hun dochters Eleanor en Ingrid. De verfijnde uitdrukking is vooral te danken aan het keukenbedrijf Nicolaj Bo, dat het gezinsleven rond een keukentafel voorrang gaf boven een kookeiland. 

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Hij heeft iets lichts, de keuken van Emily en Frederik Brocks in de Kopenhaagse wijk Vesterbro. En het gaat niet zozeer om wat er is, maar om wat er níét is. Van oudsher is de eet- tafel het verzamelpunt van elk gezin, en in een moderne versie is het een kookeiland in de leefkeuken. Maar in dit huis is het kookeiland – dat inmiddels een eigen traditie kent – vervangen door een eettafel. Hier hebben Emily en Frederik heel wat puzzels gelegd en bakprojecten gedaan met de kinderen, Eleanor en Ingrid, en vaak met vrienden rond de tafel gehangen. Dit is hun idee van een keuken – al was het eigenlijk niet waar ze van droomden.

‘Ik dacht dat ik een kookeiland wilde, zodat we konden kletsen tijdens het koken, maar het keukenbedrijf vertelde ons dat er betere oplossingen waren. Toch twijfelden we of bijvoorbeeld de bank niet te zwaar zou zijn voor de kamer, en of hij niet wat ouderwets was, maar integendeel. Omdat hier plek genoeg is voor iedereen, maakt het niet uit als het kokkerellen uitloopt, want het is heerlijk om in de keuken rond te hangen terwijl de saus pruttelt,’ zegt Emily. 

De pastelkleur in de keuken zorgt voor een verfijnde, lichte, maar ook moderne uitstraling. Hij harmonieert mooi met de lichte Y-stoelen ontworpen door Hans J. Wegner, een eettafel van Bolia en een aan de muur gemonteerde bank. De lange granieten hanglamp van GANTLights heeft Emily in Berlijn gevonden. De vloer is donker gebeitst om voor contrast en warmte te zorgen, wat wordt ondersteund door details als houten kommen van Piece of Denmark en Georg Jensen. De werken aan de muur zijn van Vicki Zoé.  

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Een pocket door-kast, waarbij de deuren in de zijkant van de kast schuiven, is een praktische manier om een magnetron, koelkast en vaatwasser aan het oog te onttrekken. 

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Om openheid te creëren, besloten Emily en Frederik in plaats van véél kasten en bovenkasten vooral diepe kasten te nemen, om toch voldoende bergruimte te hebben. Vooral de pocket door-kast is daarvoor een goede oplossing: de deuren schuiven in de zijkanten en de stijl is naar keuze open of gesloten. De ongebruikelijke kleurkeuze van het stel – teer pistachegroen – verleent de keuken bovendien een bepaalde lichtheid en een modern aanzien.

‘Ik was bang dat we ruimte tekort zouden komen. Maar er is genoeg plek voor alle apparaten en spullen. Omdat we het simpel wilden houden, is de verlichting ingebouwd in de plank boven de keukentafel, dus we hoeven geen grote lampen aan de muur te hebben,’ zegt Emily over de keuken, die samen met de kleuren en de discrete oplossingen een elegante, zachte en toch strakke uitstraling heeft. 

Een ordelijke keuken begint met een goede bergruimte, en daarvan bieden de diepe laden genoeg. De familie heeft het tafelblad gevonden bij Borderstone.  

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Omwille van de eenvoud lieten Emily en Frederik de bovenkasten weg en brachten ze verlichting aan in de houten plank van Nicolaj Bo. Het koele kleurenpalet in de keuken wordt doorbroken door het messing van de gootsteen, de Quooker en de grepen van Nicolaj Bo. Het ingetogen gevoel van luxe in de keuken wordt ondersteund door een ingebouwde wijnkoelkast van Miele. 

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress