© Niklas Hart

Luxe op een budget

Een IKEA-keuken klinkt misschien niet zo luxe. Maar door marmer, corian en eiken toe te voegen, til je hem naar een hoger plan.

30 november 2018 door Julie Lucie Liljeroth
© Niklas Hart

Lijsten van eikenhout komen overal terug in de keuken, die bestaat uit Metod-modules en Veddinge-fronten van Ikea. Ze geven de ruimte een luxueuze uitstraling. Superfront en Reform leveren ook speciale fronten voor Ikea-keukens. De materialen in de keuken zijn zo gecombineerd dat ze elkaar versterken. De tegels op de vloer heten Manhattan en komen uit de serie More van Ceramiche Caesar. 

Deze keuken had zomaar in New York of Berlijn kunnen staan. Hij ademt metropool. Maar niets is minder waar – hij bevindt zich in de oude wijk van Oslo.

De lichte basis van de keuken was als een leeg doek, dat erop wachtte om karakter te krijgen. Met hulp van interieur­ architect Cecilie Claussen en meubelmaker James Bagshaw creëerden de bewoners een lichte keuken die voldoet aan hun behoeften en hun grote interesse in kunst en subtiele luxe weerspiegelt. Je zou nooit verwachten dat er aan deze unieke keuken Ikea­modules ten grondslag liggen.

‘Een mooie keuken hoeft geen vermogen te kosten. Je kunt iets heel fraais maken door basiselementen van Ikea te combineren met maatwerk,’ zegt Cecilie Claussen. 

© Niklas Hart

IKEA is niet het eerste waar je aan denkt als je deze keuken ziet. Boven het keukenblad hangt het klassieke element van de keuken: twee PH 2/1­hanglampen van Louis Poulsen.

Het grootste deel van het budget ging naar het werkblad van Corian. Maar volgens de interieurarchitect was dit een prioriteit, omdat een slijtvast blad hoog op de wensenlijst van de eigenaren stond.

‘Je kunt Corian jarenlang gebruiken zonder dat het zijn luxueuze uitstraling verliest,’ legt Claussen uit.

Om de witte Ikea­modules meer klasse te geven, voorzag ze de keuken van eikenhouten lijsten en een marmeren paneel. De verticale lijsten fungeren als handgreep op de kasten, en de horizontale lijst zit als een schaduw onder het werkblad. Volgens Cecilie Claussen benadrukken de lijsten de horizontale en verticale lijnen in de keuken zonder dat er harde contrasten ontstaan.

Om te kunnen voldoen aan het criterium van een keuken die even slijtvast als fraai is, was het belangrijk om de juiste materialen te vinden.

‘Door verschillende materialen te kiezen, creëer je een gevoel van diepte. De combinatie van strakke, witte opper­ vlakken, eikenhout en natuursteen is fantastisch. Als je die op de juiste manier samenbrengt, versterken ze elkaar en ontstaat er een spannende look,’ aldus Claussen.

Het resultaat is een keuken die zowel functioneel is als een lust voor het oog. 

© Niklas Hart

Op maat gemaakte oplossingen geven de keuken een sterkere identiteit en zorgen ervoor dat de ruimte optimaal wordt benut. Het wijnrek naast het fornuis is ontworpen door interieurarchitect Cecilie Claussen en uitgevoerd door meubelmaker James Bagshaw. 


Koop dit nummer in de winkel of online